Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan spóroljak saját házra/l...

Hogyan spóroljak saját házra/lakásra?

Figyelt kérdés

Nem arra vagyok kíváncsi, hogy ma Magyarországon lehetetlen házat venni, hanem ötleteket szeretnék, ki hogy tesz félre a sajátjára :D. Tisztában vagyok vele, hogy nem 2-3 év alatt jön össze annyi pénz, azt is tudom, hogy a hitel szinte elkerülhetetlen.

21 éves vagyok, tanár leszek, még 4 évig tart az egyetem, addig csak diákmunkából tudok félretenni, ami úgy-ahogy sikerül is: lakáselőtakarékom van, illetve bármilyen ciki is, államkincstárazok mellette (többféle kamatozású papírom van). De van valami jó ötlet ezeken kívül is?

Előre is köszönöm a válaszokat!

2023. aug. 23. 22:21
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
90%

A lényeg, soha ne hidd, hogy valami olyan kicsi pénz, hogy nem éri meg félretenni.

Ha havonta 20-30 ezret tudsz eltenni akkor az is jó.

Ne csak sima bankszámlán rakd félre, hanem legalább időnként tedd oda ahol rendesen kamatozik is és időnként tedd egybe a kamatokkal, újabb befektetésként pl. állampapírban. Érdemes lakástakarék számlán gyűjteni egy részét már az elejétől, mert azzal kedvezményes hitellehetőség is jár. Érdemes utána nézni, hogy a bankok mit kínálnak és a legoptimálisabb befizetést megtalálni a legjobb banknál. Nem biztos hogy azzal jársz jobban ha oda teszed az összes megtakarítható pénzedet, lehet, hogy csak egy összegig jársz vele jól, a többi pénz máshol jobban hasznosulna.

Ez csak egy példa:

[link]

A legfontosabb, hogy amint lehetőséged lesz valamit venni, akkor tedd meg és onnantól már nem kell lakbért fizetned, azt is vagy félreteheted vagy vehetsz fel hitelt belőle egy jobb lakásra.

Ne olyan lakást vegyél elsőre ami majd évekig jó lesz, elég ha 1-2 évig el tudod viselni és utána el lehet adni, vagyis azért legyen viszonylag értelmes helyen. Nem baj ha messzebb van, mint szeretnéd, kisebb, vagy régebbi, mint szeretnéd, csak azért kell, hogy ne kelljen lakbért fizetned.

Amit megvettél azt szépen lassan újítsd fel. Nem sok pénzzel, inkább a magad munkájával, ötletekkel, hogy többet érjen amikor l akarod adni. Mivel nem fizetsz lakbért, már könnyebben teszel félre pénzt és tudsz egy nagyobb, jobb vagy közelebbi lakást venni helyette, csak a különbözetet kell előteremtened. Ha hitellel veszed azt viheted át a másik lakásra.

Több lépcsőben akarj értelmes, neked tetsző lakást szerezni, ne elsőre!

Sokkal jobb hitelt fizetni, mint bérleti díjat, ez a legfontosabb, mert mindkettő a te pénzed, csak a hitellel neked lesz lakásod, a bérleti díjjal meg valaki másnak.

Egyáltalán nem lehetetlen Magyarországon lakást venni, csak nem könnyű, soha nem is volt az. Azoknak lehetetlen akik egyből egy szép, új, nagy lakást akarnak a belvároshoz közel és nem érik be egy távolabbi, régebbi, kisebb lakással elsőre.

2023. aug. 23. 22:46
 2/28 anonim válasza:
100%
Szerintem jó a csapásirány. Anno engem is ezek a kockázatmentes megoldások segítettek hozzá életem első lakásához. Az igazsághoz - természetesen - az is hozzátartozik, hogy nem a teljes vételár jött össze belőlük, hanem a saját önerő, amely mellé banki lakáshitelt is felvettem. A spórolást a havi törlesztő részletek fizetése mellett sem hagytam abba, és folyamatosan előtörlesztgettem, így mostanra már tehermentes az ingatlan.
2023. aug. 23. 22:57
 3/28 anonim ***** válasza:
33%
Nagysagrendileg dupla annyit keresek kB mint egy tanár de 30 évesen mèg itthon lakom pedig havi 300at félre rakok. 35 Misi kB itt egy panel, tégla 40től kezdődik a normális. Ami kB 15-20 Misi önrész és 20-25 millió hitel. Szoval ha havi 300-350 is megmarad per hó így is nagyon nehéz. Talan komoly hitellel jövőre már osszejon vmi.
2023. aug. 24. 06:10
 4/28 anonim ***** válasza:
83%

Szerintem is jó az irány, viszont hosszútávon nem tudom, hogy szeretnél tanári fizetésből értelmes összeget félrerakni és később ebből hitelt fizetni?

