Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan kezdjek élni, hogy...

Hogyan kezdjek élni, hogy legalább 30 éves koromra (23 vagyok) lehessen egy saját, picike kis lakásom?

Figyelt kérdés

Mostanában, amikor már egyre inkább látom, mégis mennyibe kerül megélni nap mint nap, elkezdett foglalkoztatni a kérdés.

Jelenleg adómentesen kb. 280 000 Ft nettót keresek.

Állandó kiadásaim:

Lakbér: 35 000 Ft*

Rezsi: ~15 000 Ft

Net: 4 000 Ft

Telefon: 5 000 Ft

Ezeket levonva marad 220 000 Ft.

Élelmiszer vásárlásban ha picit ügyesebb lennék, maradna végső megtakarításnak 160 000 Ft.

De vonjunk ki még 10 000 Ft-ot egyébre (kikapcsolódás, stb.), és akkor könnyebb 150 000-rel számolni.

Szóval 150 000 Ft megtakarítás havonta

(a jelenlegi munkámmal, amit valószínűleg nem fogok sokáig csinálni, mert 12 órázom, korábban pedig részmunkaidőban kerestem ennyit, home office-ban... és igen, mostmár én is látom, szar a multi, szar a multi, de nyilván könnyebb volt mellette az élet, mint most recepciósként).

Milyen 'bölcs' döntéseket tudok hozni most, hogy 30 éves koromra lehessen egy legalább ilyen lakásom (stúdió lakás, nem rossz - de nem is luxus, félre ne értsetek - környékén)?

Az első lépést tudom, jobb munka találása, rajta vagyok.

Extra keresetnek bevethetném valamelyik készségemet, pl. a nyelvtudást (angol, francia, olasz). Hosszútávon tervezek befektetni egy kalerába, mert korábban fotóztam, de egyesületen belül, így nincs saját gépem, de nagyon hiányzik, és mások szerint van hozzá szemem, talán ezt is kamatoztathatnám.

De ez eddig mind csak elképzelés.

Köszönöm előre is a válaszokat!

2023. okt. 21. 22:30
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
74%

30# A közvetlen agglomeráció viszont már nem jelentősen olcsóbb sajnos, pláne a csok és a covid óta. Az azért nem túl nagy segítség, ha a 40 millió helyett 37-ért is tud venni lakást. Tudom, mert nézegetjuk Budapest egyes területeit és 2-3 agglomerációs települést is lakás fronton.

Amikor mi vettük a miénket, még sokkal jelentősebb volt emlékeim szerint a különbség.

2023. okt. 22. 20:13
 32/46 anonim ***** válasza:
30%
Nekem 30ra nem sikerült, pedig fel milla körül keresek. Kellene mèg kB 15 hitel.. ìgy utólag azt kellett volna csinálnom, hogy 20 évesen ki külföldre, nem finnyaskodni, szállásos melót keresni , aztán spórolni ezerrel. Sztem közelebb lennék hozzá mostanra. Talan ha lett volna eszem kint is maradtam volna nyugat Európában.
2023. okt. 22. 23:12
 33/46 anonim ***** válasza:
0%
Csok, babaváróba nem gondolkodok, ha családom netán lesz nem a penz fog motiválni.
2023. okt. 22. 23:15
 34/46 anonim ***** válasza:
0%
Én Németországba dolgozok 4 éve.. eddig 6 millió Ft gyűlt össze... 25 leszek... 30 éves koromra simán lesz lakás otthon
2023. okt. 23. 00:14
 35/46 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy nem tudom feltűnt-e valakinek, hogy a kérdező jelenleg 35e lakbért fizet. Budapesten 1 szoba sem jön ki ennyiből, jó esetben duplájából, szóval felesleges azon tandemezni, hogy budapesti lakást hogy vegyen.
2023. okt. 23. 08:30
 36/46 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom feltűnt-e, de valahol írta, hogy ezt hazaadja, vagyis sejtéseim szerint otthon lakik, ami lehet bárhol.
2023. okt. 23. 08:37
 37/46 anonim ***** válasza:
25%

Őszintén? Sehogy...

Én is hasonló utat jártam be, mint egy korábbi hozzászóló.

Én 2014 körül kezdtem dolgozni. El is kezdtem félrerakni már az első fizetésemből...

Aztán az állam behozta a CSOK-ot, meg a többi mocskos ingatlanpiaci manipulációját.

Hiába gyűjtögettem évekig, a lakásárak csak nőttek-nőttek. A megtakarításaim folyamatosan csak elinflálódtak. Régen mondjuk volt fél millióm, a lakások kerültek 7 millióba.

Most van mondjuk 4 millióm, a lakás meg 25 millió (ugyanaz a lakás!)

Úgyhogy szerintem is hagyd ezt a dolgot. Ahogy írták:

Lakásra gyűjteni tényleg csak akkor éri meg, ha sokat keresel. Azaz, ha félre tudsz tenni legalább vagy 200-300at havonta.

Ezalatt csak annyit érsz el, hogy a saját életminőségedet rontod. Mert más kiadások szempontjából mondjuk 100 ezer forint is rengeteg pénz, lakás szempontjából viszont lófax.

2023. okt. 23. 08:40
 38/46 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem pedig a lehető legrosszabb döntés az, ha az ember nem harcol meg az álmaiért, elengedi őket, majd picsog, hogy neki úgysem fog menni...

Ha kitűzöl magad elé egy célt (30 évesen lakást szeretnél), de időközben módosítani kell és csak 35-re jön össze, akkor mivan? Semmi. Elárulom ugyanolyan büszke leszel magadra akkor is. A lényeg, hogy teremtsd meg az arany közepet. Próbálj helyezkedni, hogy jobb és jobb fizetést érj el, majd pedig abban az egyensúlyban létezni, ahol jut is, marad is. Nem sínylődésnek kell felfogni azt, hogy megtakarítást képez az ember (bármire is), hanem természetes igénynek.

Szerintem jól gondolkozol. A saját sorsod a saját kezedben van, nem fog a sült galamb a szádba esni és bizony be kell ismerni, hogyha te elengeded, senki nem fog megküzdeni az álmaidért helyetted. Hajrá!

2023. okt. 23. 08:54
 39/46 anonim ***** válasza:
72%
Nagy segítség lesz a csok plusz a városi fiataloknak
2023. okt. 23. 08:57
 40/46 anonim ***** válasza:
0%

a kitűzöl magad elé egy célt (30 évesen lakást szeretnél), de időközben módosítani kell és csak 35-re jön össze, akkor mivan? Semmi. "

De(!)

Addigra egy megkeseredett felnőtt lesz belőle.

El kell fogadni, hogy most már azok az idők köszöntötték be, nem mindenkinek fog sikerülni a saját lakás.

A bérleti kultúrát kell fejleszteni, az ezzel kapcsolatos törvényeket kell reformálni, újra írni.

2023. okt. 23. 09:21
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!