2 éve eladtunk egy lakást. A mostani tulajdonos új párja perrel fenyegetőzik, mert szerinte rosszul vannak bekötve a villany vezetékek a falban és fizessük ki a teljes cserét?
Röviden összefoglalva
Mi többgyerekes család vagyunk 12 évig éltünk a lakásban és nem volt semmi problémánk. Ment a sütő, mentek a gépek, ment a tv, égett a villany, működött a bojler.
Semmi gondunk nem volt.
Most 2 év után feljelentéssel fenyegetőzik, hogy ez rejtett hiba. (nem tudnak indukciós tűzhelyet bekötni, mert nem jó a vezeték) Aztán ez meg az.
Ezt a villanyszerelési munkát 26 éve csinálta egy Generálkivitelező cég villanyszerelő munkatársa. A cég megszűnt már, a tulajdonos meghalt, a villanyszerelőnek csak a keresztnevére emlékszünk, nem tudjuk, hol keressük.
Felelőssek vagyunk ezért? Nem látunk a fal mögé, de sosem volt probléma, nem is feltételeztük, hogy a falban bármi lenne.
"max 1.5-ös a vezeték, sőt lehet alu"
"rosszul vannak bekötve a villany vezetékek a falban és fizessük ki a teljes cserét"
Itt lehet az eb elásva.
Nem rosszul vannak bekötve, hanem régiek a vezetékek.
Ha rossul lenne kötve, akkor 26 év alatt csak kiadta volna... ráz a csap, vagy valami más klasszik szerelési hibát.
"A mostani tulajdonos _új_ párja perrel fenyegetőzik"
Hehe :D
Vagyis nem volt semmi gond 2 évig a hálózattal. Csak jött valami nagyokos új csaj vagy pasi aki bizonyítani akar, hogy ő aztán milyen kemény és most majd jól kifizetteti veletek a cserét.
A falba nem lát bele, viszont a kötődobozokat le tudta volna szedni, a konnektorokat meg tudja nézni vásárláskor.
A kismegszakítókat is láthatja, hogy hány áramkör van, mekkora biztosítással, stb.
Ez szerintem nem rejtett hiba.
Én nem fordulnék ügyvédhez, pereljen be.
Olvasgattam amúgy sokat a témában, de egyik cikkből se láttam példákat, hogy mi a rejtett hiba :D
Valszeg az amikor direkt titkolnsak el valamit. Pl bizonyíthatóan tudott róla, hogy penészes vizes a fal, de gyorsan eltakarta gipszkartonnal.
Nálunk a beton födémen volt komoly gond, amit nem láttunk előre. Durva összeg volt javítani, de még ott is azt mondta mérnök ismerős, hogy nincs értelme perelni.
Egyébként ne a tulaj új párja fenyegetőzzön, mert vele nem álltok semmilyen kapcsolatban.
Leírods amúgy, hogy miket mondogat, miről küldözget fotókat?
Tehát konkrétan, kívncsi vagyok. (meg szerintem a többiek is).
A másfeles nonszensz. Nyugodtan mondd meg neki, hogy régen elég volt a másfeles vezeték. Sőt most is elég sokaknak, az az igazság. (bár én 2.5 alá nem adom már).
Mire gondolt a szétválasztás alatt?
Az indukciós sütőhöz amúgy tudtommal nem elég egy 2.5mm-es vezeték se. Kéne belőle több külön, vagy inkább 4mm-es.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!