Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Szerintetek drágák itthon az...

Marcika1558 kérdése:

Szerintetek drágák itthon az ingatlanok? Tényleg nehezen jutnak a fiatalok lakáshoz? Vagy ez csak lipsi síránkozás

Figyelt kérdés
jan. 9. 06:36
 71/92 A kérdező kommentje:
Azt írta itt valaki (lehet, hogy te) , hogy a válaszaim alapján nem tanultam közgazdaságtant és nem is értek hozzá. Tehát én vagyok a hülye. Na most itt olyan gazdasági döntések vannak, hogy kapkodom a fejem. Új autó hitelre (gondolom milyen THM lehet..), mert szükség van rá, ház 25 év hitelre, de pénz nincs befejezni majd 8-10 év múlva. talán.. gyereknek meg pénz félrerakva aki még nem született meg (mire megszületik már 20-30%al kevesebbet fog érni a megtakarítása) szóval igen én nem értek a gazdasági döntésekhez…
jan. 12. 19:49
 72/92 anonim ***** válasza:
66%

Nem ö írta, hogy nem értesz a közgazdaságtanhoz, hanem én.

És attól, hogy nem értesz egyet más pénzkezelési szokásaival, attól még ugyanugy nem ertesz a gazdaság működéséhez, ez független egymástól.

jan. 12. 20:25
 73/92 anonim ***** válasza:
54%

Marcika! Az alábbi kérdések alapján nem hinném neked kéne tanácsokat osztogatni, ki, hogy gazdálkodik a bevételeiből. Az átlagos ember bizony hitelből vesz ingatlant. Nettó 270000-et keresel, 68# autó és ház hitelére előfordulhat kevés lenne a fizetésed. Tavaly vették a kocsit, idén 5 milliót költenek a házra. Valószínűleg, több pénzt tesznek félre 1 év alatt, mint amennyit te keresel.

https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__epitkezes__12905107-m..

https://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__humor__128693..

https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__ingatlan-vasarlas-ela..

https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__ingatlan-vasarlas-ela..

jan. 12. 21:09
 74/92 anonim ***** válasza:
73%
#71: Autóvételnél a THM egyáltalán nem magas, minél többet fizetsz be a vételárból. Azt nem tudom, hogy ki milyen helyzetben van és miért van neki épp most szüksége új autóra. A mi példánk az, hogy feleségem autója 18 éves volt, már rohadt meg félévente valami költséges javítása volt. Mindig jött a szöveg, hogy még ne vegyél, mert megjavítatod, aztán eldöcög az még pár évig... ezt hallottam apámtól, anyósomtól. Amikor az én autómat cseréltük ugyanez, a kocsi szétesett kétszer fél év alatt és félmilliót kellett rákölteni, előtte évben meg 200-at. Na akkor lett elegem és vettem egy újat, azt meg beszámítattam. Párom autója ugyanez és amikor az utolsó 250ezer forintos javítás jött, akkor lett elegem és mondtam, hogy most megszabadulunk tőle. Vettünk egy 6 év garis új autót, ezt is beleszámítattuk, befizettünk 70 %-ot. A visszafizetendő kamat plusz 200ezer forint. Szerviz kb éves szinten nevetséges 30-50ezer forint és évekig nincs gond vele. Azzal meg már ki se mertem volna merészkedni a városból hosszabb útra, pedig gyerek és rokonok miatt sűrűn utazunk vidékre.
jan. 13. 11:15
 75/92 anonim ***** válasza:

68# vagyok.

Na ugyan azon okok miatt lett az új autó, mint amit 71# írt.

Évek óta sokaltuk az autó költségeit, így össze írtuk a számlákat, ekkor döntöttünk úgy, mennie kell a háztól, hiába volt 8 éves. Évente 4-600000 ft között fizettünk javításokra. 3-5 havonta mindig volt valami sok 100000-es problémája. Felelőtlen döntést ne hozzunk, beszéltünk azzal a szervizzel ahova már kb 13 éve hordjuk az autóinkat, átnézték. Ekkor nem találtak semmit, de a 250000+ kilóméterekből adódó várható költségekről tájékoztattak (befecskendező injektorok, nagynyomású pumpa, kettős tömegű valami kuplunggal mert még a gyári volt benne és ez állítólag ritka ilyen futásnál, DPF) ami megerősítette a döntésünket.

