Szerintetek 1951-ben épült vályogházat érdemes megvenni?
Ne haragudj, de mi is volt a marhaság? Tételesen és megindokolva.
Persze, tudom, a kőműves mindig többet tud. De legalábbis azt hiszi. Meg a Mekkmesterek is azt hiszik, a statikus meg az építész hülye, mert itt Magyarországon építeni aztán mindenki tud. Meg a focihoz és az orvosláshoz is mindenki ért. Ja meg a politikához. Tele van az ország polihisztorokkal, csak tudnám, akkor mi ez a sok hülye mindenhol?
Kedves Kérdező. Én magam pontosan hasonló vályogházban lakom. Nem cserélném el semmiért. Ahogyan talán a kettes válaszadó írta, a lényeg az alap vizsgálata. Ha az rendben van, a tető rendben van, akkor a vályogház még másik 50-60 évet is simán kibír. A hőszigetelést is elfelejtheted A félméteres vályogfalaknál nem kell semmi hókuszpókusz. Nyáron hűvös, télen melegen tart. Ha most építkeznék, akkor is biztosan vályogból építenék.
Persze vannak, akik elavultnak tartják, de hidd el, a régi öregek nagyon okosak voltak, tudták a kutyafittyet.
Az, hogy levettem a nickemet, a magánügyem. Nem bújkálok, reagálok az észrevételekre, de egyáltalán nem szeretném, ha más kérdéseknél is személyeskedésbe fordulna csak azért, mert itt nem értettetek egyet.
A kritikákról:
A nádpalló egy ökologikus építőanyag, jelenleg is kapható 5 és 10 cm vastag kivitelben. A hővezetési tényezője 0,6-0,7 W/mK, ami ugyan rosszabb a piacon kapható többi hőszigetelő anyagénál (0,038-0,04 W/mK ásványgyapot és polisztirol hab), ellenben jobban illeszkedik egy vályogház természetközeliségéhez. További előnye, hogy egy páraáteresztő vakolattal elkészítve nem teszi tönkre a vályogfalazatot páratechnikailag. Nem sufnimegoldás, hanem egy jól járható út.
Műanyag habbal nem szabad egy vályog falat hőszigetelni, ugyanis a műanyag habok páradiffúziós ellenállása igen nagy és egy vályogfalazat lényege, hogy "lélegzik", tehát a fal párakiegyenlítő szerepet is betölt, ha ezt nem tesszük tönkre. A műanyag habokkal (polisztirol hab, poliuretán, stb.) ezt teljesen tönkrevágjuk.
Az ásványgyapot még elképzelhető megoldás, azonban a vályogfal természetes nedvességtartalma valamivel nagyobb a téglafalakénál, amelyet az ásványgyapot felvehet, és a vizes hőszigetelés nem hőszigetel jól.
Aki azt tanácsolja, hogy egy épületfelújítás során ne hőszigeteljenek egyáltalán, az nincsen tisztában azzal, mennyit lehet az energiaveszteségek csökkentésével megspórolni. Ugyan a vályog (szalmatartalmától függően) nem rossz hőszigetelő, de a teherbírásra alkalmas vályogfal egyáltalán nem rendelkezik jó energetikai értékekkel. A vályog mint anyag hővezetési tényezője 0,78-1,48 W/mK értékek között mozog. Ha ebből egy 1 W/mK értékű vályog anyaggal számolunk egy 50 cm vastag falat, az 1,49 W/m2K értékű hőátbocsátási tényezőt eredményez. A jelenlegi kormányrendeleti szabályozás 0,45 W/m2K-ben maximalizálja a falazat hőátbocsátási tényezőjét és ez az érték már régen elavult. Ha befagyasztott energiaárakkal számolunk, akkor is kb. 10-12 év alatt megtérül egy ház utólagos hőszigetelése. És az energiaárak növekedni fognak...
A fürdőszoba felújításáról pedig:
Amennyiben a fürdőszoba megfelelő állapotú, nem igényel felújítást, természetesen nem kell hozzányúlni. Amennyiben viszont felújítást igényel, új szanitereket, burkolatokat kell elhelyezni, akkor indokolt egy szerelőfal készítése. Jóval egyszerűbb és biztonságosabb egy új, stabil szerelőfalra szanitereket rögzíteni, mint a vályogfalba. Amennyiben a fürdő egyébként is felújításra szorul, elenyésző költség kiállni a csővezetékekkel a falból és a szerelőfal mögött vezetni őket. Egy esetleges csőtörés (főleg a régi vezetékeknél esélyes lehet) súlyosan károsíthatja a vályogfalat, akár annyira is hogy a falszakasz állékonyságát veszélyezteti.
Remélem, kielégítően megválaszoltam mindent, ami a szakmai hozzá nem értésemet bizonyította. Nem szeretem, ha a segítő szándékom ellenére is rosszindulattal fordulnak ellenem. Amennyiben véleményetek szerint mégis marhaságokat írtam, kérlek, indokoljátok meg, hogy ti miért nem értetek ezzel egyet és mit javasolnátok helyette. Köszönöm!
A "kiszemelt" még a nyeregtetős generáció?
[link] Ilyenre gondolok.
Amúgy már mások is leírták, hogy az alja legyen jó, és le legyen rendesen szigetelve mert ha felázik az baj és a víz ellensége a vályognak! De még akkor szerintem csak téglasáv alap volt alattuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!