Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Kinek kell fizetni a telekalak...

Kinek kell fizetni a telekalakítás költségeit?

Figyelt kérdés

Kaptunk egy vételi ajánlatot a szomszédunkal közösen, hogy valaki megvenné a mi, és a szomszéd telek egy részét, és azokból egy új telket alakítanának ki, amire építkeznének.

Megtörtént a kimérés, az előszerződést is aláírtuk. Eleinte nem akartunk belemenni, mert nagyon keveset kínáltak érte, de végül belementünk.

A szomszéd nevén adta be a telekakítási papírokat a vevő, de azt nem tudom miben egyeztek meg, hogy ki fizeti a költségek földhivatali részét.

Minket nem is tájákoztattak róla, hogy bármit is fizetnünk kellene.

A szomszéd tegnap nyögte ki, hogy jó lenne, ha az amit befizettek 39 ezer ft-ot, annak a felét jó lenne, ha kifizetnénk.

Nem is értettem, hogy miért kellene azt nekünk kifizetni? De azt sem, hogy ők miért fizették ki?

Minden ilyen költség a vevőt terheli, ha jól tudom. Ha kifizette a szomszéd, akkor maximum rajtuk hajthatja be ezt az összeget. De abban biztos vagyok, hogy nem fizetünk akkor sem, ha oda a jószomszédi viszony.

2019. jan. 20. 05:22
 1/9 A kérdező kommentje:
Az meg hogy lehet, hogy a szomszéd kérvényezheti a mi telkünk megosztását is , és összevonását, az övékből levont résszel?
2019. jan. 20. 06:00
 2/9 anonim ***** válasza:
46%
Te semmit nem írtál alá? Mert ha így van, akkor milyen jogon történt a te telked ügyében bármi intézkedés, akár a szomszéd, akár a hivatal részéről? Ha meg aláírtad, akkor köszönd meg, hogy helyetted is intézkedtek, és fizesd a rád eső részt.Szerintem így helyes.
2019. jan. 20. 07:03
 3/9 anonim ***** válasza:
87%

"Minden ilyen költség a vevőt terheli, ha jól tudom. "

Ezt így szokták igen. De legegyszerűbb ha megnézed a szerződésed. Ha benne van hogy fizetned kell (földhivatali költségeket), akkor fizetned kell, ha meg nem akkor nem fizetned.

A szomszédnak biztosan nem kell fizetnetek, vagy őt átvágták vagy ő akar titeket átvágni.

2019. jan. 20. 07:32
 4/9 anonim ***** válasza:
96%
Te tudod, hogy miben egyeztél meg a vevővel és mi van a szerződésetekben... vedd elő, nézd át!
2019. jan. 20. 07:49
 5/9 anonim ***** válasza:

A vevő próbálja rátoklőcsölni a költségeket..

Furcsa, hogy a szomszédod intéz mindent, aztán kéri, hogy fizesd a felét..pláne, ha nem írtál alá semmit.

Mondjuk a földhivatal is érdekes, ha nem keresi a te aláírásodat...még a végén földönfutó leszel kifizetés nélkül.

2019. jan. 20. 11:52
 6/9 anonim ***** válasza:

Nem értem milyen adásvételi ügy is volt .

Ha meg vesz valaki egy ilyen telket,adásvételi szerződés készül,melyen ott a vásárló és eladó neve is .

Aztán a vásárló kiméreti ,és meg is osztatja a saját költségén .Nincs ebben semmi bonyodalom .A szomszéd a saját ügyeit intézheti . Ez nem a jó szomszédságon múlik .

2019. jan. 20. 14:26
 7/9 A kérdező kommentje:

Nincs a szerződésben, hogy bármilyen költséget is fizetnünk kellene. Szóbeli megállapodás se volt róla.

Max annyit tehetünk, hogy a szerződésnél nem írjuk alá az adásvételi papírt,mert a vevő azt mondta, ő nem akar fizetni.

2019. jan. 20. 15:24
 8/9 anonim ***** válasza:
Ha nincs benne akkor nem kell fizetnetek. Ha meg erőlködnek hogy fizessetek akkor át akarnak vágni.
2019. jan. 20. 15:28
 9/9 A kérdező kommentje:

Átmentem hozzájuk, és jól összevesztem velük:D

Kiderült, hogy a földmérő azt tanácsolta nekik, hogy ők adják be a papírokat, mert akkor gyorsabb lesz az ügyintézés.

Eddig látszólagosan jóban voltunk, de párszor összekaptunk régebben is. Többször átcsesztek minket, apukámat főleg. Az igazat megvallva jól is esett kiengedni az évtizedek alatt felgyűlt feszültséget.

Amikor elmentem rögtön telefonáltak a vevőnek, aki szintén az utcánkba lakik. Pár perccel később már itt is volt, és mondta, hogy ne azon pár tízezer forinton múljon már, és kifizeti a mi részünket nekik. Pedig előtte még azt is mondta, hogy ezen felül is kellene fizetnünk 12 ezret, meg a folyamat gyorsításáért 10 ezret, de azt mondta most, hogy azokat is kifizeti.

2019. jan. 20. 16:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!