Mesterképzés után lakást venni albélet helyett?
Először is amit leírok, valószínű ostobaságnak fogjátok tartani. Lassan végzek a képzésemen (pedagógusképzés) és égető kérdés hogy mégis hol és miből fogok lakni?
Mindenképp budapesten szeretnék maradni, msc-ig kihúzom koliban
Utána nem akarnék albérletet hanem egyből saját lakást venni, mivel az albérlet a levegőbe ment pénz…addigra 4-5 milliót össze tudnék Rengeteg munkával hozni.
Szüleimnek több ingatlanja van amit ostoba módon nem adnak ki, így az onnan (lehetett volna) pénz az nem létezik…
Érdemes hitellel kezdeni az életem? Félek, rettegek. Huszonévesen nem látom a jövőm. De feleslegesen más lakásába sem akarom ölni azt a kevés pénzem amit az állam ad
Aki tudna érdemben tanácsot adni, kérem…
Nagy álmom a 11.kerületben élni…annyira fáj hogy ez csak a gazdagoknak juthat…én ha évekig dolgozok, külföldre megyek, akkor sem lesz elég pénzem
200 bruttoranem kapsz sok hitelt.
Tehat hitelbel nezik:
Hany eves vagy
Miota dolgozol (minimum 3 honap hatarozatlan)
Mekkora a bered
A fizetesed 40%-at fordithatod torlesztokre.
Ezen felul van meg egy csomo valtozo ami alapjan elutasithat a bank.
Ezek alapjan keves eselyed van jelzqlog hitelfelvetelre. Sajnos segitseg nelkul nem gyakori, hogy palyakezdokent sajat ingatlant vehessen az ember.
Ezen felul az okosabbak kompromisszumokat hoznak, pl nem Budapest elit negyedeben vesznek hazat, hanem olcsobb helye lalast. Vagy kisvarosban. Ha nem vagy modos akkor lejjebb kell adni az igenyekbol.
Ha egy szobat nem tudsz megfizetni akkor sajat ingatlanra ne is gondolj.
Elsonek a karrier celjaidat gondold at.
"Egyébként miért baj hogy pesten akarnék lakást? Ott tanultam és jelenleg is a 11.ben lakok, ha dolgoznék ott akarnék"
6-os vagyok. Gondolom ez nem nekem szólt. Én nem írtam olyat, hogy baj lenne. Igazság szerint, ha valami vidéki megyeszékhelyre költözöl, nem valami isten háta mögötti kis faluba, ott sem filléres az élet, mint ahogy sokan gondolják.
Én is Budapesten tanultam, pont a XI. kerületben, aztán még 8 évet ott is dolgoztam. Úgyhogy nem keveset éltem ott. Kétségtelen hogy van előnye és hátránya is. Én egyelőre úgy voltam vele, hogy nem ott akarom leélni az életemet, így pár éve költöztem el.
Te írtad le a lényeget: 200 nettóval, ami "egy szobára se elég", gondolod elég lesz egy lakásra úgy hogy mellette még eltartod a bankot? Sajnos nem egyedi a problémád. Mindenki szeretne budai villában lakni, de ez nem ilyen egyszerű. Én most a helyedben nem ugrálnék. Vagy bízol benne, hogy később jobb lesz, lesz jobban fizető munkád, vagy pároddal együtt két fizetésből belevágtok, stb. Vagy igen, megszoksz vagy megszöksz alapon kimész külföldre mosogatni. Utóbbira is van konkrét ismeretségi körömben sikersztorira példa: az illető itthon mérnök volt. Aztán kiment külföldre kézbesítőnek, a párja meg takarít. Azóta kint gyerekek is vannak, eszük ágában nincs visszajönni, mert teljesen jól megélnek kint ilyen munkákkal is. Persze nem azt akarom mondani, hogy kint kolbászból van a kerítés. Meg vannak más, érzelmi szempontok is. Engem pl anyagiakkal nehezen lehet motiválni, hogy feladjam a hivatásomat és az országomat. Inkább leszegem a fejem és küszködök a végsőkig. Elmenni tényleg csak akkor mennék, ha már a hajléktalanság fenyegetne. De szerencsére nem vagyunk egyformák...
Senkinek nem baj hogy "Pesten" (amúgy Budán, ami nagy különbség) szeretnél lakást, csak neked, ha nem tudod megfizetni.
Álmodozni lehet, szidni az életet, ha eleve tudatosan olyan pályát választasz, amiből megélni is alig lehet, nem hogy félretenni. Talán olyan döntéseket kéne hozni, ami összhangban van az anyagi céljaiddal is. Mert attól nem lesz lakásod, hogy szomorkodsz. Azért tenni kell, és lemondásokkal,kompromisszumokkal jár. Én is mondhatnám, hogy Monacoi villát akarok, mert ott érezném jól magam, és sírhatnék, mert egyhavi szobabérlés 3x annyi mint a havi fizum. :(
Budaörsön éltem 5 évig. Imádtam, de mérnök párosként is csak álom egyelőre, hogy ott olyan ingatlant tudjunk venni, amilyet szeretnénk. Sokkal rosszabb helyen vettünk házat és így is marha sokat dolgoztunk érte. Ez ilyen.
Olyan nincs, hogy a legrágább helyeken akarok élni, a legolcsóbban. Vagy zsebbe nyúlsz, vagy más lehetőségek után nézel.
Nulla munkaviszonnyal nem adnak hitelt. És minimum a vételár 20%-ával rendelkezned kell önerőként, plusz maximum a fizetésed fele lehet a törlesztőrészlet. Na most így olyannyira be is korlátoztad magad, hogy valószínű egy kőbányai 30 nm-es panelt sem fogsz tudni megvenni akkor sem, ha már meglesz a minimális munkaviszonyod. Ez a szörnyű magyar valóság sajnos.
Pedagógusként egyedül, egy fizetésből max éhen halni lehet. A jó hír, hogy Mucsaröcsögén is ugyanannyit keres egy pedagógus, mint bárhol máshol. Ott meg mivel hiány van, lehet még szolgálati lakást is kapsz, eltudod kezdeni felépíteni az életed. Majd ha megvannak az alapok, visszatérsz a 11. ker. - be, ha még mindig oda vágysz.
Vagy ugyanez csak külfölddel.
"Egyébként miért baj hogy pesten akarnék lakást?"
Bajnak nem baj, de ha nem tudod megfizetni, akkor nem tudod megfizetni.
"érdekes, hogy senki nem említette még meg. Külföldre kell menni dolgozni"
Ugorj neki mégegyszer a szövegnek, mert több említés is volt. Még a kérdés kiírasban is szerepel.
"Elég szomorú szerintem hogy már végzés előtt azon gondolkodok hogy ugyan már miből és hogyan lakjak…"
Ez nem szomorúság, hanem ilyen az élet.
Pont ilyen szempontból arcon verném az ilyen embereket.
Félreértés ne essék, nem a pedagógusokkal van bajom, de aki tudja hogy zéró anyagi háttere van amúgy is, és tisztában van vele, hogy pedagógusként éhbérért fog dolgozni, az miért megy akkor pedagógusnak?
Hiszen valahol az élet arról szól, hogy vannak terveid és próbálod összehozni őket ilyen-olyan módon. Vagy tanulsz olyan szakmát, hivatást amiből megélsz, vagy külföldre mész, vagy hazaköltözöl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!