55 és 65 éves pár vagyunk. Lakásunkat családi házra cserélhetnénk. Nagyon szeretnénk, de nem nagy lépés? A ház jó állapotu, nem kell csinálni vele semmit. A lakást már nem szeretjük.
Hogy kamatot nem kaptok a pár milliótokra, az ne zavarjon, mert a kamat mindenhol csak jelképes, mesterségesen alacsonyan van tartva.
De hogy ne maradjon felvehető pénzetek baj esetére, abba ne menjetek bele.
Keresgessetek még, van pár hónapotok rá. Úgy értem, hogy télen jó lenne megvenni, tavasszal akár 10 %-nál többet is ugrani szoktak az árak.
Jól írták az elején, fontos, hogy a ház olyan és akkora legyen, hogy elbírjatok magával a házzal és a kerttel akkor is, ha már rosszabb fizikai állapotba kerültök.
Sarokházat kerüljétek (sok takarítani való hó, sok kerítés, ahol belát mindenki, meg bemászik, aki akar), meg a nem egyszintes, sőt a soklépcsős feljáratos házat is, mert nem lesztek örökké ilyen fiatalok. :)
Ugyanilyen okokból a lejtős utcák sem jók.
Egy tanács.... Én úgy veszem le a szavaidat, hogy te nem igazán szeretnél menni, kicsit tartasz az egésztől. Szerintem egy ilyen nagy lépést (bárhogy nézzük, azért nagy lépés) csak úgy szabad meglépni, ha minden fél akarja. Tehát ezt döntsétek el, hogy tényleg mindketten akarjátok-e.
A másik dolog, hogy úgy sosem szabad belemenni egy ház-, lakásvásárlásba, hogy az utolsó megtakarításotokat is ráköltitek. Mi is most fogunk költözni, igaz arra a házra már a beköltözés után kell költeni, de mi úgy megyünk, hogy nagyjából 3,5 millió marad, amit rá tudunk költeni és ez is úgy, hogy még utána az a pár százezer megtakarításunk megmarad, amihez nem nyúlunk.
Hát ezt csak lombhulláskor és nagy havazások esetén fogod megtudni majd, nomeg akkor, ha valami mégis tönkremegy.
A zohorálásommal együtt én is ház-párti vagyok, de egy kertes házban nagyon sok házkörüli teendő van - ami fizikailag is megerőltető már idős korban. És a hibák javítása sem két forint.
Csőtörés az emeleti fürdőben - leázás -> fél millió...
Beázás, tető felújítás -> millión felüli tétel.
Mindez úgy, hogy van biztosítás a házon, és a biztosító fizetett is, csak már nem pont a régi elavult állapotot akartam helyreállítani...
De most például a derekam kivan a sok levélsepréstől...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!