Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mit gondoltok, hogy a "városi"...

Mit gondoltok, hogy a "városi" csok kivezetése és a babaváró szigorítása mellett, hogy fognak változni az árak? Emberek előnyben fogják részesíteni vidéket?

Figyelt kérdés
2023. jún. 23. 10:39
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
68%
Nem igazán várok érdemi változást. A városi lakások árának töredéke csak az esetleges támogatás, falura meg amúgy sem sokan akarnak menni, esetleg idősebb korban, de akkor meg úgysem tudják érvényesíteni ezt.
2023. jún. 23. 10:49
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem. A városba vagy város közelébe költözés már több évtizedes trend. A majdnem kertvárosként funkcionáló, városhoz nagyon közeli falvakban most is alig vannak eladó ingatlanok, azok is eléggé horror áron, ezeknek az árát megdobhatja az új rendelkezés még jobban.

Azonban az Alsó-Kutyafülepusztára meg hiába kap az ember megemelt CSOK összeget, ha ott amúgy is pár millióért van ház, tehát a mostani nem megemelt összeg is bőven elég rá. Cserébe nincs munka, bolt, iskola, orvos stb.

2023. jún. 23. 10:50
 3/16 anonim ***** válasza:
38%
1. Ha nem Pesten laksz, azért a 10 millió babaváró, 10-15 millió csok kamattámogatott hitel (nem a sima csok támogatás, hanem a csok-hitel, aminél 2 gyereknél is járt 10 millió, 3-nál 15) manapság is sokat segített egy kezdő 2-3 szobás lakás megvásárlásához.
2023. jún. 23. 11:26
 4/16 anonim ***** válasza:
0%

"falura meg amúgy sem sokan akarnak menni,"

Magyarország összlakossága : 9841587 fő

Ezt azért nem általánosítanám, vannak akik nem is akarnak nagyvárosban lakni, mert gondolom erre gondoltál.

A másik dolog, pedig hogy vannak város címkével ellátott "nagy faluk", ahol ugyan úgy nincs semmi, mint egy átlag méretű faluban. Így ha ezeket is beleszámolják akkor 69% körüli a városi lakosság aránya.

3000 fő alatti városok is vannak, és benne van a 69%-ban!

5000 fő alatti települések összlakossága 3109020 Fő --> 31,59%

5001-10000: 961266 fő --> 9,76%

10001-15000: 745917 fő --> 7,57%

Azért a 10000 alatti települések még nagyon falusias jellegűek!

2023. jún. 23. 11:31
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
NEm fogják, ahol nincs munka, hiába van csok nem fog költözni senki
2023. jún. 23. 11:50
 6/16 A kérdező kommentje:

Én sajnos úgy gondolom, hogy az árak sem fognak lejjebb menni a városokban, mert infláció van. Ha nincs tőkéd, vagy valamid beforgatni, esélytelen lesz ingatlant venni. Mert maga a lakáshitel (plusz babaváróval mostani adatok alapján) is sokszor a pár egyik tagjának a teljes fizetését elviszi. Itt persze nem a jól keresőkre gondolok.

Azért érdekes, hogy 2019-ben még egy millió körül mozgott a büntető kamat értéke a babaváró hitelnél, most már ez, 2024-ben 6M lesz.

2023. jún. 23. 12:06
 7/16 A kérdező kommentje:
*Csokban nem vagyok jártas, azért csak a babavárót írtam.
2023. jún. 23. 12:08
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Az a baj, hogy a vidék azon része ami élhető, az eddig is rohadt drága volt és átlag ember nem engedhette meg magának, marad a városi kisebb lakás. Ami hiába magasabb m2 áron fut, kisebb mérete miatt olcsóbb.
2023. jún. 23. 13:34
 9/16 anonim ***** válasza:
17%

"marad a városi kisebb lakás. Ami hiába magasabb m2 áron fut, kisebb mérete miatt olcsóbb."

Na ez a tipikus hozzá állása az embereknek. Mert lakásból 50 m2-en simán fel nevel 2 gyereket, de ha családi ház kerül a szóba már egyből 90-110 m2-es van szükségük.

Értem én, hogy jó a nagy ház, de egy viszonylag jó állapotú 50 m2es tégla lakásból, városhoz közeli faluban simán felépül egy 70-80 m2 -es ház. Én is ezt csináltam 2022-ben 50 m2 lakás helyett 75 m2 új (!!!) ház. Bár ez is 2 szobás, de 3 szobásak is épülnek ekkorában.

50 vs. 75 m2 között 50%-os méret növekedés van + min 40 m2-nyi tároló hely a padláson. Persze macerás a padlásra pakolni, de a szánkót talán évi 1-2 hetet használod, a kinőt gyerek ruhák amik még jók lesznek a kissebbikre simán elférnek stb. Az udvaron meg el van a gyerek, és még felügyelet sem kell hozzá. És igen egy családiháznak nagyobbak a fenntartási költségei, de akár 0 rezsis is lehetsz (kút, napelem +akku, hőszivattyú), míg a lakásnál minden szolgáltatótól függsz. Bár nekem tökéletes a gázkazán klímával és napelemmel.

2023. jún. 23. 16:07
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Most megugranak árak amíg még fel lehet venni aztán hirtelen elfogy az érdeklődés.

Utána lesz aki árat csökkent, lesz aki inkább ott hagyja megrohadni de nem enged az árból mondván nem kenyérre kell.

Kivezetés után nem gondolom, hogy nagyban megindulna mindenki vidékre.

Az a gond, hogy 5 ezer alatti településekről sok minden hiányzik, pl orvos, posta, iskola ami egy családnak kell.

2023. jún. 24. 00:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!