Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan kezdjek élni, hogy...

Hogyan kezdjek élni, hogy legalább 30 éves koromra (23 vagyok) lehessen egy saját, picike kis lakásom?

Figyelt kérdés

Mostanában, amikor már egyre inkább látom, mégis mennyibe kerül megélni nap mint nap, elkezdett foglalkoztatni a kérdés.

Jelenleg adómentesen kb. 280 000 Ft nettót keresek.

Állandó kiadásaim:

Lakbér: 35 000 Ft*

Rezsi: ~15 000 Ft

Net: 4 000 Ft

Telefon: 5 000 Ft

Ezeket levonva marad 220 000 Ft.

Élelmiszer vásárlásban ha picit ügyesebb lennék, maradna végső megtakarításnak 160 000 Ft.

De vonjunk ki még 10 000 Ft-ot egyébre (kikapcsolódás, stb.), és akkor könnyebb 150 000-rel számolni.

Szóval 150 000 Ft megtakarítás havonta

(a jelenlegi munkámmal, amit valószínűleg nem fogok sokáig csinálni, mert 12 órázom, korábban pedig részmunkaidőban kerestem ennyit, home office-ban... és igen, mostmár én is látom, szar a multi, szar a multi, de nyilván könnyebb volt mellette az élet, mint most recepciósként).

Milyen 'bölcs' döntéseket tudok hozni most, hogy 30 éves koromra lehessen egy legalább ilyen lakásom (stúdió lakás, nem rossz - de nem is luxus, félre ne értsetek - környékén)?

Az első lépést tudom, jobb munka találása, rajta vagyok.

Extra keresetnek bevethetném valamelyik készségemet, pl. a nyelvtudást (angol, francia, olasz). Hosszútávon tervezek befektetni egy kalerába, mert korábban fotóztam, de egyesületen belül, így nincs saját gépem, de nagyon hiányzik, és mások szerint van hozzá szemem, talán ezt is kamatoztathatnám.

De ez eddig mind csak elképzelés.

Köszönöm előre is a válaszokat!

2023. okt. 21. 22:30
1 2 3 4 5
 41/46 anonim ***** válasza:
100%

Ha maradsz itthon, akkor javaslom 2-3 évente keress másik munkát. Ez az ördögtől való gondolat sok embernek, és ez a réteg ezt el hinni sem akarja, de egy váltással mindig több bért tudsz kiharcolni, mint amit az éves béremeléssel kapnál. Ráadásul az uj alkalmazottakat középbéren veszik fel. Természetesen midig van egy határ aminél nem fogsz többet kapni, de ezt állásinterjúkon úgy is megtudod.

Megj.: ha van egy adott munkakör, legyen pl karbantartó. Az 5 éve ott dolgozónak gurunak van 550000-es alap bére, a 10 éve ott dolgozó nem túl ügyes szakinak meg van 450000. Téged újjként végszettség és tapasztalat függvényében 480-520 között vesznek majd fel. Ez mindenhol így megy. Simán lehet ugyan ebben a munkakörben más cégnél csak max 400000-es alapbért adnak, de tudok olyat is ahol 600+ -tól indulnak a karbantartok. (ezek valós adatok, onnan ahol dolgozom)

2023. okt. 23. 09:27
 42/46 anonim ***** válasza:
100%

40-es! Miért lenne megkeseredett fiatal felnőtt, amikor eléri a célját? Pont hogy örömmel fogja eltölteni, hogy megküzdött érte és sikerült.

Mellesleg a te felfogásod (min kéne változtatnia a kormánynak) éppen a külső környezetre (sültgalambra) való várakozás, felelősség áthelyezés. Oké, ezt kéne. Nem mondom, hogy nincs igazad, de attól, hogy itt többen igazoljuk, hogy ezt KÉNE, attól az meg fog történni?? Lehet, hogy majd egyszer igen, de az is lehet, hogy nem. Ellenben te a saját sorsodért felelsz és az jelenleg azt kívánja, hogy nyugdíjas korodra legyen tehermentes, saját ingatlanod, mert a nyugdíjadból (ha egyáltalán lesz) egy szobát sem tudsz majd bérelni. Ez a csúf valóság. Mint mondottam, ha te nem küzdesz meg érte, senki nem fog helyetted!

2023. okt. 23. 10:24
 43/46 anonim ***** válasza:
73%

Gazdasági matekkal számolva, sose.

Bár jó lenne tudni, hogy hol szeretnél lakást.

Mert Budapesten jelenleg egy földszinti lepukkant 30 nm-es is 30 millió Ft.

Ennek töredékéért lehet például faluhelyen kifogni akár felújítandó kertest is.

Én úgy tudtam venni, hogy örökségből nagyszüleim után.

És ez javarészt most is így működik (sajnos), hogy az ember örököl szülei, nagyszülei után - jobb esetben, ingatlant és beköltözik oda, vagy azt eladva vesz egy másikat.

2023. okt. 23. 11:23
 44/46 anonim ***** válasza:
71%

Hát én tavaly tudtam venni 33 évesen egy 1,5 szobás lakást...

Nem volt kellemes addig otthon lakni de mai világba?

Ha 20éves koromtól albérletbe lakom esélyem se lett volna venni!

De az legalább az enyém! Nem kell hiteleznem mert mai világba nem tudni mi lesz 1 év múlva! Így nincs tartozásom, törlesztésem senki felé!

2023. okt. 30. 15:19
 45/46 anonim válasza:

hát haver, bocs hogy ezt mondom de így soha nem lesz lakásod, de ez nem a te hibád... Egy 35 nm2-es társasházi lakás is 15-20 millió, és lehet még 5-10 et rá kell költeni hogy olyan igazán rendes legyen.

Ez ma Magyarország, és lehet itt mindenre mutogatni, de akkor is ez van.

Alternatíva: külföldre költözni, vagy jól fizető szakmát csinálni.

okt. 21. 00:06
 46/46 anonim ***** válasza:
Jövőre még a nyugdíj célú megtakarításokat is az ingatlan piacra akarják terelni.... :( pumpaljak bele a pénzt pedig így is elég drága minden....
okt. 21. 07:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!