Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ha eladok egy lakást, és...

Ha eladok egy lakást, és veszek helyette egy nyaralót, a teljes vételár után kell illetéket fizetnem, vagy csak a két ingatlan értéke közti különbözet után?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy ha lakást adok el és lakást veszek, akkor fixen csak a különbözet után kell fizetni. De lakástól / családi háztól eltérő besorolású ingatlanra is igaz-e ez?
tegnap 09:20
 1/7 anonim ***** válasza:
Nyaralóra akkor vonatkozik ha lakónak bejelentkezel oda.
tegnap 10:42
 2/7 anonim ***** válasza:

Elsőre rávágtam volna, hogy ingatlanról van szó, tehát akkor az nyaraló vásárlására is érvényes - azonban megpróbáltam hozzá hiteles információt keresni és már értem miért nem volt egyértelmű és már nekem sem az.

1. megkülönböztetik élesen a lakás és ingatlan fogalmát, ennek nyilván oka van és nem lehet egyenlőségjelet tenni az illeték fizetés szabályaiban a kettő között.

2. visszatérően az ingatlan fogalma helyett ilyenkor lakásról beszélnek.

3. ezt találtam a törvényben, majd remélhetőleg lesz aki érti a jogi nyelvet annyira hogy pontosan megmagyarázza mi is ez:

"Az illeték általános mértéke

19. § (1) * A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke – ha a törvény másként nem rendelkezik – a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után 4%,...

Lakástulajdon és a hozzá kapcsolódó jogok visszterhes vagyonátruházási illetéke *

21. § * (1) * ...

(2) * Magánszemély vagyonszerző esetén az illeték alapja

a) lakástulajdonok cseréjekor az elcserélt lakástulajdonok

b) lakástulajdon vásárlásakor, ha a vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja, a vásárolt és az eladott lakástulajdon

– terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének különbözete...."

[link]

Lehet, hogy tévedek, de a kérdésed jogos volt. HA nem minősül lakásnak a nyaraló, akkor valószínűleg nem vonatkozik rá ez a kitétel, mert nekem úgy tűnik nem minden ingatlan vásárlására vonatkozik a kedvezmény, hogy a korábban eladott ingatlanból fizetni lehet, csak ha lakást vesz valaki. A törvény szövege alapján nekem úgy tűnik, hogy itt kifejezetten a lakás vásárlásához kötött ez a kitétel és nem általában ingatlan vásárlásához.

A legegyszerűbb és legbiztosabb azonban az ha bemész a közeli adóhivatali ügyfélirodára és ott megkérdezed.

tegnap 11:08
 3/7 anonim ***** válasza:
Most vettünk családi házból nyaralót, ha tulajdoni lap szerint "kivett hétvégi ház" akkor nem lehet elszámoltatni ha nyaralóként használt családi ház "lakóház udvar" akkor el lehet (NAV ügyfélszolgálat infó)
tegnap 11:12
 4/7 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat! sajnos kivett hétvégi ház a kategóriája (akármit is jelent itt a "kivett" szó)
tegnap 11:19
 5/7 anonim ***** válasza:
"kivett" annyit jelent hogy mezőgazdasági művelés alól kivett terület
tegnap 12:01
 6/7 anonim ***** válasza:

#4 A tulajdonost rá kell venni, hogy legyen lakóházzá nyilvánítva előbb és akkor ha így veszed meg már beszámítható lesz az eladás. Nem biztos hogy az adott területen van rá lehetőség, ez mástól is függ, de itt írnak a megvalósítás lehetőségeiről:

[link]

tegnap 12:11
 7/7 anonim ***** válasza:
Mi hétvégi telket adtunk el kis házzal.Lakást vettünk,illetéket meg kellett fizetni.
tegnap 14:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!