Vettem egy lakást ami tulajdoni lap szerint +1 szobát tartalmaz, de a szomszéd átfalazta?
Ingatlannyilvántartásba nem került bevezetésre, sem társasházi okiratba. Konkrétan még az ajtó is megvan, ahonnan a szoba nyílt, csak falazva van mögötte.
Ha a szomszéd nem tud előbányászni semmilyen dokumentumot erről, hogyan rendezzem?

A számítógépes rendszer előtt egy katyvasz volt az egész földhivatal, bevitték a rendszerbe azt, amit feltaláltak, ami "elkeveredett", annak náluk nincs nyoma.
Nálam is volt hasonló helyzet, s csak a korábbi adás-vételi szerződésekből derült ki, hogy hol a hiba.
Mindenesetre te 60 m2 után fizettél (?!) -na jó, te csak 57-nek mérted, 3 m2 lehet mérési hiba akár nálad, akár az eladónál, pl.: beleszámította (valaki) az elválasztó falakat is.
Elkezdhetsz perelni, de ha kiderül, hogy mégsincs igazad, csak felesleges költségekbe vered magad.
Én olcsón megúsztam, pár millióval sikerült tisztázni a helyzetet.

Tehát vettél egy 60nm-es lakást, azért is fizettél, annyit amennyit az ér, de megszimatolta a dögszagot az orrod, hogy több is lehetne, akkor azonnal habzóü szájjal ugrasz, hogy az is a tiéd :)
Ez most csak egy részére volt megjegyzés. Másik oldalra meg az ,hogy akkor kellett volna elállni a szerződéstől vagy azonnal pause gombot nyomni amikor kiderült, hogy sunyiság van a dologban.
Az is lehet, hogy rendes adásvételi szerződése van a szomszédnak meg minden szar engedély a levélasztásra, csak a végén "elfelejtették" véglegesíteni.
Ismerősnek a háza sincs rajta a térképen (30 éve), pedig minden rendesen épült. Valamiért nem vitték fel. Őt pedig nem érdekli.
Kezdetnek a szomszéddal kell beszélni. Az ingyen van. Persze nem fog örülni.
Én lennék a legboldogabb, ha gyorsan tisztázható lenne, hiszen szeretnék jelzálog alapú személyi kölcsönt felújításra, és lakásbiztositásnál sem mindegy mekkora a valóságban és a papíron, de még ingatlanadónál sem, főleg ezen a településen. Szóval nem kell ez, ha előkerülne minden irat, az remek lenne.
A dögszagról meg annyit, hogy emberek vagyunk, nálam kevés tisztességesebb ember van. Puding próbája az éves, ameddig nem vagy konkrétan ebben a helyzetben, addig tök könnyű ítélkezni. Ha te olyan ember vagy akire rápapiroznak +fél lakást és meg sem fordul a fejedben hogy akár kezdhetnél vele valamit, akkor az szuper. De próbálj meg tök mélyen magadbanézni, és ténylegesen elképzelni a szitut.
Azt továbbra is fenntartom, hogy a legjobb szcenárió az lenne ha kiderülne hogy minden tiszta, és mehet a nyilvántartásba.

NAV nem akar kimenni szemlézni, hogy 117nm-t vettél 60nm árában?
Az ilyenek szemet szoktak szúrni nekik.

"nálam kevés tisztességesebb ember van"
Aha, persze. Egy 60 négyzetméteresnek hirdetett és ennek megfelelő árú ingatlant szerettél volna megvenni. A szerződésben (és a tulajdoni lapon) meg 117 négyzetméter volt írva. Te meg aláírtad.
Hát ez valóban a tisztességesség netovábbja. Hogy nem aláírás előtt verted a tam-tam dobot, hogy én ezt nem írom alá, előbb rendezzük a viszonyokat. Te egy valóban talpig tisztességes ember vagy. Kár, hogy nem talállak követésre méltónak...

A városunkban ahol lakom volt ilyen megtörtént eset pár éve.
Elment az egyik lakó 3 hét külföldi nyaralásra a családjával.
Addig a fal szomszédja kibontatta a köztes falat,majd befalazták az ajtót.
Lényegében hódító hadjáratra indult,jogot formált a szomszédos lakás nagyszobájára.
Hát most lehet ezen fröcsögnöd, ha én nem veszem meg, megveszi más. Rengeteg jogilag katyvasz ingatlan van, ami hiteligénylés nélkül ki sem derül.
Egyébként van egy kis kertkapcsolata a lakásnak, és első körben az ingatlanos azt állította, hogy a kerttel együtt akkora, ezért ez a szám. Itt már foglalóztunk, majd utána jöttünk rá hogy ez nem valid, és felvilágositottak a földhivatalban.
Nem tudom mi rosszat írtam amúgy, ha végül semmilyen dokumentum nem támasztaná alá hogy ez valós átrendezés, akkor nem rohadékul fogok eljárni, de számomra itt ez még elképzelhetetlen. A szomszéd is hibát követett el hogy valóságban nagyobb lakást vett mint ami a tulajdoni lapon szerepel, azt hiszem a kettő közül ez a neccesebb, nem az enyém.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!