Mi a helyzet, ha az egyik fél meghal?
Háromtagú család vagyunk és bár nem szeret az ember ilyenekről beszélni, szerintem muszáj.
Vásároltunk egy nagyértékű családi házat, ami részemről nőként egyedül nem fenntartható/karbantartható (főleg a telek mérete miatt). Tudom fura, de pár évente át szoktuk beszélni a férjemmel mi lenne, ha valamelyikünkkel történne valami. Ez egyfajta vészforgatókönyv gyártás és megakadtunk amióta gyerekünk van.
Ha a gyerek örökli egyikünk tulajdonjogát, akkor tudtommal csak a gyámüggyel együttműködve tudjuk értékesíteni az ingatlant. A gyermek részével ilyenkor mi a helyzet? Beforgatható másik ingatlanba, vagy azt az összeget egy az egyben el kell különíteni számára?
Őszintén szólva erősen gondolkozunk valami végrendelkezés félében, hogyha valamelyikünk itt marad egyedül, akkor a jelenleg legnagyobb vagyonunkkal (ingatlan) egy személyben rendelkezhessen és nyugodtan tovább költözhessenek a gyerekkel. Mi erre a bevett módszer?
Ha a gyerekünk elmúlik 18, akkor már nem zavaró, nem az a cél, hogy megfosszuk az örökségétől, hanem hogy az itt maradó szülőnek ne kelljen extra nehézségekbe ütközni, ha esetleg nem úgy alakulnának a dolgok, ahogy szeretnénk.
Nektek van erre tervetek? Hogy gondolkodtok?
Sajnos nem. Nyeles telekként lehetne, vagy szolgalommal, de a HÉSZ ezt egyelőre nem engedi és le kellene bontani a garázsunkat a nyélhez. Mi is ötleteltünk már.
A legújabb ötlet az, hogyha egyszer sokkaljuk, akkor a telek háromnegyedéből akácost csinálunk, ha így haladunk jó lesz egy kisebb hosszútávú befektetésnek (sajnos). :D
Node addig még a helyi szabályzat is módosulhat. Őszintén szólva szerintem óriási luxus egy városban, ráadásul jó részen ekkora telkeket meghagyni, márpedig itt két utcában mindenkinek ekkora van. Szeretjük nagyon.
A 90-esévekben több egyetemen is vizsgáztam öröklési jogból, akkor még nagyon szimpla, átlátható volt.
Azóta bonyolultabbá tették.
Most vagy elmennék közjegyzőhöz, vagy bemennék a jogi karra egy előadásra, hogy képben legyek.
Neten így tudsz rákeresni: öröklési rend.
Mi így szeretjük igen. Még. :D De olyan családtól vettük, akik ezt unták meg, ők meg egy odős házaspártól vették anno, akiknek sok volt.
Most még fiatalok vagyunk és lelkesek. Egyedül nem lennék.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!