Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Vennétek ingatlant vagy...

Vennétek ingatlant vagy várnátok pár évet?

Figyelt kérdés

Van egy kb. 65 milliós lakásunk

26 millió hitellel + 10 milla babaváróval (felfüggesztve 3 évre)

A lakást 3 éve vettük

Ahol nézelődnénk családi ház 100-120 millió között vannak.

Van egy baba

140.000 hitel. (3%-os kamatra még 6 évre)

Kb. 20-22 millió (árfolyamfüggően) megtakarítás tbsz számlán

A fizunkból, ha gyeden vagyok, akkor kb. havi 300-400 ezret tudunk félretenni majd, ha kifut az illeték most. Ha dolgoznék, akkor ez 700-800 ezer lenne gyed mellett kb. 2 fővel a baba kiadásait még nem látjuk, de gondolkodunk a magánovin (havi 100/gyerek).

Fél év múlva elkezdenénk próbálkozni a második babával. Eredetileg úgy terveztük, hogy mire a nagyobb suliba kerül, addigra visszafizetjük a hitelt és elköltözünk, hogy legyen külön szobájuk.

Most a csok+ miatt teljesen elbizonytalanodtunk, hogy mennyire fognak elszállni az árak.

2023. nov. 12. 17:01
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
100%

Szóval a kérdés az, hogy van egy

65 milliós lakásotok amiből 36 millió Ft hitel jelenleg, és költözzetek e 100-120 milliós lakásba?

Szerintem ez a kérdés egyértelműen megválaszolja magát.

2023. nov. 12. 17:33
 12/34 A kérdező kommentje:
Unicreditben volt ilyen alacsony, a covid eleje után egy évvel adtuk br a hiteligénylést.
2023. nov. 12. 17:34
 13/34 A kérdező kommentje:

#11 Én inkább úgy fogalmaznék, hogy van egy 65 milliós lakásunk 14-16 millió hitellel + egy kèt év múlva lejáró ltp kb. 2 millióval.

Vegyünk-e most 110 millióért házat 50 millió önerő + 30 millió csok+ + 20-30 millió piaci hitelre vagy reszkírozzuk, hogy a csok+ miatt emelkednek az árak és öt év múlva vegyünk mondjuk 80 millió önerőre és 70 millió piaci hitelre.

2023. nov. 12. 18:20
 14/34 anonim ***** válasza:
CSOK pluszból adódó esetleges ingatlanáremelkedés szerintem nálatok nem kérdés... vagy hogy kérdés ez? Nem értem! Ha emelkednek az árak, akkor többért tudtok eladni, ez tény, de vásárolni is magasabb áron tudtok csak. Szerintem teljesen mindegy mikor lépitek ezt meg, hacsak nem látjátok úgy, hogy a CSOK plusszal jelentősen jobban járnátok, ezt viszont én nem tudom megítélni, ti tudjátok! Ebben az országban 7-8 éve már, hogy senki sem járt jól azok közül aki várt az ingatlanvásárlással/építéssel/felújítással!
2023. nov. 12. 18:39
 15/34 A kérdező kommentje:

Fordítva van. Nem hiszem, hogy a mi lakásunk ára annyit emelkedne, mint a családi házak, amiket nézünk.

Viszont ugye a második gyerek előtt tudnánk felvenni a 3%-os hitelt. Csak ugye nagyon érezhető, hogy ez elég rizikós szintén lenullázni magunkat két kicsi gyerekkel.

2023. nov. 12. 19:36
 16/34 anonim ***** válasza:
81%

Most komolyan... 3%. Néhány éve az utolsó piaci hitelt is 3-4%-on dobták az ember után és most sokan azon agyalnak, hogy 30 milliókra adósítsák el magukat és írjanak alá előre gyerekeket?

A kamatok folyamatosan mennek lefelé jelenleg. 6-7 %-on már lehet kapni, ha jó hitelügyintézőt talál az ember.

Nagyjából ugyanabban a helyzetben vagyunk. Egy gyerek van, akivel még gyed-en vagyok és hasonló jövedelem/megtakarítás.

Jól éltek, az ingatlanotok ha jól értem tökéletesen kiszolgál benneteket, van egy nagyobb "biztonsági tartalékotok" és második gyereket terveztek, ami anyagi értelemben megint egy kicsit bizonytalan helyzet (gyed max összege is alacsony a fizetésedhez képest, de már két gyerek kiadásai is jelentkeznek, a nagyobbnál ráadásul magán ovi is beugrik, ami jelentős, nem tudni mikor tudsz visszamenni dolgozni, lehet hogy belecsúszol a gyes-be, stb.).

