Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » 2 éve eladtunk egy lakást. A...

2 éve eladtunk egy lakást. A mostani tulajdonos új párja perrel fenyegetőzik, mert szerinte rosszul vannak bekötve a villany vezetékek a falban és fizessük ki a teljes cserét?

Figyelt kérdés

Röviden összefoglalva

Mi többgyerekes család vagyunk 12 évig éltünk a lakásban és nem volt semmi problémánk. Ment a sütő, mentek a gépek, ment a tv, égett a villany, működött a bojler.

Semmi gondunk nem volt.

Most 2 év után feljelentéssel fenyegetőzik, hogy ez rejtett hiba. (nem tudnak indukciós tűzhelyet bekötni, mert nem jó a vezeték) Aztán ez meg az.

Ezt a villanyszerelési munkát 26 éve csinálta egy Generálkivitelező cég villanyszerelő munkatársa. A cég megszűnt már, a tulajdonos meghalt, a villanyszerelőnek csak a keresztnevére emlékszünk, nem tudjuk, hol keressük.

Felelőssek vagyunk ezért? Nem látunk a fal mögé, de sosem volt probléma, nem is feltételeztük, hogy a falban bármi lenne.

2023. nov. 1. 20:17
1 2 3 4 5 6
 11/56 anonim ***** válasza:
100%

"max 1.5-ös a vezeték, sőt lehet alu"

"rosszul vannak bekötve a villany vezetékek a falban és fizessük ki a teljes cserét"

Itt lehet az eb elásva.

Nem rosszul vannak bekötve, hanem régiek a vezetékek.

Ha rossul lenne kötve, akkor 26 év alatt csak kiadta volna... ráz a csap, vagy valami más klasszik szerelési hibát.

"A mostani tulajdonos _új_ párja perrel fenyegetőzik"

Hehe :D

Vagyis nem volt semmi gond 2 évig a hálózattal. Csak jött valami nagyokos új csaj vagy pasi aki bizonyítani akar, hogy ő aztán milyen kemény és most majd jól kifizetteti veletek a cserét.

2023. nov. 1. 20:48
 12/56 A kérdező kommentje:
igen, erről lehet szó, de mivel régi a ház, régi a vezeték, ő ŐSZÍNTÉN perre készül. Mi meg 2 napja kutatjuk azt a villanyszerelőt, hátha megtaláljuk...
2023. nov. 1. 20:50
 13/56 anonim ***** válasza:
100%

A falba nem lát bele, viszont a kötődobozokat le tudta volna szedni, a konnektorokat meg tudja nézni vásárláskor.

A kismegszakítókat is láthatja, hogy hány áramkör van, mekkora biztosítással, stb.

Ez szerintem nem rejtett hiba.

Én nem fordulnék ügyvédhez, pereljen be.

14/56 anonim ***** válasza:
100%
Rájött, hogy nem elég a pénze a felújításra és bepróbálkozik így. De semmi esélye, az előttem szólók leírták hogy miért. Azon túl, hogy elévült, nem rejtett hiba, mert nem is tudhattál róla, és megtekintett állapotban vette meg. Ügyvédet ráérsz akkor fogadni, ha lép is valamit, addig ne költs feleslegesen. Több ismerősöm is van, aki vett lakást és később kiderültek bizonyos problémák, de senki sem akarta az eladóra kenni, mert megvette, most már az ő gondja, miért nem nézte át alaposabban. Amúgy meg a korának megfelelő állapot azt jelenti, hogy egy nem új háznál lehetnek ilyenek, ez belefér. Ráadásul működött a dolog, a használatot nem befolyásolja a "hiba", tehát nem is reklamálhatna, mivel a probléma amiatt kelettkezett, mert ő át akarja alakítani. Szóval ne aggódj.
 15/56 anonim ***** válasza:
100%

Olvasgattam amúgy sokat a témában, de egyik cikkből se láttam példákat, hogy mi a rejtett hiba :D

Valszeg az amikor direkt titkolnsak el valamit. Pl bizonyíthatóan tudott róla, hogy penészes vizes a fal, de gyorsan eltakarta gipszkartonnal.

Nálunk a beton födémen volt komoly gond, amit nem láttunk előre. Durva összeg volt javítani, de még ott is azt mondta mérnök ismerős, hogy nincs értelme perelni.

Egyébként ne a tulaj új párja fenyegetőzzön, mert vele nem álltok semmilyen kapcsolatban.

2023. nov. 1. 20:54
 16/56 anonim ***** válasza:
100%
Ja meg a szaunát sem fogja tudni bekötni, meg az elektromos autótöltőt sem. Amikor épült még nem is létezett indukciós tűzhely, hogy a fenébe lehett volna felkészülni akkor a villanyszerelőnek rá? Potyázni akar, de haggyátok magatokat, ez semmiképp sem a ti hibátok. Ha bírósághoz fordul, garantáltan elveszti a pert és fizetheti a ti ügyvédi költségeteket is majd.
2023. nov. 1. 20:55
 17/56 anonim ***** válasza:
100%

Leírods amúgy, hogy miket mondogat, miről küldözget fotókat?

Tehát konkrétan, kívncsi vagyok. (meg szerintem a többiek is).

2023. nov. 1. 21:00
 18/56 A kérdező kommentje:
elkezdte vésni a falakat és ellenőrzni a vezetékeket.... kissé megszállott, és ezekről készít fotókat. Nem értjük mi sem, hogy miért szedi szét az egész lakást.
2023. nov. 1. 21:04
 19/56 A kérdező kommentje:
valahol rosszul van kettéválasztva, nem elég jól, ahogy ő fogalmazott. És másfeles vezeték megy a sütőhöz. Nekünk a sütő és főzőlap működött. Nem tudtuk ezt, nem is gondoltunk volna, hogy baj lenne. Nem rázott semmi, nem csapta le a biztosítékot. Náluk most lecsapja. Olyan dolgokat mondanak, amik nálunk nem voltak. És most 2 év után?
2023. nov. 1. 21:06
 20/56 anonim ***** válasza:
79%

A másfeles nonszensz. Nyugodtan mondd meg neki, hogy régen elég volt a másfeles vezeték. Sőt most is elég sokaknak, az az igazság. (bár én 2.5 alá nem adom már).

Mire gondolt a szétválasztás alatt?

Az indukciós sütőhöz amúgy tudtommal nem elég egy 2.5mm-es vezeték se. Kéne belőle több külön, vagy inkább 4mm-es.

2023. nov. 1. 21:11
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!