Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Miért éri meg bárkinek is...

Miért éri meg bárkinek is panellakást vásárolni, családi ház helyett? Szinte csak a családi mellett látok érveket, egészítsétek ki, légyszi!

Figyelt kérdés

Sorolom az érveimet a panellakás vásárlás ellen, egyúttal a családi ház mellett. Kérlek, javítsatok ki, ha hiányos az érvelésem, vagy ha szerintetek rosszul látom a dolgot. Egyszerűen nem sikerült érdemi érvet találnom, miért vásárol bárki is panellakást, családi ház helyett, akár gazdag emberről, vállalkozóról van szó, akár nem.

(Vegyük az alap esetet, amikor alapvetően lakható családi ház vásárlásáról beszélünk, nemigen kell felújítani, és a kérdéses panellakás is lakható. Továbbá egyik sincs terhelve, nincs adósság. Bár ugye egy felújítandó családi ház eleve olcsóbb, és a különbözet árból felújíthatod általában, kivéve ha nagyon rosszul alkudsz árakat, de az meg a panelt is érinti, nem csak a családi ház vásárlást.)

Ki milyen okból vett panellakást, illetve miért nem adja el a panel lakását, családi ház vásárlásáért, ugyanazon városvban, azonos telekár (azonos környék) esetén?

Az első érvemet vélem a legerősebbnek.

1)

Utoljára pár éve néztem a Dunántúlon és Bp-en ingatlanárakat, lehet hogy netán ma már más a helyzet e tekintetben, de akkoriban a panel négyzetmétere lényegesen drágább volt éveken át, mint azonos körzetben a családi házé, nem beszélve a falusi házakról. Azaz egy garzon árából majdnem kijött éveken át, vagy kijött, azonos (AKÁR VÁROSI!) környéken (azonos telek ár vonatkozásában) egy kis 3 szobás családi ház.

De egy másfél szobás panellakás árából tuti lehet azonos környéken, azonos telekár mellett egy 3 szobás családi házat venni, ugyanott az adott városban, általában.

2)

Családi esetén nincs galeri, bandázó fiatalság a kapualjban általában (míg panel esetén gyakori jelenség és sajnos lehet hátulütője), és/vagy a lépcsőházban, mert ugye egy paneles kapukód kiszivároghat nagy eséllyel (lévén százával laknak egy panel tömbházban), megadhatja bárki a haverjának, aki nem ott lakik, és így tovább.

3)

Családi ház esetén nincs felső / alsó lakó, aki dörömből, vagy porszívózik éjjel / hajnalban, vvagy másvalaki síró kisbabája (a kisgyermeket, babát sajnálom, ettől függetlenül). Kivétel persze, ha nagy család pl dédmamástől költözik családiba, na de azt a család esélyesen együtt dönti el, míg panel esetén VADIDEGENEKKEL KELL KÖZÖSKÖDNÖD, hozzjuk alkalmazkodnod.

Szóval nem kell alkalmazkodni másokhoz, független, elkerített rész a családi ház.

(Kivéve a ritkább esetet, amikor sajnos osztatlan telken találhatóak eltérő tulajok által családi házak.)

4)

Ha vmely panellakásban pl idős, feledékeny nénike, bácsika véletlen elfelejti elzáni a gázt és elalszik a néni, bácsi (vagy a vasalót véletlen őgy hagyja és kiéget valamit ,kigyullad a lakása stb), vagy bárki felnőtt rosszul lesz, és úgy marad a gáz (ha csak egyetlen egy gáztűzhely is van, amely nem biztonsági szelepes), vagy bármi okból szökne a gáz, pl csőtörés miatt, akkor több, körülötte levő panellakásbamn is kár keletkezik, akár halálesetek is, MÁSOK hibájából. (Robbanás, kigyulladás.)

Pl Gipsz Jakab rendeltetésszerűen él paneljában, de SOKSZOR NAGYOBB ESÉLLYEL, mint családi házban, gázcsőtörés / tűz következik be, akkor Gipsz Jakab is meghalhat, vagy megsérülhet.

Vagy elektromosság miatt is sokszorosan több az esély, h kigyullad egy panellakás, magával sodorva több más panellakást is körülötte!

Azért többszörös az esély, mert sokal több, egy adott panellakás körül a többi panellakás, a többi gázvezeték, a többi villanyvezeték a falakban, és 30-50 ember is lakhat körülötte, akik miatt vezélybe kerülhet, azaz egymást véletlen veszélybe sodorhatják.

(Lásd: pár hete Kínában is volt panelban baj, bár aszem az kigyulladt lakás miatt volt, de több más lakásban is meghaltak, az más kérdés, h kevesebben haltak volna meg, ha zérókowid intézkedés nem lett volna Kínában egészen addig. De így is bajba került több ember, egyetlen lakástáz miatt!)

