Mi a helyzet, ha az egyik fél meghal?
Háromtagú család vagyunk és bár nem szeret az ember ilyenekről beszélni, szerintem muszáj.
Vásároltunk egy nagyértékű családi házat, ami részemről nőként egyedül nem fenntartható/karbantartható (főleg a telek mérete miatt). Tudom fura, de pár évente át szoktuk beszélni a férjemmel mi lenne, ha valamelyikünkkel történne valami. Ez egyfajta vészforgatókönyv gyártás és megakadtunk amióta gyerekünk van.
Ha a gyerek örökli egyikünk tulajdonjogát, akkor tudtommal csak a gyámüggyel együttműködve tudjuk értékesíteni az ingatlant. A gyermek részével ilyenkor mi a helyzet? Beforgatható másik ingatlanba, vagy azt az összeget egy az egyben el kell különíteni számára?
Őszintén szólva erősen gondolkozunk valami végrendelkezés félében, hogyha valamelyikünk itt marad egyedül, akkor a jelenleg legnagyobb vagyonunkkal (ingatlan) egy személyben rendelkezhessen és nyugodtan tovább költözhessenek a gyerekkel. Mi erre a bevett módszer?
Ha a gyerekünk elmúlik 18, akkor már nem zavaró, nem az a cél, hogy megfosszuk az örökségétől, hanem hogy az itt maradó szülőnek ne kelljen extra nehézségekbe ütközni, ha esetleg nem úgy alakulnának a dolgok, ahogy szeretnénk.
Nektek van erre tervetek? Hogy gondolkodtok?
Ha vagy egy gyerek, ö minden esetben örököl.
Akármilyen végrendeletet írtok, a gyereknek a köteles rész minden esetben jár, akkor is, ha kizártátok az öröklésböl.
Az eziránti eljárást a gyámhatóság automatikusan indítja, a gyerek érdekének védelmében.
Ha az adott ingatlant a szülö eladja, a gyerek része zárolt számlára kerül, csak a gyámhatóság engedélyével lehet felhasználni. Amennyiben másik ingatlant akar a szülö venni, a gyerek örökségét bele lehet fektetni, de megfelelö tulajdonosi jogot kap.
Nagyszerű.
Azt esetleg tudod/tudja valaki, hogy mennyire macerás egy ilyen ügymenet? (kiskorú gyermek tulajdonjoga, gyámhivatal bevonása, ingatlan eladása, új vásárlása)
És mivan, ha kisebb értékű ingatlant vesz az életben maradó fél? A tulajdonjog aránya érvényesül? Mondok egy légből kapott példát.
Mondjuk ér az ingatlan 100 milliót, ami fele-fele arányban tulajdonunk a férjemmel. Ha tegyük fel egyikünk meghal akkor tudomásom szerint a másik örököl 1/4-et haszonélvezettel és a gyereké a másik 1/4.
Vagyis az eladási árból 75 millió az életbenmaradt szülőé, 25 a gyermeké.
Ha a vásárolni kívánt ingatlan mondjuk 50 millió forintba kerül, akkor a gyermek része beforgatható fele-fele tulajdonjog mellett, vagy ilyenkor megtagadhatja a gyámhatóság, mondván, hogy a 75 millióból futja rá a szülőnek 1/1 tulajdonnal is?
A gyermek örökölt vagyona így adott esetben inflálódik akár 17-8 évig is?
A gyámhatóság arra hivatott ebben az esetben, hogy a gyerek vagyona ne sérüljön. Ilyenkor kineveznek egy személyben egy hivatalos gyámot, ő majd elmondja, hogyan s mint.
Mellesleg értem én, hogy vészforgatókönyv kell, de ezt már egy kicsit túlzásnak érzem. Nem tudhatod, milyen törvényi szabályozások lehetnek érvényben, ha megtörténik a baj.
Most elmesélhetném, hogy nekem legutóbb milyen kapcsolatom volt a gyámhatósággal.
Ezer éve nem látott nagybátyjám meghalt. Volt két értéktelen ingatlanja, és 1 millió forint adóssága.
Két felnőtt lánya lemondott az "örökségről". Igen ám, de mindkettőjüknek van egy-egy kiskorú gyermeke. Külön a nevükben is le kellett mondani az "örökségről". Amely nyilatkozatot a gyámhatóságnak jóvá kellett hagynia.
Következő örökösök a nagybátyjám két testvére, ők is lemondtak. Mindkettőjüknek van 1-1 felnőtt gyerek, nekik is 1-1 kiskorú gyermek. A fenti folyamatot kellett eljátszani.
Szóval a gyámhatóság sem emberevő, szerencsére be sem kellett mennünk személyesen nyilatkozatot tenni, látták a hagyatéki leltárból, hogy erősen mínuszos az örökség.
Tudom, sokan túlzásnak éreznék már azt is, hogy egyáltalán ilyenekről beszélgetünk, de én mindig is fontosnak tartottam, hogy ha gyerekünk lesz bármi is történjék, mindig biztonságban maradjon itt a másik. Legalább az anyagiakkal ne legyen gond.
