Ha jól sejtem totál beszívtuk Szegeden a lakásvásárlást?
Nagyjából 2 évvel ezelőtt vettünk Szegeden egy 29 millió forintos felújított panellakást párommal. A vásárlás után kifizettük a kötelező 4%, ~1,2 millió forint illetéket.
A problémák viszont most jönnek. Tótkomlósról költöztünk Szegedre a jobb infrastruktúra és munka reményében.
Amiből annyi sült ki, hogy párom diplomás végzettséggel nem talál munkát és fél állásban takarítani jár. Én meg férfiként negyed év keresgélés után találtam fröccsöntő üzemben gépkezelői munkát 210.000 Ft nettóért, ami röhejesen hangzik, de rájöttünk, hogy Szegeden ennyire rossz a lehetőség, még akkor is, ha van jobb végzettségünk, hiába, mert szakmai munkát nem találtunk.
Arra a nehéz döntésre jutottunk, hogy eladjuk a lakást, valószínűleg veszteséggel és Budapestre költözünk, mellette lakáshitelt is kell majd felvennünk, nagyjából 10 milliót.
A gondom pedig az, ha jól olvastam, akkor amiért 5 éven belül adjuk el a lakást, nem elég, hogy már kifizettük a 4% illetéket, most újra adóznunk kell a lakás eladása után? Tehát lassan a 2 év alatt többet adózunk be, mint amennyit félreraktunk ezekből az alja fizikai munkákból..
Az meg, hogy a 3. legnagyobb városban ez a lehetőség borzasztó lehangoló.
Igen így adóznotok kell de az új lakásra nem kell a 4% ot teljesen megfizetni mert be lehet számíttatni az előző lakást.
Nem adják automatikusan, kérvényezni kell.
Az is egy megoldás, hogy nem adjátok el hanem kiadjátok albérletként amíg le nem telik az 5 év.
Igen, ez jutott még eszünkbe, hogy kiadjuk albérletbe.
És azt a + 100.000 Ft-ot, ami a deficit egy budapesti albérletbe azt meg kifizetjük fizetésből, aztán 1 év múlva meglátjuk hátha javul a helyzet Szegeden, bár állítólag évek óta ilyen rossz, csak mi nem tudtunk róla.
Nem értem...
Eldöntöttétek hogy beköltöztök egy nagyvárosba mert jó szakmátok van és tuti lesz jó állás. Oh akkor a semmire (nincs fix munkalehetőség) vegyünk egy lakást.
Írod hogy beszívtátok, de most ugyanezt játszatok el. Adjuk el, vegyünk fel hitelt vegyünk Bp-en lakást és tuti lesz munka...
Ööö...
Szerintem én vagyok rosszul bekötve, de elsőként albiba mennék és úgy keresnék munkát. Vagy először keresnék munkát és ha felvettek akkor cuccoljunk át.
Inkább kifizetek 3-5 hónap "kidobott albipenzt" minthogy milliókat bukjak lakás vétel eladáson..
Hasonló áron budapesti panelt is adnak.
Igaz nem felújított hanem csak közepes, másfél szobás, 33-38 négyzetméter.
Álláskeresést érdemes előre elkezdeni.
Most jön az ősz, visszaérnek emberek nyaralásról, karácsonyi szabik még messze vannak úgyhogy most jól lehet keresni.
Budapesten az egész ország álláspiacának 55-60%-a található, ha szellemi munkát vesszük, akkor Szegedhez képest szó szerint 300x annyi munka van, ha nem aggódok, hogy a fővárosban nem találunk.
Az, hogy Szegeden pedig ennyire kevés van dettó megint nem a mi hibánk úgy vélem, de ott a profession.hu ha valaki túlzásnak veszi az írásom, alátámasztja.
En értem hogy tuti van munka pesten. De te nem érted a mondandóm lényegét!
Először legyen munkád és utána vegyél lakást.
MERT: Mi van ha vesztek egy lakást, tuti jó, hitel is kicsi kellett tényleg minden is frankó. De munkát messzebb találsz (értsd még BP de másik kerület) és napi 2,5-3 órát töltesz közlekedéssel.
És akkor jössz ide kérdést kiírni hogy jól beszívtuk? Nem lenne jobb inkább gondolkodni?
Milyen végzettségetek van kérdező?
Én sem adnám el Szegeden. Kiadnam. És én nem Budapestre mennek, hanem kulfodre pár évre. Tőkét tudnátok összeszedni. Pesten is csak vegetalas lesz.. Legalábbis eleinte biztosan.
Kérdező, 8-nak teljesen igaza van.
Előbb keressetek munkát és utána költözzetek, adjátok el a lakást. Attól mert már van munkátok, mennétek más városba még nem kell eladni a lakást azonnal. A próbaidő amúgy is rizikós, akkor addig inkább fizessetek lakbért egy kisebb bérelt lakásban és közben Szegeden simán találtok bérlőket akár fél évre is az egyetemisták között. Nem tudtok olyan bérleti díjat elkérni, mint más aki legalább 1 évre adja ki a lakását bizonyosan, de a költségeiteket tudja fedezni amíg munkát kerestek, majd lakást és meghirdetitek eladásra a szegedit.
Előbb legyen hová mennetek, legyen biztos a munkahely, eladni, lakást venni csak akkor szabad és nem előre.
Nekem is van ismerősöm aki pár éve úgy gondolta, hogy jobb lesz ha a 2 gyerekkel visszaköltöznek az ország másik részébe, majd tuti találnak munkát, jobbat, mint itt, meg tuti jobb lakást tudnak venni az itt eladott kis házuk árából. Átcuccoltak az ország másik végébe aztán másfél évvel ezután visszajöttek és most bérelnek lakást sokkal drágábban, sokkal kisebbet, mint amit korábban eladtak. Mivel még sem volt jó a család közelébe visszaköltözni - nem volt véletlen hoyg 10 évvel előtte eljöttek onnan. Nem találtak maguknak jobb házat az itt eladottért és nem volt jobb a munka sem amit találni tudtak. A két gyereknek bezavartak az iskolájába, kétszer is új osztályban, suliban kellett folytatniuk - mert visszaköltözve már nem ugyanoda tartoztak. Volt egy kicsi kertes házuk, most meg lett egy lakás amit csak bérelnek és a lakbérre elment a pénz amiért a házukat eladták.
Gondolkodjatok rendszerben, ne a pillanatban meg feltevésekben. Munkát keresni tudtok messziről is, ha kell meghallgatásra menni vehettek ki szabadságot rá, de sok helyen már lehet online is intézni utazás nélkül. Ha megvan a munka akkor menjetek egy kicsi bérlakásba és akkor gondolkodjatok lakás eladáson ha már tényleg stabilan jó az új munkahely és tényleg jobb ottmaradnotok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!