Szóval te most az anyagi jólétet és biztonságot kvázi felrúgnád és pengeélre pakolnád magatokat, ahonnan hatalmasat lehet zuhanni. Az ingatlan, amiben élünk persze értékesíthető gond esetén, tehát vagyon tárgyunkat képezi, de nem mozgósítható azonnali likvid tartalékként, tehát szerintem jelen formában nem lenne biztonságos és okos döntés menni, arról nem is beszélve, hogy egy családi ház mindig, minden esetben több pénzt emészt fel, mint egy lakás. Vagyis: erősen negatívba helyezitek magatokat, az egy főre eső bevételetek a második gyerek vállalásával jelentősen csökken, lesz egy brutális törlesztőtök és a növekvő ingatlan fenntartási költségek miatt csökkenni fog a megtakarítás mértéke, amit képezni tudtok. Elsülhet jól, de nekem ez a kockázat most még nem férne bele a pénzügyi tudatosságba. Tipikus esete annak, amikor a szükség és az igény teljesen mást diktál és te az igény irányába lépnél, ahelyett hogy maradnál a szükségnél és hagynád még gyarapodni a vagyonod.

Majd ha már kisebb hitellel, megmaradó likvid tartalékkal, értelmezhető hitellel reális lépés a továbbköltözés, akkor gondolkoznék rajta és nem hagynám, hogy elvakítson 3-4% különbség. 5 millió forint éves megtakarítással gyed alatt, 10-zel utána, ne nevettessük már ki magunkat.

2023. nov. 12. 23:18
 17/34 A kérdező kommentje:
#16 Nem annyira a 3%-os hitel, mint a 30 milliós áremelkedéstől tartunk. A férjem fizuja fog nőni, de az enyém nem valószínű, hogy magasabb lesz gyed után sem.
2023. nov. 13. 03:36
 18/34 anonim ***** válasza:

Miért pont 30 millió áremelkedéstől tartotok? Miért nem 15, vagy 50? És ha az eredeti terv az volt, hogy majd a gyerekek kisiskolás korában vesztek nagyobb ingatlant, akkor most hova siettek? Ha még gyed-en vagy, akkor az első gyereketek még nincs 2 éves. Van legalább 5 évetek a költözésre, 5 év múlva meg a fene sem tudja mit hoz a jövő, DE mivel az ingatlanok árai húzzák magukkal a többit, így a piaci értékét mindig tartani fogja a lakásotok. Vagyis lehet, hogy mondjuk jövőre lesz egy kis leszakadás akár, de utána a piac korrigál. Olyan nincs, hogy a 120 milliós ingatlan 150 lesz, a tiétek meg marad 65.

Én fenntartom, hogy ez most takarón túl nyújtózkodás lenne, ellenben egy reális 5-6 éves cél, ha addig is sikerül tartani az évi 5-6 milliós megtakarítást gyed mellett. Ha érkezik mégegy gyerkőc akkor mondjuk a 6-ból 2 évig 5 milliót tesztek félre, az 10. Majd 4 évig 10-et (ha nem számolok bevétel növekedéssel), az 40, így összesen lesz 6 év múlva +50 millió forintotok "megtakarításként". Az ingatlanok árai meg nem tudjuk hogy alakulnak, milyen támogatásokat dobnak be megint, vagy vesznek el, stb. De az biztos, hogy sokkal stabilabb lábakon vállalhattok pl. komolyabb hitelt, ha már te is dolgozol.

Egyébként még reálisnak tartok egy köztes lépcső beépítést is. A 65 milliósból 85 milliósba költözni a csok hitellel, majd újabb 5-6 év múlva mehet a 110 (vagy kitudja akkor mennyi lesz).

És végül. Én arra is mindig gondolni szoktam, hogy mi van akkor, ha a férjemmel történik valami és az a valami nem feltétlenül biztosítási tétel, de ha az is... Ott maradok a gyed-emmel két gyerekkel. Nem mindegy a gyerekek mit örökölnek és honnan kell újraépítenem az életünket. Az az ingatlan, ami áldás volt, könnyen lehet átok. A mostani helyzetedből sokkal könnyebben kimásztok hármasban, mint 50-60 millió hitelből. Az én biztonság érzetem azt diktálná, hogy várjunk, de a ti életetek, ti tudjátok.

2023. nov. 13. 08:27
 19/34 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon szembeötlő, hogy mindig 2-3 fővel nagyobb családnak való ingatlant akartok venni.

Miért?

Ez az elszegényedés receptje.

65 milliós lakás egy párnak egy babával?

Azt is túlzásnak tartom, hacsak nincs München legkeresettebb részein.

És akkor most 2x ekkorát akartok...

HITELRE....

Más az, ha az ember nem tudja mibe tenni a sok pénzt, ami felveti...

Akkor persze, vegyél minél drágább ingatlant, aminek a fenntartása minél többe kerül, hiszen nincs ötleted, hova tedd a sok pénzt.

De íígy??...

2023. nov. 14. 01:36
 20/34 A kérdező kommentje:

#19 Ezt a lakást 5 éve 36 millióért építették mire befejezték.

Nem nagy, 60 nm alatt van, 1 nappali+konyha meg két 10 nm alatti szoba.

Amit nézünk házak, azok nappali+3 háló kb. 90 nm-en.

(Amúgy azért vagyunk kicsit bátrabbak, mert ezen kívül nekem van egy budapesti lakásom - annak a kiadásából is van pénzünk, csak nagyon áron alul adjuk ki rokonoknak (2 szobás), meg van egy fél építési telkem Solymáron, csak ezekhez nem akarnánk hozzányúlni).

2023. nov. 14. 01:54
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!