A házam után van két vékonyka parcella (örökség volt a ház meg a parcellák).Az említett parcellákat 12.5%-ban örököltem,nem tudom megvenni a többi hányadát meg nincs is rá szükségem(elég ami van)Perben kérném a vázrajzok módosítását.Engedi a bíróság?
A többi örökös ellenzi meg jó drágán adná el!
A ház miatt kellene úgy megoldanom hogy kocka kihozható legyen a már meglévő saját tulajdonomból. Ebből akarnám becseréltetni azt a pár nm-t ebből a részből mivéve.
Hogy érthető legyen a telek bal oldala az enyém ez jó hosszú, a jobb oldal meg totál rövid. Kockaformát akarok, így lenne normális csak annak idején hülyén szandalták a vázrajzot... (A nagyszüleim építették a házat)
Még így se egészen érthető a dolog. Annyi azért érhető (talán), hogy a telekhatárt szeretnéd odébb tolni annyival, amekkora részed van a szomszéd telekből. (Egy rajz nem ártana, más színnel jelölve az általad kívánt új határt, hogy egyértelmű legyen, mit szeretnél.)
Erre létezik telekhatár-rendezési eljárás. Egy fontos feltétele van, hogy a telek (többieknek) megmaradó része lesz-e akkora, amekkora a helyi szabályzatban meg van határozva mint minimális telekméret.
Ami esetleg probléma, az az, hogy ha a szomszéd keskeny telek valami formátlan, ki-beugró határú, használhatatlanul keskeny résszel rendelkező lesz.
Viszont ha nincs valami nyomós indokod az egészre (pl. nem lehet rendesen bejutni járművel a telkedre), csak jobban tetszene neked úgy, akkor nem valószínű, hogy a bíróság kötelezné a többieket a változtatásra.
Egy ingatlanos ügyvéd a pontos adatok ismeretében 20 E Ft-ért meg tudja mondani, hogy van-e mégis valami esélyed. Arra számíts, hogy a pereskedés meg maga a határmódosítás igen sokba fog kerülni.
Talán többe is, mint ha csak simán megvennéd a többiektől a részüket.
Az még egy lehetőség, ha fontosnak tartod a dolgot, hogy megveszed mindkét keskeny telket, csináltatsz egy telekegyesítést, meg egy telekhatár-módosítást, aztán az immár egyetlen szomszéd telket eladod. Már feltéve, hogy van rá kereslet felétek. De nem kerülne többe így az egész, mint pereskedni. Főleg, hogy a pert jó eséllyel elbuknád.
De mint írtam, pontos adatok kellenek egy megalapozott válaszhoz. Ügyvéd le tudja kérni a rajzokat, és ezek alapján mondani véleményt.
"Perben kérném a vázrajzok módosítását.Engedi a bíróság?"
Nem.
1-es! Az a helyzet hogy a saját meglévő közel 1000nm nagyságú földemből(amin a ház meg az udvar,kert is van)nem hozható ki kocka alap. Tehát nem lenne eladható csak a ház sem ill. nyomott áron. Plusz még utóbb megtudtam a teljes utcafronti rész se az enyém ami 77nm.Magyarul bejáratom sincs!
Ami ugye ugyanúgy alap mint a szabályos telek(szélesség).
Képzelj el két vonalat, a jobb mondjuk 100m a bal meg 20.Kb.így néz ki, ilyet még nem láttam vagy hallottam én se!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!