Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Szerintetek drágák itthon az...

Marcika1558 kérdése:

Szerintetek drágák itthon az ingatlanok? Tényleg nehezen jutnak a fiatalok lakáshoz? Vagy ez csak lipsi síránkozás

Figyelt kérdés
jan. 9. 06:36
 51/92 anonim ***** válasza:
19%
Kérdező, nem tudom mi óta követed az ingatlanpiacot, de az sem igaz, hogy amit örökölsz, azért megdolgozott előtted valaki. Ugyanis a szocializmusban lehetett igényelni lakást aztán vártál mire a listán odakerültél és ha párttag voltál, vagy csókos , akkor könnyen kaphattál, de később pl szüleim is úgy jutottak a listáról lakáshoz, hogy a vállalaton keresztül protekciózták a családokat és nagyon kedvezményes OTP hitelre olcsón kaptak lakást, csak nem lehetett válogatni, vagy visszakerültél a listára. Szerencséjükre egy hatodik emeleti panelt kaptak, ami csendes parkra néz. Majd a 90-es évek őrületes inflációjában elértéktelenedett az a hitel is, amit elengedett az OTP ha visszafizetted a tartozás felét… és nem ők az egyetlenek, az ő generációjukban barátok, ismerősök mind így jutottak lakáshoz.
jan. 11. 21:30
 52/92 anonim ***** válasza:
47%

Hogy a francba ne lenne már felelőssege ebben a lassan 20 éve regnaló kormanynak, szerinted ki a franc iranyitja a gazdaságpolitikat?

Rengeteg lehetősegük lett volna arra, hogy olyan iranyba tereljék a gazdaságpolitikát, ami a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésere szolgál, erre totál az ellenkezőjét csinálják, a fidesz-kormányzás folyamatosan a tehetősek tehetősebbé válását szolgálja. A kormány rossz lépesei miatt (is) szálltak el ennyire az ingatlanárak a fizetésekhez képest, totál ellehetetlenítik a kisembert.

jan. 11. 21:39
 53/92 anonim ***** válasza:
26%

"Hogy a francba ne lenne már felelőssege ebben a lassan 20 éve regnaló kormanynak, szerinted ki a franc iranyitja a gazdaságpolitikat?"

Ki szavazta meg oket..? 🤭

jan. 11. 21:46
 54/92 anonim ***** válasza:
47%

53, nem tudom, nem én.

Sokszor én is elgondolkodom rajta, ki a franc szavazza meg őket.

De a kérdés nem is ez volt.

jan. 11. 21:57
 55/92 anonim ***** válasza:
59%
Azért azt nekem ne mondja senki, hogy a kormány nem tudta, ha ingyen pénzt osztogat, azok be fognak épülni az árakba, mellette meg olyan alacsony kamatok voltak, hogy a kettő exponenciálisan turbózta az árakat. Ezt még az egyszeri kisember is tudta. Boldog boldogtalan vette a lakást, házat, nehogy lemaradjon. Emlékszem volt kollégám, aki a beugró önrészt is személyi kölcsönből fizette ki. Akkor még hülyének néztem, ma az ő ingatlana is 200 % dráguláson ment át…
jan. 11. 22:09
 56/92 anonim ***** válasza:

#50 "Persze lehet itt várni az ingatlanválságot, amikor sokan 5-10 éve várnak, de az elmúlt 5 év történései azt mutatják, hogy max 100 év múlva lesz megint ingatlanválság, mert most a tehetős réteg veszi a lakásokat, nem pedig a szegények 0 % önerővel…"

Azt sem értik meg sok más mellett, hogy ha jobban élünk akkor az ingatlanok ára is tovább emelkedik, mások is szívesebben vesznek itt lakást akár befektetésnek akár mert itt is élnének, vagyis sokkal könnyebb attól sem lesz. Az ingatlanok értéken akkor esnének majd esetleg ha itt megint általánosan rossz lenne mint a devizaválságban volt. Akkor pont úgy nem tudtak ingatlant venni az emberek hiába kerültek kevesebbe, pont mert általánosságban rossz volt az élet.

jan. 11. 23:17
 57/92 anonim ***** válasza:
64%

#51 "Ugyanis a szocializmusban lehetett igényelni lakást aztán vártál mire a listán odakerültél és ha párttag voltál, vagy csókos , akkor könnyen kaphattál, de később pl szüleim is úgy jutottak a listáról lakáshoz, hogy a vállalaton keresztül protekciózták a családokat és nagyon kedvezményes OTP hitelre olcsón kaptak lakást, csak nem lehetett válogatni, vagy visszakerültél a listára. Szerencséjükre egy hatodik emeleti panelt kaptak, ami csendes parkra néz."

Na, megint egy olyan mese aminek a fele sem igaz.

Képzeld, az én apám pont ilyen "jó elvtárs" volt, bár sosem lépett be a pártba. Ez a "lehetett igényelni listán" annyit jelentett, hogy amikor már megszületett 2 gyerekük a komfort nélküli aprócska garzon bérlakásba, akkor VEHETTEK egy panel lakást és "csak" 40 évre kellett hitelt bevállalniuk, hogy ki is tudják fizetni azt. A kedvezményes hitel annyit jelentett, hogy hitel, hiszen akkor nem volt más.

jan. 11. 23:21
 58/92 A kérdező kommentje:
57-es kedvezményes hitel volt 30%-os kamatra. Most meg sírnak az emberek, hogy hitelt kell felvenni.
jan. 12. 07:40
 59/92 anonim ***** válasza:
A 90-es évek elejen is volt olyan, hogy az altalad bérelt/hitelre vett házat minimális aron megvehetted, ha kipengetted egyben a pénzt. Az anyósomék is igy jutottak az első lakásukhoz, harmadáron.
jan. 12. 07:42
 60/92 anonim ***** válasza:
100%

62 éves vagyok, szóval ne próbáld bebeszélni, hogy régen "lakást lehetett igényelni". Rohadtul nem. Éveken keresztül előre fizetted a nagy SEMMIT. Előtörlesztés volt. Csak aztán kerültél fel a listára, majd egyszer csak jött a levél, hogy 1 darab lakást meg lehet tekinteni. Ha kell, beköltözhetsz, aztán kezdődik a 20 év lakáshitel.

A lakások közötti válogatás lényegében nem létezett.

A 90-es évek pedig egy gazdasági pusztulat volt. 2 millió volt egy panel, az átlagfizu meg alig érte el a 15 ezer forintot.

jan. 12. 10:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!