Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mi a helyzet, ha az egyik fél...

Mi a helyzet, ha az egyik fél meghal?

Figyelt kérdés

Háromtagú család vagyunk és bár nem szeret az ember ilyenekről beszélni, szerintem muszáj.

Vásároltunk egy nagyértékű családi házat, ami részemről nőként egyedül nem fenntartható/karbantartható (főleg a telek mérete miatt). Tudom fura, de pár évente át szoktuk beszélni a férjemmel mi lenne, ha valamelyikünkkel történne valami. Ez egyfajta vészforgatókönyv gyártás és megakadtunk amióta gyerekünk van.

Ha a gyerek örökli egyikünk tulajdonjogát, akkor tudtommal csak a gyámüggyel együttműködve tudjuk értékesíteni az ingatlant. A gyermek részével ilyenkor mi a helyzet? Beforgatható másik ingatlanba, vagy azt az összeget egy az egyben el kell különíteni számára?

Őszintén szólva erősen gondolkozunk valami végrendelkezés félében, hogyha valamelyikünk itt marad egyedül, akkor a jelenleg legnagyobb vagyonunkkal (ingatlan) egy személyben rendelkezhessen és nyugodtan tovább költözhessenek a gyerekkel. Mi erre a bevett módszer?

Ha a gyerekünk elmúlik 18, akkor már nem zavaró, nem az a cél, hogy megfosszuk az örökségétől, hanem hogy az itt maradó szülőnek ne kelljen extra nehézségekbe ütközni, ha esetleg nem úgy alakulnának a dolgok, ahogy szeretnénk.

Nektek van erre tervetek? Hogy gondolkodtok?

2022. szept. 23. 08:14
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Annyit pontosítanék, hogy ha van az örökhagyónak gyereke, a közösen lakott ingatlanból nem örököl a túlélő házastárs, csak haszonélvezetet kap rá. Az elhunyt szülő részét 1/1 a gyerek örökli.
2022. szept. 23. 12:37
 12/20 A kérdező kommentje:
Na, ezt nem jól tudtam, akkor még bizonytalanabb a helyzet.
2022. szept. 23. 12:42
 13/20 anonim ***** válasza:
Ha csak a kert a gond, esetleg megoldás lehetne telek megosztása és a másik rész eladása, ha a fekvése ezt lehetővé teszi.
2022. szept. 23. 12:42
 14/20 A kérdező kommentje:

Sajnos nem. Nyeles telekként lehetne, vagy szolgalommal, de a HÉSZ ezt egyelőre nem engedi és le kellene bontani a garázsunkat a nyélhez. Mi is ötleteltünk már.

A legújabb ötlet az, hogyha egyszer sokkaljuk, akkor a telek háromnegyedéből akácost csinálunk, ha így haladunk jó lesz egy kisebb hosszútávú befektetésnek (sajnos). :D

Node addig még a helyi szabályzat is módosulhat. Őszintén szólva szerintem óriási luxus egy városban, ráadásul jó részen ekkora telkeket meghagyni, márpedig itt két utcában mindenkinek ekkora van. Szeretjük nagyon.

2022. szept. 23. 13:38
 15/20 anonim ***** válasza:

A 90-esévekben több egyetemen is vizsgáztam öröklési jogból, akkor még nagyon szimpla, átlátható volt.

Azóta bonyolultabbá tették.

Most vagy elmennék közjegyzőhöz, vagy bemennék a jogi karra egy előadásra, hogy képben legyek.

Neten így tudsz rákeresni: öröklési rend.

2022. szept. 23. 16:24
 16/20 anonim ***** válasza:
Háde pont azért szeretitek, mert nagy a telek. Van hely mindennek, nem vagytok egymás nyakán a szomszéddal. Szerintem inkább túl kicsik a telkek manapság.
2022. szept. 23. 17:45
 17/20 A kérdező kommentje:

Mi így szeretjük igen. Még. :D De olyan családtól vettük, akik ezt unták meg, ők meg egy odős házaspártól vették anno, akiknek sok volt.

Most még fiatalok vagyunk és lelkesek. Egyedül nem lennék.

2022. szept. 23. 22:49
 18/20 anonim ***** válasza:
Nyilván nem ideális egy egyedülálló nőnek a nagy porta. De hát fiatalok vagytok, remélhetőleg egészségesek is, kicsi az esélye annak,amire gondolsz. Nem lehet a kockázatot teljesen kiküszöbölni az életünkből. A gyerek meg pikk-pakk felnő. Mi is ketten maradtunk a férjemmel egy 10000 négyzetméteres portán, a gyerekek már felnőttek, máshol élnek. Nagyon szeretünk itt lakni, a megélhetésünk nagyobb része is ebből van, de nekem is eszembe jut néha, hogy mit csinálnék, ha hirtelen egyedül maradnék. Rgyedül nem tudnám működtetni a gazdaságot sem és a portát se rendben tartani. De eladni de lenne könnyű, mert nem frekventált helyen van. Mi az ötvenes éveink elején vagyunk, remélem még sokáig fogunk itt lakni.
2022. szept. 24. 13:30
 19/20 anonim ***** válasza:
Én voltam hasonló helyzetben sajnos. A férjem nevén volt 1/1 az ingatlan,Ő sajnos elhunyt. A kiskorú gyerekem örökölte,nekem özvegyi haszonélvezeti jogom volt rajta.Nem adásvételként,kisajátításként vásárolt meg a Magyar Állam az ingatlanhoz tartozó telekből. Hivatalos értékbecslés,előszerződés,eseti gondnok kirendelés,gyámhivatali jóváhagyás,végleges szerződés,gyámi folyószámla nyitás,és a vételárat ide utalták. Bonyolult eljárás,és kicsit hosszadalmas. Mivel én is érdekelt voltam nem képviselhettem a gyerekemet,ezért kellett eseti gondnok.
2022. szept. 24. 13:56
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok. Előrelátó vagyok,de nem gondolkodnék ilyenen. Több okból sem. A jogszabályok változnak,és ne rágódjunk már azon,hogy esetleg majd meghalunk mielőtt a gyerekünk nagykorú lesz...
2022. szept. 24. 13:59
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!