Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Szerintetek 1951-ben épült...

Szerintetek 1951-ben épült vályogházat érdemes megvenni?

Figyelt kérdés
Az ekkor épült házaknak milyen alapot építettek akkoriban?

2013. febr. 7. 08:54
1 2 3 4
 11/34 Zsolt75 ***** válasza:
57%
Elfogadom ha másként gondolod a dolgot. Nyugodtan újítgassa akkor mindenki az ilyen házakat cak majd a végén számoljon mibe került. A vályogházakat meg eszembe sincs leszólni, ismerem az előnyeit, de gondoljunk már utána 2013-at írunk...
2013. febr. 7. 12:29
 12/34 anonim ***** válasza:
80%

Ha szeretnéd megvenni, az alábbiakat mindenképpen nézd meg rajta:

1. Van-e alapja? Ha nincs, ne vedd meg! Ez egy feltárással pillanatok alatt megtudható.

2. Rendben van-e a tetőszerkezete, fedése? Ha nincs, inkább ne.

3. Vizesedik-e? Ha igen, inkább keress másikat!

4. Ha vannak repedések, hívj egy statikust megnézni. Még mindig olcsóbb, mint megvenni egy rossz statikai állapotú házat.

Ezek a kizáró tényezők. Ezeken kívül felújítandó dolgokkal kell számolnod:

5. Milyen a padló? Döngölt agyag vagy van lent vmi greslap, hajópadló? Takarítható? Ha nem, akkor azt fel kell újítani.

6. Fürdőszoba kialakítása: mennek-e csővezetékek a falban? Ha igen, azt érdemes kihozni a falsík elé, egy szerelőfallal eltakarva.

7. Hőszigetelve van-e? Ha nincs, érdemes lenne. De nehogy polisztirollal, hanem nádpalló hőszigeteléssel számoljatok.

8. Ha a tető csak kisebb mértékben sérült, azt mindenképpen érdemes megcsináltatni.

Nincsen semmi gond a vályoggal, mint építőanyaggal, de el kell fogadni, hogy a vályogépítéssel bizonyos formai megkötések járnak. Egy parasztház a maga vízvetőivel, nagy kiülésű ereszével tud biztonságosan működni.

Ha vályogház felújításába fogtok, akkor azt is el kell fogadni, hogy nem lehet ész nélkül hinni minden korszerű építőanyag-gyártó ajánlásainak és a "40 éve így csináljuk" felfogású kőművesnek, mivel a vályog nem úgy működik, mint a manapság használatos építőanyagok. Szükségetek lesz egy szakemberre, akiben meg lehet bízni és megtervezi a felújítást. Lehetőleg építész legyen. Olyat kell választani, aki érti a vályogház páratechnikáját, tudja, milyen anyagok alkalmazhatók a vályoggal együtt, milyen megoldásokat lehet használni padló vízszigetelésére, víz távoltartására. Legyetek nagyon körültekintőek!

2013. febr. 7. 13:09
 13/34 anonim ***** válasza:
71%
Bocs, felújításból az ablakokat kihagytam. Szóval meg kell nézni a meglévő, valsószínűleg kapcsolt gerébtokos ablakok állapotát. Hagy rossz, új szárny beépítéssel vagy a meglévő szárny átalakításával hőszigetelő üvegezésre érdemes cserélni a benne levő üveget.
2013. febr. 7. 13:17
 14/34 Zsolt75 ***** válasza:

A 12 -es válaszoló is megerősítette amit írtam. Gazdaságilag ez egy elég komoly és egyösszegű kiadás lenne, hiszen a fent felsoroltakat szinte egyszerre kellene megcsinálni, kijavítani, újítani. Ha valakinek kevesebb pénz áll rendelkezésére, akkor ezt hosszú távú felújításnak nem tervezheti.

Ezek után leírhatja a jól tájékozott fentebbi válaszoló, hogy ne hallgasson rám senki :-)))

2013. febr. 7. 13:42
 15/34 anonim ***** válasza:
70%

Zsolt, általában egyetértek veled, gondolom, szakember vagy te is. Ennek ellenére szerintem azt azért nem lehet kijelenteni általánosan, hogy nem éri meg felújítani, hiszen minden eset egyedi.