5)

Fűtés: igen összetettt téma, nem részletezem most, de hiába átlag fele a fűtés költsége panelbean RÖVID TÁVON (vagy külön, vagy a közös költség által), és hiába fűt jobbról-balról a szomszédod, különféle fűtésrendszerekkel utánaszámoltam, családi házban sem drágább, 10-15 éves, tehát hosszabb távú számítás által, figyelembe véve pl a cserépkálya esetét, vagy pl a kandalló / sparhelt azon vonását, hogy stabil, évtizedeken át (rendelt.szerű haszn mellett) nem szorul javításra, és nincs szinte befektetési költségük, csak pár tizezer FT, stb. És ugye van, aki a (fás)kazán mellett voksol, az rövidtávon olcsóbb energia, viszont 10-15 évente megint akár 1 millió FT legalább a jav / karbantartás, na meg a betelepítés is az elején, de az energiaára annak olcsóbb.

(Most tekintsünk el az inflációtól, mivel egyszerre érint szinte mindent, na meg felejtsük el a panelekre amúgy is hátrányos tényezőt, a gázáremelkedést - lásd: gázkazánrendszer. Számításom szerint, átlagban sehogyse nyerőbb 10-15 évente a fűtésköltésg, panelban.)

6)

A beázás a tető nélküli panelek esetén elég nagy esélyű.

7)

Hiába újítod fel a panellakásodat, ha az idő ellened dolgozik, mivel az egész panel emeletes tömb sok esetben nincs felújítva, vagy ha igen, akkor durván megemelik tudtommal a közös költséget -valamiből be kell hajtani a lakókon-, ergo ezáltal is veszteséges a panel, anyagilag.

Azaz mégcsak nem is jó anyagi befektetés a panel, nem beszélve az egyes pontban említett magasabb nm árról...

8)

A panelek általában betonpanelekből készülnek, híresen rossz a hőtartásuk, sőt, elvileg nem védenek az elektroszmogtól (környezeti sugárzások). Sőt, egy halom alattad lakó ember mobilja van egyszerre bekapcsolva. Sok esetben a panel emeletes ház tetején mobil antenna is sugárzik sajnos.

* *

Annyit megjegyezek még, nyilván vannak családi házak ún. "rossz környéken", vagy zajos környéken stb, na de az a kisebb hányaduk, azaz jó eséllyel válogathatsz. Panel vásárlása esetén viszont alig találok érvet mellette...

2022. dec. 22. 17:59
1 2 3 4 5 6 7
 41/62 A kérdező kommentje:

Mint írtam, létezik brikett is, nem kell sorbarendezni, nem koszol, nem kell kiszárítani.

Nem kötelező reggel begyújtani, még sprórolsz is s fűtéssel, hogy reggel nem gyújtasz be, egyébként se szabad kandallót, sparheltet begyújtva hagyni úgy, hogy senki nincs otthon! Arra meg több opció is van, igénytől függően, hogy van hagyod lehűlni kicsit a házat mire hazaérsz (15 / 18 fokra), és akkor fűtesz be, vagy több napra mész el otthonról, akkor meg egy pici ráköltéssel fenntartod a 15 Celsius fokot valami elektromos, szabályozható fűtőeszközzel (és amikor hazaérsz, akkor jöhet a kandalló / sparhelt).

Mi evvel a gond? Semmi. 10 / 15 év alatt behoza az árát az energia.

(Sokan, evvel szemben meg szívnak a gázfűtéssel, 10-15 évente, amikor milliós tétel karbantartani, javíttatni. Na meg az elején is kb egy lmilllió azokat betelepíteni...)

A visszafele füvezőre meg reagálnám, hogy nem kötelező füvet nyírni, csak a ház előtt. Én pl gyógynövényeket termesztek, magától nő, senki enm tilthatja meg telken belül. Így azt se, hogy nő a fű derékig. (Ja, most jön majd az önellentmondó reakció egyes fujjogótól, hogy "dehát az meg hogy néz ki??"; na kérem, lehet dönteni, vagy a dzsungel tetszik úgy, hogy nem kötelező a fűnyírás, vagy ha nem tetszik, akkor a te bajod és nyírj füvet. Erre ezt lehet mondani. De én nem kínzom magam fűnyírással, csak azt a kicsit a ház előtt.

Kíváncsi vagyok, a házban élőkre fújjogóknak mennyi a tapasztalat arról, hogy házban egyedül élni (esetleg másokkal, de közösen karbantartani), azt karbantartani (nem azt, ami nem kötelező!), és házban TÖBB FÉLE A FŰTŐESZKÖZRŐL (cserépkályha, gázkazán, fáskazán, kandalló, sparhelt) tapasztalatot szerezni.

Mert hogy sokaknak nincs erről tapasztalata, mégis leszólják, az egyfelől nem sportszerű részükről, másfelől butaság részükről.

2022. dec. 23. 23:05
 42/62 anonim ***** válasza:
73%

"Nem kötelező reggel begyújtani, még spórolsz is a fűtéssel"

Igen, megfagyni is lehet, ha valakinek az a preferenciája :D ez érv, bszki?? Enni se kötelező, még spórolsz is, hurrá.

"lehet dönteni, vagy a dzsungel tetszik úgy, hogy nem kötelező a fűnyírás, vagy ha nem tetszik, akkor a te bajod és nyírj füvet"

Szóval vagy nyírjak füvet, vagy kussoljak, hogy ronda? :D ÉPPEN ezért nem költözök kertesbe, mert se dzsungelt nem akarok, se fűnyírással való bszakodást :D ember.

