Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » 30-as házaspár dilemmája....

30-as házaspár dilemmája. Mindkettőnknek van egy saját kétszobás lakása. Szeretnénk családot ezért úgy látjuk hogy kellene fog egy 3 szobás, esetleg egy 3+fél szobás. Ti mit csinálnátok a helyünkben? Kérlek írjátok le.

Figyelt kérdés

2023. okt. 28. 09:56
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
33%
Majdnem komolyan vettem a kérdésedet, te kis cseles incel.
2023. okt. 29. 10:12
 22/37 anonim ***** válasza:
Ahol most laktok, azt tartanám meg. Ha meg még nem laktatok együtt, előbb ki kellene próbálni legalább egy évre, mert csak lakva ismerszik meg a másik... addig a másikat ki lehet adni és félrerakni. Gondolom, még terhes se vagy... Egyébként meg van olyan, hogy egyetemleges jelzálog egyszerre több ingatlanra - ezt is lehet mérlegelni, hiszen ha kettőt kiadtok, akkor már elég szép summa. Ha nem akartok várni, akkor az is jó, amit már írtak, hogy vagy fele-fele lesztek tulajdonosai mindennek, vagy felbecsületitek a két meglévőt és kezdtek matekozni a tulajdoni hányadokon. Esetleg írhattok egy szerződést, hogy válás esetén mindenképp eladjátok az ingatlanokat és osztoztok, vagy amit csak biztonságosnak/igazságosnak tartotok.
2023. okt. 30. 21:20
 23/37 A kérdező kommentje:

22-es köszönöm a választ, nagyon építő volt :).

Én azért továbbra is vacilálok ezen az egyetemleges jelzálog dolgon hogy biztos megéri-e. Azért a kiadás, bár biztos bevétel mégis jár mindig némi rizikóval, főleg ha 2 van kiadva, minél több van annál több nyűg nem olyan egyszerű ez az egész mint sokan hiszik, csak az tudja aki adott már ki bérbe lakást, hogy egy igazi tortúra tud lenni a téma. Bőven elég eggyel foglalkozni, hát még kettővel. Ha meg megvan valaki bízva vele, akkor vele is tárgyalni kell, mert ő sem ingyen csinálja.

Ami inkább reális lehet és talán a legjobban tetszik amit írtál hogy összeköltözni még családalapítás előtt ( és nem azért mert lakva ismerszik meg a másik, hanem mert szeretnénk együtt lenni minél többet ). Így pedig valóban ki lehet adni 1 lakást, és mondjuk 2 évre. Abból a bevételből ki lehet már pótolni a felárat a +1 szobával nagyobb lakásra.

A kérdés majd inkább az lesz kiét adjuk el, és hogy osztozunk a két lakáson, nem egyszerű kérdéskör. Ezért mondja mindenki hogy jobb ha megmarad mindkettő.

Viszont lehet a legtisztább mégis az hogy csak 1 vesz fel hitelt, igaz akkor drágább, de talán mire odajutunk lentebb mennek a kamatok és akkor a sajátja a nagyobb, a másiké a kisebb, de az ki van adva így van belőle folyamatos bevétele.

Sok szempont van.

