Vennétek ingatlant vagy várnátok pár évet?
Van egy kb. 65 milliós lakásunk
26 millió hitellel + 10 milla babaváróval (felfüggesztve 3 évre)
A lakást 3 éve vettük
Ahol nézelődnénk családi ház 100-120 millió között vannak.
Van egy baba
140.000 hitel. (3%-os kamatra még 6 évre)
Kb. 20-22 millió (árfolyamfüggően) megtakarítás tbsz számlán
A fizunkból, ha gyeden vagyok, akkor kb. havi 300-400 ezret tudunk félretenni majd, ha kifut az illeték most. Ha dolgoznék, akkor ez 700-800 ezer lenne gyed mellett kb. 2 fővel a baba kiadásait még nem látjuk, de gondolkodunk a magánovin (havi 100/gyerek).
Fél év múlva elkezdenénk próbálkozni a második babával. Eredetileg úgy terveztük, hogy mire a nagyobb suliba kerül, addigra visszafizetjük a hitelt és elköltözünk, hogy legyen külön szobájuk.
Most a csok+ miatt teljesen elbizonytalanodtunk, hogy mennyire fognak elszállni az árak.
Akkor továbbra sem értem, belenyomjátok a megtakarítást a teljes hitelbe, tehát lenullázzátok magatokat.
A lakás elmegy 65 millióért, honnan szerzel másik 40-60 milliót az új ingatlanba?
Mivel igényeltétek korábban a CSOK-ot az újra nem lesztek jogosultakat.
7-8% most az alapkamat lakáshitelre, amit senki se tud megjósolni, hogy mennyi lesz a vége, mivel nincs fix kamat 10 év futamidőnél tovább.
Én már nem értem akkor az egészet.
26 millió hitellel + 10 milla babaváróval (felfüggesztve 3 évre)
140.000 hitel. (3%-os kamatra még 6 évre)
Most ez minek a törlesztője?
3%-os lakáshiteletek biztos hogy nincs, ezer éve nem volt olyan konstrukció ami olyan alacsony volt.
Pont ez a kérdés, hogy 30 milliót kapnánk 3%-os hitelre, ha a második baba előtt veszünk új ingatlant + még további hitel kellene 8 %-os kamatra.
De ehhez el kell adni a jelenlegit, betörleszteni a hitelt, felvenni a csok-ot egy olyan ingatlanra valószínűleg, ahol ott kell lakni amíg vissza nem fizetjük a csok-ot. Csak érdekel, hogy ki hogy látja, most érdemes lépni, mielőtt felmennek az ingatlanárak 150 millióig és adjuk el most, amikor nagyon nem alkalmas ez az egész vagy piaci hitelből kellene vennünk később inkább 150 millióért (ami most vagy az lesz vagy nem).
#6 Pontosan nem emlékszem mennyi volt a kamat, de a banki ügyintéző szerint élete legalacsonyabb kamatát számolta nekünk. Ha jól emlékszem maga a kamat 3% alatt volt csak a THM volt picivel 3% fölött. Mivel akkor anyagilag nem álltunk jól és tudtuk, hogy úgyis eladjuk a lakást kb. 10 éven belül, ezért csak 10 évre fixáltattuk.
A törlesztőnk biztosítással 140.000 forint kb. Plusz mínusz pár ezer forint.
A fennálló tőketartozás jelenleg 26 millió.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!