Megérheti felújítani, ha egy jó állapotú, ésszel épített ház, amit használnak, karbantartanak jelenleg is... és nem utolsó sorban ha még nem tette tönkre polisztirollal és műanyag festékkel valami MekkElek. Ugye láttunk már ilyet is. :)

Ami miatt én inkább egy szerényebb, de új házban gondolkodnék, az az erkölcsi avulás. Egy sátortetős parasztházat igen nehéz kényelmes, korszerű lakótérré alakítani szerintem. Egyre nehezebben lesz később eladható. Hát nehéz helyzet, nagyon meg kell gondolni, ugródeszkára mennyit költ az ember... Nehogy később megbánja!

2013. febr. 7. 14:10
 16/34 Zsolt75 ***** válasza:

12-es meggyőztél, egyetértek veled, egyedileg mind más és ne jelentsük ki, hogy nem éri meg :-)

A kérdésből nem derült ki túl sok részlet, ezért írtam a nagy általánosságról. :-)

2013. febr. 7. 14:41
 17/34 anonim ***** válasza:
21%
14-es , 15-ös, Egyikőtök sem szakember, Utobbi azt sem tudod melyik a parasztház! És a sátor tetőst nevezed annak :-))). És hogy azt nem lehet kényelmessé alakítani.ez vicc!! Az emberek 70% olyanban lakik! Akkor a jó kis társasok milyenek? És panelek? Miért kell valakit rábeszélni,hogy vegyen fel nagyobb összegű hitelt,már 1x leírta ,hogy erre a szintre van pénze.Inkább lakjon ilyenben mint menjen Ocsára, mert elúszott a hiteleivel és széthullik az egész családja.Mert bevállalt egy magasabb szintű ,számára teljesíthetetlen dolgot!!!! Nagyon Nagyon sok fiatal ezt csinálja ,hogy szépen újítgatják fel az olcsó öreg házakat.És bevállalják,hogy ez van. Bár ti ezt lehet,hogy nem látjátok a BP -i kavalkádban. A szomszédomba az ünnepek előtt jöttek vissza a gyerekek a szülőkhöz lakni ,5 év után.Mert beválaltak 1 új társasházat hitelre ,de csak 60% részre kellet hitel.És mégis beletört a bicska.Elúszott a családjuk összes pénze ,amit bele raktak, 5mill, és most az öregek nem 2 élik szép kis életüket hanem 7-en ,mert ideköltöztek a gyerekek.
2013. febr. 7. 14:43
 18/34 anonim ***** válasza:
69%
Kedves előttem válaszoló! Nem gondolom, hogy bármit is bizonygatnom kéne a hozzáértéssel kapcsolatban. Leírtam, objektíven mit kell mérlegelni és a saját szubjektív véleményemet a sátortetős házak felújításáról. Egy szóval nem mondtam a kérdezőnek, hogy ne vegye meg. Kérlek, ne állíts valótlant és ne tüntess fel ezzel rossz színben! Köszönöm!
2013. febr. 7. 14:58
 19/34 anonim ***** válasza:
62%
És nyilvánvalóan tudom, milyen egy parasztház, sőt, azt is tudom, melyik tájegységre milyen formák, szerkezetek jellemzők. Azzal is tisztában vagyok, hogy a sátortetős kockaház nem nevezhető klasszikus parasztháznak, ellenben egyáltalán nem állt szándékomban erről okoskodni. Ugyanis a kérdés szempontjából teljesen lényegtelen. Pontosan ugyanannyira, hogy a szomszédodnak mibe tört bele a bicskája és mibe nem.
2013. febr. 7. 15:04
 20/34 anonim ***** válasza:
4%

18.as Azért arra nem lennék büszke a helyedben amit itt összehordtál ezt azt.Szépen formált ,túlkomplikált szavakkal.Egy igazi szakember nem igy beszél.És leveszi a véleményt hamar a hozzászólásodból.PL: a csöveket ki a fal elé , van-e hőszigetelve,stb.

Azóta rákerestél a neten ,melyik a parasztház. A szomszédom állapota sajnos országos probléma!!!!!

2013. febr. 7. 15:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!