Az ingatlan eladásnál a haszonélvezeti jogot vissza lehet tartani, vagy újként kell alapitani?
Tehát "A" elad egy ingatlant "B" nek de ugyanezen az ingatlanon "A" szeretne haszonélvezeti jogot megtartani. Ha összegről beszélünk akkor 50mill az ár de csak 40 ért adja "A" mert megtartja a 10 milliós értekű haszonelvezeti jogot. Ez lehetséges verzió?
Kaptam egy infót miszerint, ezt nem lehet, mert elöször el kell adni az ingatlant majd utánna tud "A" haszonélvezeti jogot alapitani. Ebben az esetben azonban több összeg utan kellene illéteket fizetni..
Az megszerzes után, es a haszonélvezeti jog alapitása utan.
Van annak értelme, hogy saját tulajdonra haszonélvezetet alapítani saját részre? Nem tudom, de nem tartom valószínűnek, hogy ez jogilag kivitelezhető lenne. Ez olyan dolog lenne, mint bérleti szerződést kötni magammal a saját lakásomra.
A haszonélvezetnek az a lényege, hogy van egy tulajdonos, meg egy másik személy, aki az adott dolgot használja. A lényeg az egészben a két külön személy.
Eladás után már csak a vevő alapíthat haszonélvezetet az eladó számára, lévén, hogy aki már nem tulajdonos, annak semmi köze az ingatlanhoz.
Tehát ha be tudtál palizni valakit, aki nincs tisztában a haszonélvezet jelentésével, akkor az adásvételi szerződésbe lehet beleírni, hogy az adásvétel egyik feltétele a számodra alapított haszonélvezeti jog. És ezt intézi is az ügyvéd.
Persze hogy ügyved intézi.
De lehet ezt azért ugy forgatni hogy neki is megérje.
A kérdesére válaszolva:
Nincs itt arra lehetőség hogy litaniát irjak.
A kérdésben benne volt minden.
Csak egy peldat mondok arra hogy az eladó miért szeretne holtig tartó haszonélvezetet alapitani a sajat eladandó ingatlanára, de ez tényleg
csak 1.
Pl eladja az ingatlanát valaki, azzal penzhez jut. De lakottan adja el, holtig tarto haszonelvezettel, És kérem ne kerdezzen vissza hogy miért!!!.. igen a vevőnek ez jó. Ilyen ingatlant keres. Mert ez neki olcsobb. Neki ráér. Pont.
EZ NEM AZ EN ESETEM, CSAK PELDA!
Visszatérek az én példamhoz, párhuzamba hozva a fenti önnek kreált példával:
miért venné meg az 50 milliót érő ingatlant a vevő ha az lakott????
Lakottan adja el a vevő.
Jogos hogy a vevő csak 40 millióert veszi ezt meg(ez csak pelda!!) mert lakott, az is jogos hogy az eladó szeretne kikötni haszonélvezetet biztositek miatt.
De az hogy az eladó ezert fizessen illeteket haszonelvezeti jog alapitasáért, az abszurdnak tartom
Ezért tettem fel a kerdest
A kérdésben értelmetlen dolgok voltak. Nem csak emberileg értelmetlenek, hanem jogilag is. Mint írtam, saját részre nemigen lehetséges haszonélvezetet alapítani. Mint írtam, azt a vevő tud alapítani, akár a vásárlással egyidejűleg is.
A vevő meg a példának hozott esetben nem 40 M-ért fogja megvenni az ingatlant, hanem maximum 15-ért. Kivéve, ha 90 éves az eladó.
Ezért lenne jobb a valós kérdést feltenni, hátha abban az esetben lenne valami módja a dolognak. Mert az eddig leírtak nonszenszek, lehetetlen elképzelések, nem fog menni.
Ez a hozzaszólás végképp butaság, de megköszönöm, és kerem hogy ne szoljon hozzá. Köszönöm
"Mint írtam, saját részre nemigen lehetséges haszonélvezetet alapítani."
Ha vesz valaki egy ingatlant, annak ő a tulajdonosa, e mellé alapít magának haszélvezetet? Ezt biztos hogy félreértem, de másnak minek alapitana vevőként? Hogy az ingatlan értéke csökkenjen, amiért kifizetett 50 milliót, az most erjen 40 milliot es még az illeteket is fizesse be hogy haszonelvezetet alapitott??? Na ez aztán a logikátlan.
Ez nem ertelmetlenség?
De a masidik bekezdes is butaság:
Az összegekre odairtam hogy csak példa, nem konkrét, de ön mégis konkrétnak vette. Az elméletet akartam tükrözni.
Ennél konkretabban nem lehetett volna leirni, mert oldalakat nem akarok irni, es hoztam is peldát az elöző hozzaszólasban, hogy miért lenne életszerű egy ilyen adás vétel.
Ugyhogy kérem maradjon ki.
Kérdezd meg az ügyvédet, hogy alapíthatsz-e saját részre haszonélvezetet az ingatlan eladása előtt és az mennyibe fog kerülni nála. Szerintem ezt ingyen megmondja telefonban és sokkal egyszerűbb, mint itt elméleteket gyártani és minket győzködni.
Az árat is a vevővel kell egyeztetned, hogy haszonélvezettel terhelten mennyiért hajlandó megvenni. Hiába van piaci ár, mindig csak annyiért lehet valamit eladni, amennyiért hajlandó valaki megvenni.
Az én tippem is az, hogy sajnos a haszonélvezet jobban csökkenti az árat, amiért lesz vevőd (ha lesz), mert kevesen vesznek meg valamit úgy, hogy csak 20 vagy pláne akár 60 év múlva tudják használni. De persze ha nagyon jó helyen van, mondjuk társasházat tud majd felhúzni egy befektető a szuper helyen lévő telkedre, vagy várhatóan mire a szomszéd gyerek egyetemista lesz, elhalálozol, akkor máris lehet értékesebb a vevő szemében, mint egy olyan ház/lakás, amiből sok van még a piacon, de azonnal használható plusz 5-30 millióért. Akkor az nem akkora különbözet, hogy megérje várni, hisz lehet, hogy a kiadása mondjuk visszahozza, vagy amíg máshol kell laknia, az elviszi és akkor inkább felvesz egy hitelt ezekre az évekre.
Önöket senki nem gyözködte, (en kérdeztem de konkretan a valaszt senki nem tudta) eppen ellenkezőleg, többen engem akarnak meggyözni hogy az miert nem jó. De hát nem ezt kerdeztem hogy jo e vagy kinek jo stb.
De az ügyveded is kerdezem, persze.
A hozzaszolás többi részéhez már nem is szólok mert nem ide tartozik, de azert köszönön hogy emliti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!