Foglaló visszajár?
egy fontos kérdést szeretnék feltenni a foglalóval kapcsolatban.CSOK-os vásárlók vagyunk,az ingatlant 24M forintért árulta a tulajdonos,elindutottuk a hitelt,letettük a foglalót, a bankba pozitív elbiralast kaptunk a hitellel.Az utolsó lépésként ugye ki küld a bank egy értékbecslőt,viszont a felbecslés úgy történt,hogy csak 17M forintra lyukadt ki az ingatlan,így a bank nem fogja a megkért összeget elfogadni,ugyanis az ingatlan mivel ilyen "olcsó" gondolom nem tudná magát bevédeni.Beszéltem a tulajdonossal,hogy ez akkor így nem fog menni.És mivel az ügyvédnél mikor irtuk a szerződést, van 1 olyan pont,hogy a 3.fél(bank) által meghiúsult az adás-vétel így szeretném a foglalót visszakapni. Erre a válasz egy erőteljes NEM volt.
A kérdésem az volna,hogy ez így megállja a helyét?
10, kivéve ha nem tudja értelmezni.
Tud olyat írni egy ügyes ügyvéd, amit észre sem vesz.
Hozzáteszem, 10-ből 9 ügyvéd alkalmatlan.
"És mivel az ügyvédnél mikor irtuk a szerződést, van 1 olyan pont,hogy a 3.fél(bank) által meghiúsult az adás-vétel így szeretném a foglalót visszakapni."
Mit értesz az alatt, hogy a "bank által meghiúsult"? A bank (ha jól értem) adna hitelt, a hitelkérelmeteket nem utasította el, csak mivel a becsérték alacsonyabb a valós vételárnál, ezért nem annyit ad, mint szeretnél. Egy 17 millióra becsült házra a bank nyilván nem ad 18 millió hitelt, csak mondjuk 12-t. Ez nem a bank hibája.
Nem jár vissza.
Ez a te sarad mert kérhettél volna előzetes értékbecslést.
"önhibámon kívül nem lehet sikeres"
A foglaló szempontjából a jog számára érdektelen, hogy mi okozza a vásárlás meghiúsulását. A foglaló intézményét azért találták ki, hogy bármelyik fél lép vissza az adás-vételtől, annak fájjon. És egy foglalónyit mindenképpen bukjon. Vagy úgy, hogy nem kapja vissza, vagy úgy, hogy a dupláját kell visszafizetni.
Tanulság a jövőre nézve, hogy csak akkor adj foglalót, ha BIZONYOS vagy benne, hogy az adás-vétel NEM a te részedről fog meghiúsulni. Ennek érdekében, ahogy előttem is írták, kérhettél volna például előzetes értékbecslést, ha kellően körültekintő lettél volna. Vagy kölcsönt a családtól/ismerősöktől/munkahelytől, hogy az értékbecslés és a te vélemed közti különbséget készpénzben betold, és csak annyi hitelt kelljen felvenni, amennyit a bank adna erre a házra. Ez helyett, te a vélelmeidre és nem a valóságra építve foglalót adtál. Kemény tanulópénz, de ez van. Máskor ne a vélelmeidre építs, mert rosszul saccolsz!
[Életemben 2 alkalommal adtam foglalót, és egy alkalommal fogadtam el foglalót. Mindig volt az A alternatíva mellett B tervem, és egyszer C is, hogy biztos legyek a kimenetelben!]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!