Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Helyrajzi szám összevonás,...

Helyrajzi szám összevonás, építkezés, tovább lejjebb…?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Van egy telke Édesanyámnak, amin áll már egy ház, közvetlenül mellette adott egy üres telek. Édesanyám a nevemre szeretné íratni a házat, ajándékozási szerződéssel, mi pedig a Férjemmel szeretnénk bővíteni rajta. Az szomszédos üres telket is megvesszük, ezzel szeretnénk bővíteni a telken is.

Több kérdésem is volna:

- Ha az üres telek nem az Én, hanem a Férjem nevére kerülne, az mennyiben befolyásolná a két helyrajzi szám összevonásának folyamatát? Egyszerűbb lenne azt is az enyémre íratni?

- Ahogy olvastam a két helyrajzi szám összevonásának ügyintézési ideje nagyjából 3 hónap is lehet. Ezidő alatt az Édesanyám telkén lévő házhoz a toldás csak a saját telekhatárt érheti el, vagy 1 méterrel belóghatunk az új telekre is?

Előre is köszi a válaszokat!

ma 20:11
 1/2 anonim ***** válasza:
Ha a bővítésed építési engedély köteles, akkor szerintem úgy nem adnak rá engedélyt, hogy papíron a másik telekre lógjon át a ház. De talán legegyszerűbb ezt az egészet megkérdezni a helyi építési hatóságnál.
ma 21:50
 2/2 anonim ***** válasza:

Szerintem ha mindkét telek a ti tulajdonotokban van akkor nem számít hogy átlóg rá a ház. Amúgy ilyet a szomszéd telek tulajdonosa szokott csak felhozni, hogy átlóg hozzájuk a másik háza, garázsa, tárolója. Akkor lenne gond ha így akarnátok eladni a telket később, hogy rajta van a másik telken álló ház is.

Azt kell megnézni mi a helyi építési szabály. Ha a telek beépíthetőségénél elő van írva, hogy a telekhatártól X m-re kell lennie a házfalnak akkor nem is érhet el a telekhatárig. a mi telkünk pl. ilyen, hátul minimum 3m-re kell legyen, ez a legkisebb távolság ami lehet a telekhatár és a házunk között, a másik oldalon még több és a telek elejére kellett építkeznünk, az utcafronttól 6m-re. Hiába lett volna mienk a szomszéd telek, ez a szabály megkötötte a ház helyét, szélességét.

Az, hogy mennyi az ügyintézés ideje az csak akkor számít ha nektek korábban kellene valamihez. A tervezés, a munkák elkezdése az ettől független. Attól még elkezdhetitek megcsinálni. De ha a tervek engedélyezéséhez szükséges hogy már egy nagy teleknek számítson a kettő, akkor meg kell várni amíg megcsinálják. Mindig van lehetőség gyorsabb ügyintézésre, csak az pénzbe kerül, valami sürgősségi díj vagy hasonló a neve. Azzal pár nap alatt is megcsinálják ha lehetséges.

A tulajdoni viszonyok annyiban számítanak, hogy akkor mindkét tulajdonosnak is kell kérnie, aláírnia, nyilván akkor bonyolultabb, mintha egy tulajdonos van. de mindenképpen ketten lesztek amúgy is tulajdonosok, hiszen házasság alatt szerzett vagyon lesz.

Amikor majd a nagy teleknek a tulajdoni arányait meghatározzátok, akkor mindenképpen legyetek tudatában, hogy mivel te kaptad az egyik telket ajándékba az mindig a te részed lesz. Nem árt ha az ajándékozáskor határozottan le is írjátok a szerződésben, hogy az ajándék neked szól és nem felesben kettőtöknek. Később ne adja isten váláskor vagy öröklésnél számítani fog és egyszerűbb ezzel előre tisztában lenni, le is írni. Amit most vesztek meg az meg lényegtelen hogy kinek a nevén lesz papíron, az mindenképp közös tulajdonnak számít. A mi kocsink is az én nevemen van de akkor is a fele a férjemé, hisz a házasság alatt vettük közös pénzből, csak így egyszerűbb volt.

ma 22:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!