Van felügyeleti vagy ellenőrzési szerve annak, hogy a CSOK-osnak eladott ingatlanok valóban megfelelnek-e a követelményeknek?
Tehát hogy utólag esetleg szúrópróbaszerűen ellenőriz-e valaki? És büntethetik-e meg akár a csok-ot felvett vevőt, akár az eladót, akár az ingatlanost,?
Van egy eladó házam, ami nem felel meg minden csok követelménynek. Ezért le is tettem arról, hogy úgy hirdessem. De megkeresett egy elég erőszakos ingatlanos, aki annak ellenére, hogy megbíztam volna bàrmivel, elàrulta, hogyan tudom csok-nak megfelelővé tenni a házam arra a kis időre, míg kijön a bank szakembere... Vagyis konkrétan az ingatlanos a saját segítségét ajánlotta fel. De nyilvàn ezt magam is megtudnàm csinàlni, ha akarnám.....
Jő és mi lesz később? Miután a bank ellenőrzött, màs nem fog?

Ki ellenőrizne? Onnantól te eladtad, az már annak a sara, aki azt vette fel. Kimenni is maximum azért mennek szerintem, hogy ne számlázzanak le okosan nem létező ingatlanokat fiktív helyrajzi számon meg ne adjanak el présházat túlárazottan szintén fiktív adatokkal.
Az államnak annyi a célja, hogy megszülessenek a beígért pulyák és addig rendben fizesse az, aki felveszi.
Te ELADÓKÉNT ebben nem szerepelsz, ugyanúgy hirdetheted kamuból is CSOK képesnek, ahogy hirdetheted jó állapotúnak a lepukkantat vagy családbarát zöldövezetinek, ahol a ház előtti parkban a kitelepített Hős utcaiak szúrják magukat.

Kizárt, hogy bármely alapfeltételnem való nem megfelelést meg tudod oldani, úgy hogy ne vegye észre a banki értékbecslő. Egyébként nem a te és nem az ingatlanos felelőssége, hanem a kedvezményt igénybe vevő vásárlóé bármi eltérés. El sem tudom képzelni mi lehet az mit az alábbiakon észrevehetetlené tudsz tenni egy felmérés erejéig.
A csok ingatlanra vonatkozó feltételei a következők:
1.Az ingatlannak rendelkeznie kell 12 négyzetmétert meghaladó területű szobával, főzőhelyiséggel, fürdőhelyiséggel és WC-vel.
2.Előírás a közműves energiaszolgáltatás, egyedi fűtés, közműves szennyvízelvezetés (amennyiben nincs a településen, egyénileg kell megoldani), közműves ivóvíz, vagy ennek hiányában bevizsgált ivóvizet szolgáltató kút.
3. Az ingatlan nyilvántartásban/tulajdoni lapon a megnevezés lakóház vagy lakás kell, hogy legyen.
4. Az értékbecslés alapján a lakásnak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie. A bank ezt helyszíni szemle keretében szemrevételezéssel vizsgálja.

Bank megnézi, felméri stb. Ennyi. Ők adják a kölcsönt, az ő dolgok, hogy megfeleljen vásárláskor aminek kell. Utána a vevő mit csinál vele stb, az ő dolga.
Jellemzően pl sok helyen feldobnak egy bojlert a csaphoz, hogy legyen melegvíz....

Mindenesetre csalás, sikkasztás, vevő megtévesztése.
Remélem, felfigyelnek a bankok a csalási lehetőségre.
A CSOK-ban állami támogatás, tehát közpénz van. Jól megrángatnám a hatóságok helyében az ilyen visszaélőkt.
A csaló ingatlanos nyilván pénzt kérne, meg még a markában is vagy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!