Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Számíthatok valamire anyámék...

Számíthatok valamire anyámék házából?

Figyelt kérdés

Van egy házuk anyámnak meg apámnak. 10 részre van osztva a tulajdoni joga, abból 6 anyáé és 4 apáé. Nekem nincs benne semmi, csak egyedüli örökös vagyok, leszek.

Most elválnak és el akarják adni a házat, mert a városban, ahol élünk, anya magának tudna venni lakást, apa meg megy a mamához.

Na ezzel csak az a baj, hogy nagyjából 10 évvel ezelőtt hozzá lett építve a házhoz 1 nagy szoba(itt alszok) és egy kisebb helyiség ami ebből a szobából nyílik(ebben van wc, zuhanyzó meg kézmosó). Főzést meg mosást az ő részük nélkül nem is tudnám elintézni. Na ezt a hozzáépítést 100% én álltam az akkori félretett keresetemből, mert nem akartam elköltözni. Akkor még jobb volt a viszonyom a szüleimmel.

Azt már most leszögezték nekem, hogy véletlenül se számítsak semmire a házból, mert nem vagyok tulajdonos. Hát de mondtam nekik, hogy amit én építettem hozzá azt én fizettem teljesen, kb. egy vagyont. Ez nem nagyon érdekli őket. Megvannak róla a számlák is(ezzel szerintem nem számolnak).

Ha megvannak a számlák, amivel tudom bizonyítani, hogy az én pénzemből van a házban +1 szoba meg +1 helyiség, számíthatok valamire vagy buktam ezt a befektetést anno és kínszenvedés lesz az albérlet? Így is úgy is albérletbe mennék, de megnyugtató lenne a gondolat, hogy nem 0 forinttal küldenek el innen...

Köszönöm.

2022. ápr. 24. 11:19
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
76%

Mivel szüleid a tulajdonosok, ezért jelenleg csak ők dönthetnek a házról. Ha ők eladják és felteszik az árát a piros hetesre a kaszinóban, jogilag az ellen sem tehetsz semmit.

Tanulság: ne költs olyan házra, ami nem a tiéd.

2022. ápr. 24. 11:22
 2/13 anonim ***** válasza:
80%

Sajnos nem lesz könnyű menet behajtani rajtuk a költségeidet, még ügyvéddel sem, ha bekeményítenek.

Első lépésben azt fogják mondani, hogy nagykorúként viszont 10 évig ingyen laktál az ő házukban és használtál mindent konyha, telek, stb.

Próbálj valahogy megállapodni velük. Anyáddal nehezebb lesz, mert ő lakást akar venni, de apádnak megmarad a pénze, ha a szüleihez költözik. Talán ő könnyebben segít.

2022. ápr. 24. 11:25
 3/13 A kérdező kommentje:

Rezsibe én beszálltam mindig, ezt igazságosan kiszámoltuk.

Mindegy, akkor rácsesztem.

Nem mintha igazságos lenne. Azért remélem másoknak nem ilyen szemetek a szülei. Soha nem törődtek velem semmit, magukkal vannak elfoglalva.

Azért köszi a válaszokat.

2022. ápr. 24. 11:37
 4/13 anonim ***** válasza:
76%

"Soha nem törődtek velem semmit, magukkal vannak elfoglalva."

Azt írtad, hogy régebben jó volt a viszony és ez nyilván igaz is, különben nem akartál volna velük élni és nem építettél volna oda toldást.

Az meg hogy egy válás közepén magukkal vannak elfoglalva, teljesen érthető.

Nyilván mindenki felfokozott idegállapotban van, szerintem többre mennél velük, ha nem támadnád őket, hanem diplomatikusan, az érzelmeikre hatva kérnéd a segítségüket.

Tudod van a mondás, hogy "Egy csepp mézzel több legyet lehet fogni, mint egy hordó ecettel!", ... de te tudod!

2022. ápr. 24. 11:53
 5/13 anonim ***** válasza:
80%

Előszőr is az a kérdés amiben te laksz, az jogilag rendezve van-e? Tehát volt -e jogerős építési engedélyed?

10 év után már nem kell fennmaradási engedély rá, de ettől függetlenül még az alap büntiket kiszámlázzák, ha jogi útra tereled a dolgot.

Volt -e bármilyen szerződésetek az ottlakásoddal kapcsolatban?

Elvileg bíróságon kiperelheted a te részed a szüleidtől, viszont a jelenlegi rossz viszony fokozódhat és lehet soha többet nem beszélnek majd veled.

De felfoghatod egyszerűan annak hogy 10 évig ingyen laktál, és az ő konyhájukat, udvarukat használtad. Jelenleg egy szoba bérlése 50-60000 ft/hó, de 10 éve is elkértek érte 30-40000-et. Ha ezt közép árfolyamon megszorzod, az 12x45000=540.000 ft/év --> 5,4 milliót megspóroltál.