7% THM, 4 év garancia, 70-80000 ft lesz a 30000/2év es szerviz. Ezen kívül kellett téli gumit venni rá. Évi 300000 kamatot fizetünk, tehát már itt nyerünk vele, és nincs vele semmi baj. Ha elromlik kapunk csere autót is.

5 évesen a 120000-es szerviz előtt pedig eladjuk, és veszünk egy újat. Az előzőt 4 évesen vettük kb 150000 kmel, és csak költöttünk rá. Az újat eladjuk mielőtt ez bekövetkezne.

jan. 13. 12:00
 76/92 anonim ***** válasza:
100%
És azt még tegyük hozzá, hogy a covid, háború és az extrém pénzromlás miatt az a faramuci helyzet állt elő, míg korábban vettél egy új autót, aminek az értéke minusz 1-2 millió, mikor kigurultál a szalonból, most az egyik autónk 3 éves lesz és többe kerül, mint amikor vettük, a másik fél éves és a forint gyengülés miatt ez alatt az idő alatt 10 %-ot drágult az alapár, vagyis a pluszban fizetendő kamatot már vissza is nyertük.
jan. 13. 12:41
 77/92 anonim ***** válasza:
100%
76, mi 6 éve vettünk egy autót, és most pár százezerrel olcsóbb az ára, pedig beletettünk majdnem plusz 100 ezer kilométert és ugye jo pár évet....durva.
jan. 13. 13:24
 78/92 anonim ***** válasza:

8 évesen 4,2 ért adtuk el, 4 évesen 4,5 ért vettük.

Mivel a helyzet nagyon nem javul újkori árának kb 80% ért valószínűleg el tudjuk adni az újat.

A másik dolog pedig a téli áremelkedés miatt kb visszajött az eddigi érték vesztése. A legelsők között kaptuk meg az faceliftes verziót.

jan. 13. 13:53
 79/92 anonim ***** válasza:

Amúgy nem ez volt a kérdés témája, de kötődik a témához valamennyire. Az is baj, hogy a covid meg a háború miatt nem tudtak elég autót gyártani, ami pedig elkészült, a várólistások kapták és ma sem érte utól magát a piac. Az előző autónkat 3 éve jó időben vettük, amikor enyhült a covid nyomás, volt pár autó, szalonból tudtuk venni. Emlékszem, egy sima szombaton mentünk be érdeklődni és kb lefosztották a szalont. A pasas mondta, nem tudja mit árul holnap, mert elvittek mindent és kábelköteg probléma miatt állnak a gyárak. A mostaninál hasonló, az új modelt el se tudák kezdeni gyártani, fél évvel később jöttek ki az első autók. A többség várólistásoknak ment, ami meg maradt, az szalonokba. Úgy foglalkóztuk a kocsit, hogy az egész országban volt 4 (!) darab. Amikor most megnéztem a 3 éves kocsim a neten, mennyi van eladó és mennyiért, 1 db-ot hirdetnek, mert autó sincs, meg ki adja el 3 évesen...

És ez úgy kapcsolódik ide, hogy ház meg lakások terén ugyanez van, az utóbbi években nem tudtak meg a vállalkozók nem is építettek, annyira megnőttek a költségek. Igy a pár éves lakások árai felmentek az egekbe az újak mellé. És azt hinné az egyszeri ember, hogy nincs aki megfizesse, csakhogy a jó helyeken lévő, pár éves lakások napok alatt mennek el, meg a házak is. Nézegetünk folyamatosan, és a jó paraméterekkel rendelkező, 100 milliós házak 1 hétig sincsenek a piacon (BP agglomeráció). És ez még jó darabig igy lesz, mert ilyen költségek mellett alig van építkezés.

jan. 13. 16:03
 80/92 anonim ***** válasza:
100%

Az építőipar 2024ben kb ott volt, mint a 2008as válság végén 2012ben. Ezután kezdtek emelkedni az árak, most meg az infláció és a ft árfolyam nehezíti az építkezéseket.

2015ben csok fellendítette az építőipart, ami elemzések szerint 20-30% os többlet áremelkedést okozott, a környező országokhoz képest mostanra.

Most kb 60-70 millió ingyen pénz kéne adni 3 gyermekre egy 95 m2es házhoz, hogy ugyan azt a hatást érjék el vele, mint előszőr.

Remélhetőleg ezt nem teszik meg...

jan. 13. 16:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!