Szóbeli ajánlattevés után kiderült, hogy a ház kisebb, mint ahogy a hirdetésben szerepelt. Mi a helyzet az árral ilyenkor?
Találtunk egy házat, amit meg akarunk venni. Tettünk szóban ajánlatot, és akartunk előszerződést kötni. Ekkor kiderült, hogy 120 nm helyett csak 100 nm, illetve a kert 100 helyett csak 80nm. Ilyenkor ti mit tennétek? Rendben van az, hogy az eredeti négyzetmétáron teszünk ajánlatot a kisebb nm-re? Tehát arányaiban annyival ajánlunk kevesebbet?
Most eléggé beállt ugye az ingatlanpiac, alapból sok évre vennénk a házat, de mi van, ha pár év múlva el kell adni, akkor nem fogjuk tudni jó eséllyel eladni annyiért, amennyit jelenleg kérnek érte, miközben nem is akkora, mint ugye eredetileg írták. Ti mit tennétek?
Ahogy mindentudó99 mondja.
Ilyenkor levágod az ágyad, szekrényed, tűzhelyed, kocsid végét és elférsz.
A levágott részt eladod és megvagy.
Igen, nagyon is számít, hogy mi van a papírra írva, mert ha nekem is majd el kell adnom, akkor nagyon nem mindegy, hogy mekkora négyzetméterrel tudom felszorozni a majdani négyzetméterárakat. A korábbi magad piaci áron volt számolva a négyzetméter, tehát már buknánk amúgyis rajta, de mivel tetszik, ezért valamekkora bukót is benyelnénk, de azért nagyon nem mindegy, hogy mennyit.
Szerinted megtekintéskor mennyire lehet felmérni helyesen a méreteket ott helyben ránézésre 45 perc alatt, ha a tulajdonosnak a bentlakás 5 éve alatt nem sikerült, és így félreírták a méreteket?
Láttad a házat, innentől kezdve elég r*hejes ezen rugózni, bár igaz, hogy bosszantó.
Én is jártam így. Kisebb volt a telek, mint amekkorának hirdették (és így egyébként más építési előírások vonatkoznak rá).
Én is dühös voltam miatta, bár végülis akkor is ez volt a számomra leginkább megfelelő, szóval megvettem.
Az a helyzet, hogy életem során soha nem m2 ár alapján vettem ingatlant, hanem megtetszés alapján. 25 éve lakom a házamban, de gőzöm nincs róla, mert nem érdekelt, hogy hajszálpontosan hány m2 és annak m2-ként mennyi az ára.
Amit te a jelenlegi helyzetben tehetsz:
- Alkudozol ezen a címen, aztán vagy sikerül vagy nem,
- visszalépsz a vásárlástól
Megjegyzem, a m2 árat nem a tulajdonos szabta meg, hanem a hirdetési platformok számolják ki és elhelyezik egy tól-ig sávon belül.
Az eladó nyilván jóhiszeműen tévedett, mert a kisebb lakásoknak most nagyobb az értéke. Ő ennyiért adja a házát akár 100, akár 120 m2, hacsak nem baromi sürgős neki valamiért, nem hiszem, hogy ezen a címen fog engedni.
Ha visszalépsz emiatt, legfeljebb az eladó módosítja a 2 méretet a hirdetésben és árulja ugyan annyiért.
Amúgy az nem lehet hogy 120 m2 az alapterület ,amiből 100 m2 a hasznos tér?
Az a kérdés, hogy a tulajdoni lapon mi szerepel.
Egyébként valóban átverés szaga van a dolognak, én simán alkudnék rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!