Hogyan kezdjek élni, hogy legalább 30 éves koromra (23 vagyok) lehessen egy saját, picike kis lakásom?
Mostanában, amikor már egyre inkább látom, mégis mennyibe kerül megélni nap mint nap, elkezdett foglalkoztatni a kérdés.
Jelenleg adómentesen kb. 280 000 Ft nettót keresek.
Állandó kiadásaim:
Lakbér: 35 000 Ft*
Rezsi: ~15 000 Ft
Net: 4 000 Ft
Telefon: 5 000 Ft
Ezeket levonva marad 220 000 Ft.
Élelmiszer vásárlásban ha picit ügyesebb lennék, maradna végső megtakarításnak 160 000 Ft.
De vonjunk ki még 10 000 Ft-ot egyébre (kikapcsolódás, stb.), és akkor könnyebb 150 000-rel számolni.
Szóval 150 000 Ft megtakarítás havonta
(a jelenlegi munkámmal, amit valószínűleg nem fogok sokáig csinálni, mert 12 órázom, korábban pedig részmunkaidőban kerestem ennyit, home office-ban... és igen, mostmár én is látom, szar a multi, szar a multi, de nyilván könnyebb volt mellette az élet, mint most recepciósként).
Milyen 'bölcs' döntéseket tudok hozni most, hogy 30 éves koromra lehessen egy legalább ilyen lakásom (stúdió lakás, nem rossz - de nem is luxus, félre ne értsetek - környékén)?
Az első lépést tudom, jobb munka találása, rajta vagyok.
Extra keresetnek bevethetném valamelyik készségemet, pl. a nyelvtudást (angol, francia, olasz). Hosszútávon tervezek befektetni egy kalerába, mert korábban fotóztam, de egyesületen belül, így nincs saját gépem, de nagyon hiányzik, és mások szerint van hozzá szemem, talán ezt is kamatoztathatnám.
De ez eddig mind csak elképzelés.
Köszönöm előre is a válaszokat!
21# Persze. Budapesten ez most éppen azt jelenti, hogy 35 milliós lakásnál 3,5 millióra kap az ember több mint 30 millió hitelt. Ennek most kb. 220 ezer lehet a törlesztője 20 évre. Nettó 280-ra ennyit nem fognak adni és ha adnának sem szabad ennyit felvenni értelemszerűen.
Vidéken mondjuk egy 15 milliós lakásnál már lehet megfontolandó.
7 év, bocsánat *
23 évesen egyedül sosem volt egyszeru lakást venni, nekem is 29 évesen sikerült.
Miért sok a 6-7 év? Ez nem a fél élet!
30 évesen még ha 30 éves futamidőre veszi fel a hitelt, akkor is nyugdíj előtt kifizeti.
2012-ben 12 millióért lehetett venni 55 m2 körüli jó állapotú panelt Győrben. De legyen 14, mert év végére megindult az áremelkedés. Ezt 3 millió önerővel meg lehett venni. Eltelt 11 év és már most többet érnek ezek a lakosok, mint 3m önerő + ~0,4m illetek(2%),ügyvéd + 22 m hitel (kamattal) =25,5 millió!
A nyugdíj nem jár csak adható, benne van az alaptörvénybe.
Milyen jó lehet gyatra nyugíjból albérletet, gyószereket, rezsit, kaját fizetni.
2012-ben 45-50000 ft-volt egy albérlet, most ugyanott ahol a példa panel is van 140-160000! A fix 150000 es hitel 20 év múlva sem kerül többe 150000nél, míg albérlet kétlem hogy 600000 alatt lesz, mikozben 11 év alatt ~3x-ár emelkeddtek a bérleti díjak. Így 20 év alatt simán 4x-esére növekedhet (persze a bérek követik)
27# Azért Budapesten és környékén is sokaknak sikerül, nem elérhetetlen. Ezen felül ahogy te pl. vidékben gondolkoztál, más lehet, hogy párban tervez, míg a harmadik karrierben, ami nagyvároshoz köti. A nagyobb városok pedig drágák. Ahány ember, annyi út. Nekem pl. párban sikerült 27 évesen úgy, hogy mindenünket beletettük. Ma (33 évesen) már agglomerációban élünk családi házban és a következő cél egy lakás befektetésre. Erre 5 évet tűztünk ki és minden esélye megvan annak, hogy sikerülni is fog.
Hinni kell benne és töretlenül tenni érte!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!