10 éve valószínűleg 2 millió körül kihoztad ezt a műveletet. Szóval infláció - albérlet - perköltség --> megéri ez neked? Te tudod pontosan mibe van neked?

A másik dolog ez még mindig az ő házuk!

2022. ápr. 24. 12:38
 6/13 anonim ***** válasza:
53%

Váláskor is jogosult valaki az értéknövelő beruházásból valamennyire vagy az egészre.

Ha nem a szüleiről lenne szó, hanem az exfeleségéről, akinek a (házasság előtt szerzett) ingatlanjából ki kell költöznie, a kérdező akkor is jogosult lenne valamennyi pénzre, hogyha ő abba a házba felújításon vagy építésen keresztül tett a saját pénzéből. Akkor is, ha a neve nem szerepel a tulajdoni lapon egyáltalán.

2022. ápr. 24. 12:49
 7/13 anonim ***** válasza:
82%

Nyilván elkerülte a figyelmed, hogy ő nem házasodott össze a szüleivel!

Nagykorú felnőtt "gyerekként" nem azok a jogai, mint egy házastársnak.

2022. ápr. 24. 12:55
 8/13 anonim ***** válasza:
89%
Vedd figyelembe #5 mondatait. Ha volt építési engedély ill. elkészülés után lakhatási, használatba vételi engedély is, akkor egy ügyvéd utólagosan tudja kérelmezni az értéknövelő beruházással kapcsolatban a tulajdoni hányadok újra elosztását és el tudja intézni, hogy addig ne lehessen a házat elidegeníteni (eladni), amíg ezek a dolgok nem rendeződnek. Ezzel azonban sietni kell, mert különben tényleg semmit nem kapsz és mehetsz a híd alá.
2022. ápr. 24. 13:04
 9/13 anonim ***** válasza:
89%
Pontosan azt akartam írni, amit az utolsó hozzászóló írt. Egyébként ilyen esetben menj el egy jó ügyvédhez tanácsadásra, nagyon sokat tud segíteni.
2022. ápr. 24. 15:45
 10/13 A kérdező kommentje:

De milyen 5 milliót spóroltam, 2011-2017 között havi 20 ezret + rezsi felét fizettem, 2017-ben fizetésemelést kaptam, azóta 42 ezer az itt létem + a rezsi fele nagyjából. Ezért cserébe használhatom a konyhát és a mosógépet és a házban lehetek, bár az idő 95%-át a szobámban töltöm a munka után. Ez szóbeli megállapodás volt. A rezsi nem mindig ugyanannyi, de akkor igazságosan kiszámoljuk, ami azt jelenti, hogy kb. a felét fizetem. Volt rá építési engedélyem, a földhivatalban is rendezve van, látni hogy a szoba+helyiséggel több 2012 óta a ház alapterülete. Szóval tudnak róla, nem ilyen sutyi dolog ez. Valami másik engedély is kellett, hogy egyáltalán elismerjék, hogy biztonságos és lakhassak ebben a részben.

Igen, amúgy spórolok azon, hogy itt vagyok, mert nem nagyon akarok 110 ezret kirakni egy lakás albérléséért. Szobát meg csak úgy bérelni.. bárki lehet a tulajdonos, nem tetszik nekem. Itt legalább szót lehet valamennyire érteni velük. A ház előtt egy füves-járdás részen parkolok, az udvart én nem is használom. Kút van rajta, de nem onnan jön a víz a helyiségembe sem.

És igen, jobb volt a viszonyom. Azt nem mondtam, hogy sokat törődtek volna velem vagy bármi hasonló, de akkor ésszerűbbnek tűnt a házat kibővíteni, ja meg volt rá pénzem. Ma már biztos nem így csinálnám. Én csak nem akarok a nagy büdös semmivel albérletbe menni. Van 2 szekrényem, ágyam, gép, ruhák, egy mini hűtő, egy swift azt ennyi. Marha jó. 5 év félretett pénzembe került ez a rohadt szoba meg a helyiség ne már hogy ne járjon nekem ez most vissza. Rendesen tudnék sírni, jól elcsesztem ezt, inkább hitellel kellett volna valami kis lakást venni vagy nem tudom. De ez is, minek 50 évesen elválni, nem mindegy az ilyenkor már???

Ha ezt tudom, hogy válni fognak, akkor nyilván elkezdtem volna korábban félretenni pénzt, de jelenleg szinte semmim nincs. Amit fizetek ide, rezsivel együtt az egy adott összeg. A maradék elmegy jobb kajára, néha új jobb nem kínai ruhákra, netflix stb.

2022. ápr. 24. 22:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!