Van tapasztalatom kertes házzal, nagymamámnál sparhelt volt meg kandalló, pont olyan volr, ahogy leírtam. A vége felé nem is bírta egyedül a vele járó munkát.

2022. dec. 23. 23:11
 43/62 anonim ***** válasza:
100%

-szar felkelni reggel a hidegben és befűteni, szerintem jobb egy kattintással melegben kelni.

-dehogy jobb, hát miért nem maradsz hidegben?

-ja tényleg.

2022. dec. 23. 23:15
 44/62 A kérdező kommentje:

Előző, épp ez a lényeg, hogy döntse el mindenki, panelban akar élni, vagy házban. Viszont érved mnem volt arról, hogy szerinted miért hülye az összes ember, aki szerint megéri házban lakni és fűteni... A 15 fokba hazamenni és felfűteni olcsón: egyáltalán nem megfagyás, ne forgasd már ki a szavaim, megkérlek.

(Az, h neked nem tetszik a dzsnugel, az te vagy. Nem mindenki olyan, mint te. Tudomásul veszem, te nem kedveled a dzsungelt, ennyi.

2022. dec. 23. 23:15
 45/62 A kérdező kommentje:
(23:11-re reagáltam.)
2022. dec. 23. 23:16
 46/62 anonim ***** válasza:
100%

Nem azt mondtam hogy hülye mindenki. Azt mondtam, hogy sokkal de sokkal nagyobb macera fával fűtrni mint pl amikor termosztát van panelban.

Szerinted a fafűtés a nyerő, erre írtam, hogy számomra ennek csak és kizárólag hátránya van és kicsit sem nyerő.

2022. dec. 23. 23:18
 47/62 anonim ***** válasza:
100%
Ne haragudj, de számomra egy 15 fokos házba hazamenni/ébredni és még ott szenvedni a begyújtással igenis szívás kategória.
2022. dec. 23. 23:20
 48/62 A kérdező kommentje:

23:18-23:20 részére:

Azt én megértem. De te is értsd meg, hogy nem mindenki olyan kényelmes, mint te, azaz vannak, akik szívesen élnek házban, és fűtenek házban.

Mondtam már többször, én szívesen fogadok minden szempontot, a panel mellett és a ház mellett is, vagy ezek ellen.

Kinek mi a szempontja és életvitele, mondtam már, ettől függ az egész. Nekem belefér egy kis koszolás (brikettel kisebb, fával nagyobb a kosz), mert vannak más tényezők, melyek nekem előny a házban. Másnak meg más az előny. Semmi gond evvel.

Az érv nélküli kötözködésnek viszont nem látom értelmét, arra is olvastam itt sajnos példákat.

2022. dec. 23. 23:24
 49/62 anonim ***** válasza:
100%

Ha már a költségről beszélünk: havi 10ezer ft az átalány a lakásomban, ami biztosítja számomra a fix 22 fokot egesz télen, 47 negyzetmeterre az egesz lakásban.

Számoljuk már ki, ez mennyibe kerülne fafűtés esetén: és nem, nem ér azt írni, hogy spórolhatok is és elég csak a hálószobában befűteni, azt is 18 fokra. Szeretném ugyanazt a színvonalat kapni, mint pl lakásban: meleg wc, konyha, egyenletes hőfok, ha már összehasonlítunk.

A kényelmet ez esetben elengedem, vegyük evidensnek, hogy lakásban való távfűtés jóval kényelmesebb.

2022. dec. 23. 23:31
 50/62 A kérdező kommentje:

23:31-esnek:

A minap néztem egy Totya fáskazános videót, papíron kiszámolta, átlagban ugyanennyit költ kb, mint te. És 25 Celsius van a házában fűtés szezon alatt, igaz, nála jó a szigetelés. Mert ha jól értelek, 12 hónapon át fizetsz 10 e.Ft-ot fűtésre (más panelosok ettől csak többet).

Kíváncsi volnék, 10-15 évente van-e nálatok karbantartási költség PLUSZBAN? Mert ki van csukva, hogy csak úgy fizeted a rezsidet a panelhoz, és ennyi...

Aztán mivel törvényszerűen 10-15 évente karbantartani kell a panelnek a gázkazánját, így hogy nem volna plusz költséged... Kizárt.

De hadd ne kezdjem ismételni magam, hogy a kazán esetén meg a betelepítési költség milliós tétel, valamint 10-15 évente a karbantartási / javítási költség is -sparhelt illetve kandalló esetén sosincs ilyen költség, cserébe másfélszer annyi energiát zabál az egész ház eetén, bár egy szoba esetén meg kevesebbet, de így 10-15 évente behozza az árát-,

és akkor a legtöbb panelos többet fizet fűtésre, mint te, ezt tartsuk szem előtt.

(Az én esetemről azért nem írok, mert én nem vagyok annyira fázós, így az nem volna releváns, bár laktam már beteg emberrel is együtt, akire 23 Celsius kellett a házba.)

2022. dec. 23. 23:50
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!