Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Szóbeli ajánlattevés után...

Szóbeli ajánlattevés után kiderült, hogy a ház kisebb, mint ahogy a hirdetésben szerepelt. Mi a helyzet az árral ilyenkor?

Figyelt kérdés

Találtunk egy házat, amit meg akarunk venni. Tettünk szóban ajánlatot, és akartunk előszerződést kötni. Ekkor kiderült, hogy 120 nm helyett csak 100 nm, illetve a kert 100 helyett csak 80nm. Ilyenkor ti mit tennétek? Rendben van az, hogy az eredeti négyzetmétáron teszünk ajánlatot a kisebb nm-re? Tehát arányaiban annyival ajánlunk kevesebbet?

Most eléggé beállt ugye az ingatlanpiac, alapból sok évre vennénk a házat, de mi van, ha pár év múlva el kell adni, akkor nem fogjuk tudni jó eséllyel eladni annyiért, amennyit jelenleg kérnek érte, miközben nem is akkora, mint ugye eredetileg írták. Ti mit tennétek?

2022. dec. 6. 08:37
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
100%
Mindenesetre tanulságos. 10k körül már lehet venni lézeres távolságmérőt...
2022. dec. 6. 12:10
 22/38 anonim ***** válasza:
74%

Amikor mi lakást kerestünk, én vettem egy lézeres mérőt, és lemértem minden helyiséget.

Sokszor a hirdetésben szereplő méret alig volt köszönő viszonyban a ténylegessel...

Mondjuk olyan is volt, hogy 2 szobás házat 3 szobásnak hirdettek. Az azért mérő nélkül is feltűnt :)

A kérdésre: én nem fizetnék annyit egy 100 nm-es házért, mint egy 120-asért. Újratárgyalnám az ajánlatot az eladóval, és ha nem hajlik a megegyezésre, akkor bizony elköszönnénk.

2022. dec. 6. 12:17
 23/38 anonim ***** válasza:
96%

Nézd, én értem a frusztráltságod, de könnyen lehet, hogy az adott ingatlan ezekkel a paraméterekkel is megéri az adott árat, csak most, hogy beleélted magad, hogy X%-kal többet kapsz a pénzedért, most ki vagy akadva és úgy érzed, így már nem is olyan jó üzlet. Vegyél egy nagy levegőt, nézd meg, hogy a hasonló paraméterű ingatlanok mennyiért vannak hirdetve, illetve gondold át, hogy ez az ingatlan így megfelel-e nektek.

Ne hirtelen "sértődöttségből" dönts!

Biztos vagyok benne, hogy egy eladó sem m2 árban gondolkodva árulja az ingatlanát, hanem az adott ingatlanra gondol egy árat, és azt elosztva kapunk egy m2 árat, ami összehasonlítási alapot jelenthet más ingatlanokkal.

Nincs 2 teljesen egyforma ingatlan, ez nem olyan, mint a száraztészta, hogy az 500g X forint, akkor 750g az 1,5X forint.

2022. dec. 6. 13:00
 24/38 anonim ***** válasza:
95%
23 vagyok: itt a nagyobb gond a bizalomvesztés, hogy az eladó mit NEM mondott még el vagy mit mondott másképp, de erre kell egy jó ügyvéd. Érdemes egy zakkantabb eladót is elviselni az átadásig, ha utána cserébe lesz egy jó ingatlanod. - Persze, lehet, hogy az ingatlan így már nem felel meg (mondjuk a telek se így se úgy nem jó semmire, persze, lélektani jelentősége azért van, de a lakásnál az a 20 m2 minőségi különbséget is jelenthet attól függően, mik az igényeitek, ezt nektek kell eldönteni)
2022. dec. 6. 13:02
 25/38 A kérdező kommentje:
Megtettem az összehasonlítást. Valóban nem jó sértődöttségből dönteni, nem is célunk. A négyzetméterár így már nem stimmel a környékbeli négyzetméterárakkal összehsonlítva hasonló paraméterek mentén. A dilemmámat az okozza, hogy maga az ingatlan ígyis megfelel nekünk, ugyanakkor bármi van, a jelenlegi áron nem tudom elképzelni, hogy ennyivel kevesebb négyzetméterrel adott esetben el tudnánk adni. Rizikó persze mindig van. De a kérdésemre amúgy választ kaptam, látom, hogy ki mit tenne adott esetben, és ahogy elnézem, nem lenne indokolatlan a nagyobb alku.
2022. dec. 6. 13:04
 26/38 A kérdező kommentje:
24, na igen, a bizalomvesztés. Mondjuk inkább ez legyen a baj az ingatlannal, mint más. Agyaltunk rajta, hogy vajon miért nem vették meg eddig, illetve miért fontoltak meg egy sokkal alacsonyabb ajánlatot, amire állítólagosan már folyik (1,5 hete...) a hitelkérelem. Hát megkaptuk most a választ. 20nm amúgy könnyen el tud veszni az alsó szinten és a szobák, folyosó, plusz wc, fürdőszoba között. Igen, az egy szobányi méret, ha külön szobaként lett volna egyhelyen még látványos is lett volna, ha az nincs, de mivel elsőre tetszett a ház, nem tűnt fel, hogy ennyivel kisebb, csak így utólag, hogy hát tényleg szűkösek voltak a szobák.
2022. dec. 6. 13:37
 27/38 anonim ***** válasza:
96%
velem is volt ilyen, 2000 m2-esnek hirdették a telket amin a ház volt majd kiderült hogy 800 m2-es volt igazából. Én nem vettem meg.
2022. dec. 6. 15:01
 28/38 anonim ***** válasza:
87%

Szerintem is a kérdés az, hogy mennyit ér az ingatlan.

Amúgy meg egy próbát megér, megmondod, hogy mivel más az alapterület te ennyit tudsz adni érte. Vagy belemegy vagy nem. És ha nem megy bele még mindig mondhatod, hogy akkor le van szarva megveszed eredeti áron.

2022. dec. 6. 17:02
 29/38 anonim ***** válasza:
68%

Kedves kérdező!

Nagy tisztelettel mondom, hogy én már elzavartam volna egy ilyen kukacoskodó vevőjelöltet.

M2 ár csak lakásokban van. Családi házban a franc sem méregeti.

Én sem tudom, sem a házban sem a kertben, hogy mi hány m2 és nem is érdekel.

Ha esetleg meghirdetném akkor vagy kell ennyiért, vagy lehet tovább haladni...

2022. dec. 6. 17:28
 30/38 A kérdező kommentje:
29, en is nagy tisztelettel mondom, hogy nem vennek olyantol hazat, aki nem tudja legalabb viszonylagos pontossaggal, hogy mekkora az ingatlan, vagy epp a szerzodeskotes elott “jon ra”, hogy mekkora. Hirtelen egeszen pontos negyzetmeter-adatok kerultek elo a kertrol es a hazrol is (amikhez a dokumentumok az eladonak es az ingatlanosnak is megvoltak eddig is, csak nem ezek alapjan toltottek ki a hazat bemutato pdf-et es a hirdetest). Mondjuk meg mindig jobb most, mintha utana derult volna ki, de na.
2022. dec. 6. 17:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!