Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Kell fizetni ingatlanadót, ha...

Kell fizetni ingatlanadót, ha veszek ma egy panelt, de meggondolom magam, és még idén eladom?

Figyelt kérdés
Azonos áron adnám, mint ahogy megvettem.

2022. okt. 28. 08:37
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

...feltéve, hogy a NAV elhiszi, hogy te ugyanannyiért adtad el, mint vetted.

Lehet, hogy kijönnek és felértékelik jóval többre.

2022. okt. 28. 13:17
 12/23 anonim ***** válasza:
33%
#10 Miért ne kellene SZJA-t fizetnie? Azt nem nézi a NAV, hogy miből vetted a lakást, de azt már igen, hogy volt a neveden egy, és eladtad, viszont nem vettél másikat. Tudtommal akkor nem kéne ha pont ugyanannyiért van drágábban vesz valaki 5 éven belül, de ha kevesebbért, vagy semmit nem vesz, mert ugye a kérdező csak átmenetileg venné meg, aztán szeretné visszakapni a pénzét, akkor meg szerintem kérni fogja a NAV az illetéken felül az adót is.
2022. okt. 28. 13:26
 13/23 anonim ***** válasza:
94%
Kifizeted a minimum 4 százalék illetéket. Azért írtam, hogy minimum mert néha kimegy a hatóság és azt mondja ez a lakás többet ér mint amennyi a szerződésben fel van tüntetve és az általuk megadott összeg után kell fizetned az illetéket. Ha drágában adod tovább a lakást akkor a különbözet után 15% adót kell majd befizetned. Plusz egy ügyvéd is elkér vagy kétszázötvenezret a szerződés lebonyolításáért.
2022. okt. 28. 13:47
 14/23 anonim ***** válasza:
94%

12. Nem így van. Ha veszel 10 millióért egy lakást és 5 éven belül eladod pl. 15 millióért, akkor az 5 millió után kell adóznod, de nem azért, mert nem vettél belőle másikat, hanem azért mert haszonra tettél szert. Ha 5 éven belül

ugyanannyiért adod el, akkor nem kell adóznod, függetlenül attól, hogy nem vettél másik lakást.

Amúgy keveritek a fogalmakat. Az illetéknél van beszámítás másik lakás vásárlásakor:

"Az illetékre vonatkozó kedvezmények nemcsak az első lakásvásárlókat érintik, hanem azokat is, akik le szeretnék cserélni a lakásukat. Ha az új ingatlan vásárlása előtt három évvel vagy a vétel után egy évvel eladod a már meglévő ingatlanodat, akkor csak a két ingatlan értéke közötti különbség után kell kifizetned az illetéket.

Fontos, hogy csak akkor van fizetési kötelezettséged, ha az új ingatlan nagyobb értékű.Ha a régi ingatlant magasabb összegért adtad el az új lakásod vételárához képest, akkor nem kell illetéket fizetned.

Nézzünk egy példát! Tegyük fel, hogy van egy 30 milliós ingatlanod. Azonban a családod kezdi kinőni a mostani otthonotokat, ráadásul munkahelyet is szívesen váltanál. A család elhatározza magát a költözés mellett és kinéztek egy 40 millió forintos ingatlant a szomszéd városban.

Ha a jelenlegi lakásodat eladod 30 millió forintért, az új lakást pedig megvásárolod 40 millió forintért, akkor csak a kettő közötti különbség, vagyis 10 millió forint után kell a 4 százalékos illetéket fizetned. Ez jelentős kedvezmény, hiszen a teljes 40 millió forint után 1,6 millió forint illeték keletkezne, a 10 millió forintos különbség azonban csak 400 000 forintos kiadást jelent." [link]

2022. okt. 28. 13:53
 15/23 anonim ***** válasza:
76%
Utolso, ezzel én pl tisztában vagyok, de a kérdezőnél nem merült fel illetékkedvezmény. Igazából azt sem tudjuk mit akar, lakást venni, utana már csak résztulajdonosról beszél, meg arról, hogy vagy most veszik meg vagy eladják azonnal másnak... egyáltalán megvenné más azonnal? Mert inkább eselyes, hogy decemberig semmi nem történik, nem olyan egyszerű egy hét alatt eladni egy lakást.
2022. okt. 28. 13:56
 16/23 anonim ***** válasza:
69%
A kérdező azt írja, hogy rokonnak adná tovább, csak azt nem, hogy pontosan milyen rokonnak. Ugyanis ha a rokon egyenes ági, akkor nem kell illetéket fizetni.
2022. okt. 28. 14:39
 17/23 anonim ***** válasza:
69%
meg házastársi kapcsolat, vagy testvéri kapcsolat esetén sem kell.
2022. okt. 28. 14:46
 18/23 anonim ***** válasza:
100%
16. De mikor ő megveszi, akkor neki kell illetéket fizetni. Szerintem egyenes ági rokonnak ajándékozásnál nincs illeték, de ő nem írt ajándékozásról,hanem hogy ugyanannyiért adná. Így szerintem a rokonnak is kellene illetéket fizetni.
2022. okt. 28. 15:11
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

#18: Abban igazad van, hogy házastárs + testvéri kapcsolat esetén csak ajándékozásnál nincs illeték, ezt elnéztem. Viszont az adásvétel egyenes ági rokon között illetékmentes.

"9.3. Egyenes ági rokonok közötti visszterhes vagyonátruházás illetékmentessége

Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól az egyenes ági rokonok (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) közötti vagyonátruházásnál az egyenes ági rokon (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) vagyonszerzése."

Ez a NAV "A visszterhes vagyonátruházási illeték 2022" dokumentumából van.

2022. okt. 28. 15:19
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk a 9.4. pont meg a "Házastársak egymás közötti visszterhes vagyonátruházásának illetékmentessége"-ről ír, akkor mégiscsak illetékmentes házastársak közötti adásvétel is.

Az illetéket 1x úgyis ki kell fizetni. Hogy valójában ki fizeti, azt meg lemeccselik egymás között. De mivel nem tudjuk, hogy a rokon az valójában milyen, így lehet ennek nincs is jelentősége.

2022. okt. 28. 15:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!