Persze, ahogy írják, tegyél félre akár 30 ezret is, amúgy is legyen az embernek tartaléka, de manapság inkább havi 150 ezret kellene félrerakni minimum, ez 10 év alatt 18 millió, nyilván addigra elinflál0dol valamennyire, bármiben rakod bele, de még akkor is iszonyat kevés egy panelhoz is..

2023. aug. 24. 06:38
 5/28 anonim ***** válasza:
67%

Ott kezdődik a probléma, hogy tanári pályát választottad. Még éppen időben vagy találni egy normális szakmát, ami jól fizet később.

Szép szakma a pedagógusi, csak azt kell el döntened hogyan szeretnél élni:

1. Ha nem alapítványi egyetemi tanár leszel, neked önállóan nem lesz lakásod! Kivétel, ha a leendő párod jól keres esetleg örököltetek.

2. Ha még is össze jön örökségből valahogyan a lakás, hónapról hónapra fogsz élni.

3. Piacképes szakma pl gépészmérnök. Én is az vagyok, olyan fizetéssel egyszerű alkalmazottként, hogy önállóan 0 támogatással építkeztem 33 évesen. Igaz közben otthon laktam, de minden költségben arányosan fizettem, sőt az összes háztartási gépet én cseréltem le a nyílászárókkal együtt.

Egy vicc a tanári bértábla Msc végzettséggel 7 év után keresel bruttó 304500 ft-ot. A cégnél ahol dolgozok az éppen olvasni tudó segéd munkás is többet keres 1 műszakban...

Az eddigi dolgokat figyelembe véve a pedagógus akkor keres majd 1 millát, mikor a minimál bér ennél több lesz.

Spórolós része: maradj otthon, a fizud felét min tedd félre 4-5 évig. Ez jelenleg min havi 2-300000 nettó!!! 5 év alatt 12-18 milliódnak össze kell gyűlni, mivel az árak felfelé mennek ez az összeg elegendő lesz egy lakás önerejének. És majd mellé fizetheted a 20-30 milliós hitelt, melynek a törlesztője jelenleg 170-250000 ft/hó. Remélem látod benne a lényeget, hogy az általam javasolt minimum pénz a lakáshitel + rezsi költség.

Nagyobb városokban, ahol jól fizető munkahely is akad, nem igen van 25-30 millió alatt panel jelenleg (5 éve a felébe kerültek).

2023. aug. 24. 07:50
 6/28 anonim ***** válasza:
68%

Megnézted mennyit keres egy tanár?

Nem akarok rosszmájú lenni. De ha önerőből akarsz egyedül házat venni, akkor pályát kellene módosítani mielőbb. Spórolási tippekkel teli van a net, de ha nincs miből spórolni, akkor hiába

2023. aug. 24. 10:56
 7/28 anonim ***** válasza:
88%

A megtakarítas rész szerintem rendben van.

A kulcskérdés az, hogy milyen szakos tanár leszel.

Magnórákkal egész komoly pénzeket lehet keresni.

2023. aug. 24. 15:23
 8/28 A kérdező kommentje:
Matek-magyar, nem ettől aggódom, mert mindig lesz állásom, taníthatok esti suliban, tarthatok magánórát a matek miatt, érettségi előkészítők is lesznek, szóval ebből a szempontból szerencsés leszek :D. Inkább a lehetőségeket keresem, hova érdemes betenni a pénzemet akár már most, akár később.
2023. aug. 24. 16:13
 9/28 anonim ***** válasza:
72%

Mivel első lakásra gyűjtesz, nem ajánlanék semmi kockázatos befektetést. Ha akarsz, kezdj el tőzsdézni, de legfeljebb a megtakaritasod 10%-ával, es miután utánaolvastál az alap dolgoknak.

Ha már megvan az első lakas, lehet emelni akockázatos befektetések arányát.

2023. aug. 24. 16:18
 10/28 anonim ***** válasza:
54%

#5 Mikor épitkeztél? Az, hogy a gépészmérnök piacképes és önállóan épitkezik, kb. 15 évvel ezelőtt állta meg a helyét utoljára...

Ma már messze nem olyan jó a gépészmérnöki pálya mint régebben. Rengeteg gépészmérnök van már, valódi gépészmérnöki munka és megbecsülés pedig annál kevesebb... a gépészmérnöki bérezések szinte már a szakterületet megszégyenítően alacsonyak.

Gépészmérnökként önerőből már csak elvegetálni lehet, épitkezni nem, még egy átlagos lakás is pusztán egy életre szóló eladósodás mellett jöhet össze.

Sok-sok egyetemi év, éjt nappallá tévő tanulás, beadandók, jegyzőkönyvkészítés, rajzkészítés, gépelemek, mechanika minden, nehéz zh-k, vizsgák, szigorlatok, a rengeteg befektetett energia és idő sajnos soha nem térül már meg.

Manapság már nagyon nem éri meg gépészmérnöknek lenni...

Persze pedagógusnak sem...

(Inkább informatikai, programozói területnek van jobb jövője)

2023. aug. 25. 00:32
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!