Igaza van ebben a fiamnak, vagy csak túl bizalmatlan az eladókkal szemben? Részletek lejjebb!
Én úgy vettem lakott lakást, hogy az utolsó 10%-ot kapta meg kulcsátadáskor.
A földhivatalba akkor már be volt adva az adásvételi.
Értelemszerűen az előző tulaj is akart tovább költözni, számomra ez vállalható rizikó volt. Vagy máshogy fogalmazva, ha azt/ott akartam vásárolni, akkor el kellett fogadni.
Sokkal kevesebb az üresen árult lakás, és általában az ára kell a továbblépéshez.
A kiköltözésre a kötbért szokták kikötni inkább.
Legyen nagyon magas a kötbér akkor.
"birtokbaadás a vételár kifizetését követően, "
követően-ez így túl tág fogalom. Mennyivel követően? Mert a másnak is követően van, meg az egy év is. Nincs gond ezzel a "követően" verzióval, csak adjatok meg fix határidőt, hogy mennyivel követően maximum.
"Birtokbavétel a vételár kifizetésének napján." - Simán megoldható, ugyanis a szerződés aláírásakor az ügyvédnél azonnal le lehet bonyolítani a banki átutalást, tehát megtörténik a kifizetés, ami után a hiteles, aláírt, lepecsételt szerződést mindenki kézhez kapja.
Onnan - feltéve hogy nem túl távoli helyen van - az eladó és a vevő azonnal együtt mehet az ingatlanhoz, ahol a szokásos kulcsátadási procedúra megtörténik (mérőállások leolvasása, kulcsok kipróbálása, átadása) Ennek külön dokumentuma készül (előre nyomtatott űrlapon), ez aláírásokkal az adásvételi szerződés mellékletét képezi - a tényleges birtokbavételt igazolja.
Ha nem tud azonnal kiköltözni, akkor dátummal adott határidőt kell a szerződésbe foglalni, a vételár bizonyos részének fenntartásával (ami a tényleges kulcsátadásra halasztódik). Ez fenntartja az adás-vételi szerződés hatályba lépését eddig határidőig, ami a kulcsátadás időpontja is. Addig az adás-vétel folyamata nem fejeződik be.
(Ez a halasztás lehet néhány hét is, esetleg ezt az árban figyelembe lehet venni.)
9# 5-ös vagyok.
Amit írsz, az sem egyidőben van, hanem "csak" aznap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!