A házunkba úgy szerettünk bele, ahogy van, de már akkor eszembejutott, hogyha én ezzel egyszer egyedül maradok (akár most, akár 40 év múlva), biztosan nem fogom bírni. Most élünk, most ez a vágyunk, nem emiatt adtuk fel a szerelem ház projektünket nyilván és ha úgy van, tovább költözünk.
Nem abból állnak a mindennapjaink, hogy arról beszélgetünk mi lesz, ha valamelyikünk feldobja a pacskert, de ha meg lehet könnyíteni erre az esetre valahogy a dolgunkat, akkor megtennénk. :) Erről szól szerintem valahol a megtakarítás képzés is, egy életbiztosítás is akár, stb. Nem várni, de készülni a rosszra. Ha pedig készülünk, akkor muszáj beszélni róla.
Csak tájékozódom, hogy most mivel jár ez és jelenleg éppen meg lehet-e kerülni valahogy ezt a procedúrát, mert ha csak egy végrendelkezés kellene hozzá pl., akkor tök jó. Választ kaptam, hogy nincs erre valószínűleg mód és kész. Természetesen érthető is valahol. Ennek tudatában megyünk tovább.
Nyilván az lenne a legjobb, ha sosem kerülnénk ilyen helyzetbe és ez is a terv! :)
Nem ezt mondtam. Én is kötöttem a tudtuk nélkül a semmirekellő apámra meg anyámra nyugalom életbiztosítást, ami 600 ezer forintot fizet halál esetén, azaz nagyjából kijön a temetésük.
Van nyugdíjbiztosításunk is, a gyereknek öngondoskodási terv, plusz fizetem neki a életkezdési támogatáshoz kötött start számlát.
Ezek tervezhető dolgok, de sajnos az öröklésre nem tudok felkészülni, mert azt szigorú jogszabályok irányítják, amit a mindenkori kormány kénye kedve szerint változtathat.
Különben mi is egy szerelemházban lakunk óriási kerttel. Mi azt beszéltük meg, hogy félretesszük a szentimentalizmust, és ha már mindketten úgy érezzük, hogy sok, és már nem akarjuk túrni a földet, eladjuk, és kert nélkülibe megyünk.
"ha már mindketten úgy érezzük, hogy sok, és már nem akarjuk túrni a földet, eladjuk, és kert nélkülibe megyünk"
Sokan buknak el ezen, főleg azok, akik saját maguk építették a házat. Aztán ott állnak hetvenévesen az emlékek között és nem képesek elszakadni tőlük, hiába lenne ésszerű döntés. A szüleim és anyósék is emeletes hodályban laknak ketten, tehát ez nagyon is valós veszély, arról nem is beszélve hogy mi van akkor, ha a pár egyik tagja menne de a másik nem.
Mai fejjel könnyebb ezt eldönteni, mint ténylegesen szembesülni vele.
Igazad van, 7-es, de az anyósod, szüleid, és sok vele korú, aki hodályban él, SOHA még nem is beszélt erről, hogy mi lesz, ha. Ők nem tettek félre, ők a gyerekeik segítségére számítanak mindannyian rendkívül önző módon.
Amit a kérdező is pedzeget, téma sokak számára tabutéma, az én szüleimnek se mondtam inkább, hogy temetési biztosítást kötöttem rájuk, vérig sértődtek volna. Pedig 70-hez közelik, apám alkoholista tüdőbeteg, anyámnak is millió betegsége van, bármikor jöhet a halál.
Sajnos az élet nem egy kiszámítható forgatókönyv.
Sok idős még "vidáman" panaszkodik 70-80 évesen is, hogy itt meg ott fáj, miközben a hetente orvosi vizsgálaton átesett fiatal életerős sportolók közül szinte minden héten meghal valaki.
Éppen ezért próbáljuk tervezni a tervezhetetlent.
A ház nem nagy hodály, azzal önmagában még nem is lenne gond jelen formában, de a telek a maga 3800 nm-ével írtó nagy. A férjem vágya volt, karbantartja, imádja, ültetget, fák vannak, egy kis veteményes, medence, tűzrakó, stb. Én is elvagyok vele és a kislányunkat is élmény látni, ahogy fel-le rohangál, de egyedül nőként ezt munka mellett nem lehet rendben tartani és kihasználni sem. Ha ő maradna egyedül férfiként, szerintem megoldja, de én biztosan nem lelném már akkora örömömet benne, tehát szinte tuti, hogy eladnánk és mennénk egy kisebbe, vagy lakásba. Így gondolom ezt akkor is, ha megöregedünk, de nyilván az tisztább szitu, kettőnk döntése.
Persze van vésztartalékunk is, de annak egy része is örökség lenne, így szerintem fontos, hogy mivan ilyenkor az ingatlanból befolyó összeggel és most milyen procedúra ez.
Egyébként ez nagyon változó ám. A nagyszüleim pl. még tettek félre a temetésükre, megcsináltatták előre a sírjukat, stb. A szüleim korosztálya most kezd beszélni arról, hogyha egyszer nem lesznek...
Mi még fiatalok vagyunk, de ugye sosem lehet tudni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!