Vennétek ingatlant vagy várnátok pár évet?
Van egy kb. 65 milliós lakásunk
26 millió hitellel + 10 milla babaváróval (felfüggesztve 3 évre)
A lakást 3 éve vettük
Ahol nézelődnénk családi ház 100-120 millió között vannak.
Van egy baba
140.000 hitel. (3%-os kamatra még 6 évre)
Kb. 20-22 millió (árfolyamfüggően) megtakarítás tbsz számlán
A fizunkból, ha gyeden vagyok, akkor kb. havi 300-400 ezret tudunk félretenni majd, ha kifut az illeték most. Ha dolgoznék, akkor ez 700-800 ezer lenne gyed mellett kb. 2 fővel a baba kiadásait még nem látjuk, de gondolkodunk a magánovin (havi 100/gyerek).
Fél év múlva elkezdenénk próbálkozni a második babával. Eredetileg úgy terveztük, hogy mire a nagyobb suliba kerül, addigra visszafizetjük a hitelt és elköltözünk, hogy legyen külön szobájuk.
Most a csok+ miatt teljesen elbizonytalanodtunk, hogy mennyire fognak elszállni az árak.
De bőven elég egy párnak egy babával 3 szoba...
Még ha jön egy másik baba, amíg ovisok, kisiskolások, addig is elég.
Még ezt a hitel dolgot nem értem.
26 M van 30 évre... 10 évre felvett hitelnél, kb. a felét kell visszafizetni, mint 30 évre. Mért akarjátok a dupláját kifizetni, ha van pénzetek és nem is szorultok rá a hitelre?
Még ha most azonnal előtörlesztitek is az egészet, akkor is többet fizettek érte pár százezer forinttal, mint ha eleve 10 évre vettétek volna fel.
#22 Igen vagy másfél évet csúszott a határozat (én reménykedtem már hátha elveszett) és megadták az egy éves részletfizetést.
#23 Úgy terveztük, hogy 10 év alatt előtörlesztünk. De ha történik valami mégsem a 300 ezres hitelt kell fizetned, hanem a 140 ezreset.
24: De csak 10 évig. Utána biztosan megugrik...
Hát mindenesetre legalább 20 M-t előtörlesztenék most és utána tervezgetnék csak!
#25 Az pont elég, nem voltam terhes, mikor felvettük a babavárót pl. ha hirtelen vissza kellett volna fizetni 3 év alatt 10 milliót + illeték, azért nem lett volna kellemes a 300.000.
Miért törlesztenénk elő? Egyelőre egy része részvényben van egy jó része meg pmápban. A hitel kamat 3% a pmáp meg jövőre 18% lesz, ha 20.000.000 pmáppal számolnék, akkor jövőre az előtörlesztéssel majdnem 3 milliót buknánk (közel ennyit).
"A hitel kamat 3%"
Évente. Ez halmozódik, kamatos kamat.
Számold ki, hogy majdnem a dupláját fizeted vissza 30 év alatt, mint 10 év alatt. Ugyanarra a felvett összegre.
Vannak fenn kalkulátorok is a neten.
Tessék:
30 évre 63 milliót kell visszafizetni, 10 évre 35 milliót, 5 évre 30 milliót.
33 milliót spórolsz, ha előtörleszted az egészet ugye most már csak 2 éven belül, mert 3 éve volt a hitelfelvétel.
"A hitel kamat 3% a pmáp meg jövőre 18% lesz"
Jövőre a 4. év van, tehát a hitelkamat 1,03 x 1,03 x 1,03 x 1,03 = 1,125, azaz 12,5 százalék már, tehát 5,5%-ot buksz rajta, míg a hitelkamatokon 33 M-t nyersz.
A 6. évben meg 1,125 x 1,03 x 1,03 =1,193 a hitelkamat, azaz több, mint a 18% hozam. És így tovább.
Azt felejted el, hogy a pmáp is “kamatos kamat”. (Nem tudom ugyanabba visszarakni, de évente megkapom a kamatot)
Mondjuk legyen ugyanaz az összeg 3%-os kamattal (amúgy nem sima kamatos kamat, mert havi bontásban és csökken a tőke, de a tendencia látszik. Amikor felvettük a hitelt excelben megnéztük, hogy mivel járunk jobban, ha mikor törlesztünk elő és még egy sima máp+ -ba rakni is jobban megérte, mint előtörleszteni)
Pmáp infláció követő, így jövőre 18, utána rendre 14, 8, 8, 8 százalékos inflációval számolva
26.000.000*1.18*1.14*1,08*1,08*1,08 ~ 44.000.000
A kölcsön összege meg felülről becsülve, mert ugye közben 8,4 milliót törlesztek és ennek egy része a tőkét törleszti elő:
26.000.000*1.03*1.03*1.03*1.03*1.03 ~ 30.200.000
Van még az előtörlesztési 1% a pmáp visszaváltási 1%-a meg amúgy kicsit több lesz a hitel, de a tendencia látszik, 5 év alatt 14 millióval lennénk beljebb, mintha előtörlesztünk.
Ha olvasol cikkeket, akkor lehet tudod, hogy még 8-10%-os kamattal is vettek fel emberek személyi kölcsönt, hogy pmápba tegyék.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!