Mire számíthatunk?
"Én nem vagyok benne biztos, hogy ez az ügyvéd sara."
Addig én se, amíg a kérdező nem válaszol az ezt tisztázó kérdésekre.
De szemmel láthatóan kerüli a válaszadást. Ha nem válaszol is, addig is akartam neki segíteni valamivel, mit tegyen.
Oké, de akkor ne sugalld, hogy az ügyvéd a hibás, mert nem valószínű. :) Neki segítenie kell kimászni ebből a lehető legügyfélbarátabb módon, ez tény, de nem az ügyvédnek kell nekiesni, hogy miért nem végezte el a dolgát.
Szerintem tök egyértelmű a kérdező leírásából hogy mi a gond és hol akadt el az ügy, illetve miért. Leírtam a tennivalót. Beszélni kell az eladóval, a bankkal és az ügyvéddel, majd kialakítani az álláspontot, hogy elállnak a szerződéstől, vagy szerződésmódosítással kikényszerítik az eladóból kvázi a mihamarabbi ügyintézést (utóbbit akkor érdemes, ha hajlik rá). Természetesen a módosításban szerepeljen, hogy ha bírságot szabnak ki, az az eladó költsége, ha visszabontásra kötelezik, akkor pedig a vevő elállhat következmények nélkül az adás-vételtől. Részemről más megoldás nem lenne.
Szerintem nem az ügyvéd sara, ő honnan tudná azt, hogy a rajzon lévő épület hasonlít e a térképmásolaton lévőre. Lekérte volt rajta ház, részéről ennyi az ellenőrzés ezen része. A tulajdoni lapon pedig más adatokat ellenőriz.
Könyörögjetek egy földmérőnek, hogy soron kívül felárért csinálja meg az épület feltüntetést. De az adatok kikérése a földhivatalból jó esetben min 1 hét, de inkább jellemző a 2. Ezután kéritek 10000 ért a gyorsított eljárást amivel elvileg 8 munkanapon belül hitelesítik, azaz bekerül a rendszerben és kap egy bélyegzőt. Ezt a papírt már elfogadja a bank.
"hatalmas fennmaradási bírságot számolnak"
Ha 40 éve áll az épület akkor az már nem birságolható (10+ év eltelt). Fennmaradási engedélyt akkor kaphat egy épület, ha minden a szabályoknak megfelelően épült "csak" az engedélyezési "fázis" kimaradt.
Ha volt engedély csak a használatbavételi (lakhatasi) marad el akkor - ahogy már írtam - hatósági bizonyítványt kell kérni.
Ui.:
Ha eltelt a 10 év de se engedély nem volt, se nem szabályos már akkor sem kell elbontani, de fennmaradási engedélyt sem kap és a földhivatali feltüntetés sem lehetséges.
Ezért kell nagyon megnézni, hogy mit veszel. Mert se nem hitelezhető és még az is elofordul, hogy biztosítás se köthető rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!