Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Fiatalok. Titeket mennyire...

Fiatalok. Titeket mennyire nyomaszt ez az ingatlan piaci helyzet hogy miből lesz lakásotok?

Figyelt kérdés
2023. szept. 18. 11:43
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
81%
Engem semennyire, már megkaptam az örökségem. 22L
2023. szept. 18. 12:05
 2/32 nemaRendőrség ***** válasza:
62%

26 évesen vettünk a feleségemmel egy belvárosi 90nm polgári lakást, babaváró+piaci hitel+nászajándék alapon másfél éve.

Jövőre tervezünk venni tóparti nyaralót mert szeretjük a lakást és a belvárosi létet

2023. szept. 18. 13:01
 3/32 anonim ***** válasza:
97%

28 évesen kaptam a családomtól 12 millió forintot, amit ők is örökségből adtak tovább nekem. Ezt kipótoltam saját félretett 5 millióval, a maradékra vettem fel lakáshitelt és így lett saját lakásom. Az egyéb költségeket is én fizettem.

Persze ha nem lenne családi segítség, még albérletben ülnék. Aki relatíve kevés fiatal ismerősömnek saját ingatlana van, ott is mindnél bejátszott családi segítség nyilván.

2023. szept. 19. 00:41
 4/32 anonim ***** válasza:
45%
Ha jól emlékszem voltak olyan hangok akik szociális berlakas, kollégiumok, airbnb meg hasonló dolgok korlatozasait feszegették nyugat európai mintára. Jelenleg ők nincsenek hatalmon, szóval biztos mindenki megoldja magának ügyesen a lakhatást.
2023. szept. 19. 06:08
 5/32 anonim ***** válasza:
100%
4. Bécsben 100 éve építgetik az állami bérlakásokat, hogy legyen mindenkinek megfizethető helyen laknia. A város ingatlanjainak 40%-a már állami bérlakás. Ott nem is megy el az emberek fél fizetése arra, ha egyedül akarnak lakni és csak albérletre van pénzük. Lehet ezt így is csinálni, vagyis jól, semmi nem tiltja. Nem felb@*szni kell az árakat még jobban ingyen pénzzel, hanem éppítetni kell ezerrel, kínálatot növelni.
2023. szept. 19. 07:27
 6/32 anonim ***** válasza:
83%
Semennyire. Már van lakásunk, de szülői segítséggel tavaly előtt 27 évesen. Ellenben mi most rakunk félre az 1 éves gyerekünk lakására. Van 17 évünk összehozni, de van egy olyan érzésem, hogy mire idajutunk már átlag ember nem jut saját lakáshoz, csak albérlethez. De igyekszünk miatta.
2023. szept. 19. 11:07
 7/32 anonim ***** válasza:
42%

Ha Bécsben élnél, akkor is azon járna az agyad, hogy hogyan legyen saját lakásod. Az amit agy nép kultúrája/szokása gyerekkorban elültet benned, nem tudod levetkőzni, agyadból kitörölni.

Annyi, hogy a bérelt lakás- ottani fizukhoz mérten- olcsóbb lenne, de ezerrel rakná félre a pénzt sajátra, és az meg nominálisan sokkal többe kerül mint nálunk. Akkor azon panaszkodna, hogy milyen elérhetetlen a vágya.

Fiatalok azt nem veszik tudomásul, hogy a vagyonok nem 5-10 év alatt keletkeztek (most normális átlagos családokról beszélek, akik megdolgoznak a pénzükért), ezért természetes hogy az indulási alapokat a felmenők vagyonának egy része adja. Évezredekig így volt ez. Most meg vannak olyan szülők, akik ebbe a normál, régóta jól működő folyamatba nem akarnak részt venni, hanem az utódot ha már nem járul hozzá az állam az eltartásukhoz, mert elmúlt 18 és nem tanul közoktatásban, akkor gyakorlatilag egy sporttáskányi cuccal "kiteszik", kikényszerítik hogy önálló legyen mert az a "normális".

Persze vannak normális családok, a fentebb válaszolgattak is ilyen családok tagjai. Akik gyerekeinek nem kell megélni azt fiatalon, hogy kuporgatni kell és létbizonytalanságban élni évekig. Ők folyton (értem én hogy miért) "ingatlanpiaci helyzetről" beszélnek, nem az átlag családok gazdálkodási diszfunkcióiról, az individualizmus okozta morális válságról. Mert az, hogy rájuk nem gondoltak anyagilag a szülők amikor vállalták őket, az bizony nem kellene természetesnek venni. Igen majd keres magának, és kell is hogy tegyen érte dolgokat a fiatal, de az hogy egy hitelbeugró felével sem tudják elindítani a gyereket annak szerintem nem kellett volna gyereket vállalni.

Ingatlanpiaci helyzet meg mindig volt, van és lesz. A fizetésekhez - pláne ha kezdő- akkor sosem volt olcsó lakást venni. Csináltak egy ellenzéki politikai hátszelet annak, hogy vége lett a 2008-2013 közötti ingatlanpiaci hitelválságnak és természetesen fellendült a piac, mint mindenütt a fejlettebb világban. (2022-től meg lefelé tart.) A fiatalok akiknek otthonról menni kellett, kritika nélkül elhiszik hogy most hú meg ha milyen drága a lakás. Pont a válság alatti ingatlanárakat nem lehet alapul venni, hisz ingatlanpiaci válság volt. Ezt kihagyva (mert nagy tévedésekre ad okot statisztikailag), kb. pont egyforma drága volt egy lakát megvásárlása az adott korszak fizetéseihez mérten. Persze könnyebb hisztizni, mint utánaszámolni a valóságnak.

2023. szept. 19. 12:22
 8/32 anonim ***** válasza:
89%

Mi 3 év alatt spóroltunk össze a férjemmel 10 millió forintot albi mellett, szülőktől kaptunk 15 millió forintot, felvettük a babavárót és piaci hitelt, így vettünk egy 2+1 félszobás lakást Budapesten, amit újítgatunk. 5-6 éven belül tervezzük végtörleszteni a piaci hitelünket,egyébként 15 év fixre vettük fel.

Családi örökség pedig amire majd számítunk később nyugdíjas korunkra:1/3-ad részben egy soproni családi ház, valamint balatoni nyaraló, teljes tulajdoni részben egy szentendrei-, valamint egy XI. kerületi 60 négyzetméteres lakás. (Egyke vagyok). Ettől függetlenül befektetésnek tervezünk venni egy következő lakást, amint kifizettük a piaci hitelünket.

28 és 30 évesek vagyunk

2023. szept. 19. 19:48
 9/32 anonim ***** válasza:
100%
Két közeli rokon jó pár éve halt meg, így örököltünk két házat családszinten. Ezeket eladtuk így lett pénz saját lakásra. El sem tudnám képzelni, hogy enélkül hogyan lehetséges lakást venni a mai világban.
2023. szept. 19. 19:53
 10/32 anonim ***** válasza:
58%

Két diplomás ember, akik szeretnének felnevelni 2-3 gyereket és nem félnek a hosszútávű kölcsönöktől sem, szerintem sokkal hamarabb lakáshoz tudnak most jutni, mint 20 évvel ezelőtt.

Az albérlet is csak akkor tűnik soknak egyébként, ha egyedül fizeted és nincs egy normálisan fizető állásod. Nekem vannak albérlőim és ők szerintem a kettejük bérének a 10%-át se költik erre el. De lehet csak 5%-ot. (~1-2 millió havi bevétel, ~100 ezer a havi albi)

2023. szept. 22. 10:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!