2023. okt. 31. 05:05
 24/37 anonim ***** válasza:
Ha házasok vagytok, akkor mindegy, ki veszi föl a hitelt, mert a másik is automatikusan adóssá válik. Magyarul minden tartozás is közös. Ha csak együtt éltek, bírósagi úton, az együtt élést bizonyítva szintén behajtható lehet a hitel a másik félen is.
2023. okt. 31. 06:34
 25/37 anonim ***** válasza:
52%
24-es a hitelfelvételnél nyilatkozik, hogy önálló vagyonszerző, vagy élettársa van-e. Nem attól függ a behajthatóság hogy élettársi kapcsolatban él- éppen vagy sem, hanem a nyilatkozattól.
2023. okt. 31. 06:41
 26/37 anonim ***** válasza:
Még nem is éltek együtt? Akkor egyelőre szerintem kár ezen gondolkozni. Költözzetek össze és adjátok ki az üres ingatlant, a többit meg majd meglátjátok pár év múlva.
2023. okt. 31. 08:20
 27/37 anonim ***** válasza:
25: ez nem így van, és jobb ha tudod, mielőtt bajba sordrod magad. Bírósági úton bármi megtámadható, de jellemzően egy hitel futamideje alatt jó eséllyel változik is egy ember családi állapota. Ha valaki egyedül veszi föl a lakashitelt, de futamidő alatt megházasodik, hiába van az ő nevén a lakás is meg a hitel is, a házastárs is tulajdonjogot szerez az ingatlanban. Élettársi viszony esetén ezeket a dolgokat nehezebb bizonyítani de perrel meg lehet támadni bármit. Ne érezd magad biztonságban, csak mert a neveden van egy hitel meg egy ingatlan, egy részét elveszítheted, ha nem tudod a jogszabályokat. Mindenesetre a kérdésben latszik, hogy házaspárról van szó, ami kicsit meglepő, tekintve, hogy nem is élnek együtt.
2023. okt. 31. 09:26
 28/37 anonim ***** válasza:
Egyébként kisgyereknek, tehát olyan 2 éves korig, nem kell külön szoba. Persze legyen egy hálószoba meg egy nappali, hogy lehessen aludni és mást csinálni, amíg más alszik, de a gyerek úgysem marad a szobájában, megy utánatok majd és mindenhol ott lesz, ha nem akarjátok is. Külön szobát inkább a felnőttek szoktak igényelni a gyerek elől... :) A gyerek jóval később igényli majd, vagyis persze iskolakezdésre jó, ha van külön íróasztala, miegymás, de külön aludni pl. testvérektől majd 10-12 évesen fog eszébe jutni, amikor kamaszodik. Persze mondjuk más, ha valamelyikőtök vagy mindketten otthonról dolgoztok, akkor kell egy nyugis hely napközben is. De némi együttélés, majd terhességgel együtt is így van még pár évetek gyűjteni, szokni egymást és átgondolni ezt az egészet. Lehet, addigra még teljesen máshová, másmilyenbe is akarnátok költözni, mint most vagy változik valami más a tágabb családban vagy munka miatt akár. Szóval minden igényektől függ, de nem feltétlenül kell most megvenni mindent, lehet lépcsőkben, apránként és rugalmasan tervezve is haladni a képzelt cél felé.
2023. okt. 31. 09:29
 29/37 A kérdező kommentje:

28-as pont az otthoni munkavégzés miatt kötelező lesz a 3. szoba. Nem lehet 2 szobában kisgyerekkel, naggyal meg nyilván nem.

Viszont a hatalmas 4-5-6 szobás lakások/házak sem a világom, a fenntartásuk sem meg alapból. Külön bejáratú 3 szoba, ez bőven jó, pár évtizede még 1 szobában élt 3-4 generáció, de manapság már az 1 szoba/fő elve szerintem alap.

Az meg elég szomorú lenne ha két 2 szobásból nem lehetne valahogy úgy mozgatni a dolgokat h ne lehessen 3 szobás. Nevetséges. Azt néztem hogy arányaiban az 1 szobás a legdrágább, aztán a 2, aztán a 3. Tehát a 3 szobás m2 ára alacsonyabb mint az én lakásomé.

2023. okt. 31. 09:55
 30/37 anonim ***** válasza:

A nagy lakások négyzetméterára mindig kisebb, mint a kicsiké.

Mi kb. egy éve költöztünk össze mozaikcsaládként és vettünk nagy házat (bár nekünk 5 kamasz gyerekünk van), de a vicc az, hogy mivel nulla rezsis, alacsonyabb a fenntartása, mint a feleekkora lakásomé volt.

(Kisgyerek egyébként nem fog téged dolgozni hagyni otthon, csak ha valaki szórakoztatja, de inkább csak akkor, ha az a más el is viszi addig sétálni vagy játszótérre. Én is így jártam anno... őrültek háza volt, mert mindig ha nagyival mentek volna és határidő volt, akkor lett beteg vagy eredt az eső, meg égett oda az ebéd... de ma már nem is dolgoznék 2 éves korukig, mert egyszerűen nem értik meg akkor sem, hogy anya otthon van és mégsem rá figyel, és ez egy trauma sajnos még ebben a korban. (Régen másképp gondoltam, de nemrég hallgattam erről előadás-sorozatot egy neves pszichológustól és teljesen meggyőzött, hogy rosszul csináltam ezt.) Ha csak apa dolgozik otthon... Hát akkor csak ideges lesz, hogy állandó hangzavar van, és a zárt ajtó mögött is behallatszik a meetingbe meg nem tud gondolkodni se. Persze vérmérsékletétől is függ a feleknek, de ezekre jobb lelkileg készülni, csak reális elvárásokkal, mert nem mindenki bírja a multitaskingot.)

2023. okt. 31. 10:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!