Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Vennétek könnyűszerkezetes...

Vennétek könnyűszerkezetes házat? Mennyire értékálló?

Figyelt kérdés
Mi a hátránya és van előnye a téglához képest?
2022. jún. 30. 12:51
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
32%

Lényeges a párazárása, lehetőleg USA vagy SVÉD technológiával épült házat kell venni. A 15x15 gyalult gerendából épült házak nem jók, nem dölnek össze csak nagyon zajosak.

A másik fontos dolog a főfal párazárása, azaz a főfalban nem kéne villamosságot és gépészetet elhúzni, csak az átvezetés megengedett. De ez is megfelelően párazárva! Tehát a főfal elé belülről szükséges egy ~ 5 cm előtét fal, ahol a szükséges vezetékek, csövek, szerelvények elférnek. Minden falon 2 réteg gipszkartonnak kell lennie, a plafonra elegendő 1 réteg is ha az a tűzálló verzió. Ezen kívűl nem mindegy milyen szálas szigetelést használtak fel. pl: mennyezet isover domo plus, válaszfalak isover aqusto, főfalak isover akuplat+. Ha mindenhova a domo pluszt rakták, mert olcsó, az nem jó!! Zajos lesz a ház, idővel megrogyik a falakban stb.

2022. júl. 1. 09:55
 12/20 anonim ***** válasza:
84%
Hozzá kell tenni, hogy az USA-ban nem annyi időre építik a házakat, mit nálunk. Ott van oénz, tíz év múlva felújítják úgyis, mert kimegy a csempe a divatból, stb., ezért kiszedik a falakat, máshova rakják, stb. Ezt meg lehet tenni egy könnyűszerkezetesnél könnyen. Tehát ott nem is kell, hogy értékálló legyen, mert tíz év múlva úgyis elavult lesz minden, a tégla is. Nálunk viszont a tíz évvel ezelőtt felújított házakat felújítottnak hirdetik, pedig azok már sokszor újból felújíthatók lehetnének. Szóval mások a lehetőségek, szokások, ezért ebből nem lehet kiindulni.
2022. júl. 1. 12:57
 13/20 anonim ***** válasza:
76%
Anyukank anno 17 evvel ezelott csak a konnyu szerkezetet tudta megengedni maganak, a telek adott volt, orokseg. Tehat igy olcso lakhatashoz jutottunk. Hat, amugy en nem erzek kulonbseget, annyi h mivel nem tegla, igy athallatszik minden mindenhonnan. Fingok egy hangosat, es halljak a szomszed szobaban. Nem tudom a mai konnyu szerkezetesek milyen technologiaval keszulnek, es h ezt ki lehet-e kuszobolni vmi hangszigetelo reteggel. Annyi elonye volt, h amikor kiderult elrontottak a viszerelest, es 3 cso is folyodogalt a falon belul, akkor nem kellett szetverni a furdoben semmit! (Mosogep csatlakozo, mosdokagylo es zuhanyzo csapja folyt bele a falba, es bepeneszedett a szomszedos szoba fala) kiflexeltek a falat 120 centiig, kiszeritottuk, fertotlenitettuk, gombaoloztuk, hozza fertek a vizszereleshez a szomszedos szobabol, azt is megcsinaltak, majd visszagipszkartonoztak, glett, festes es puszipa. Teglanal szet kellett vna verni mindent. Nekunk ez anno nagy elony volt. Manapsag idk, draga a faanyag, nem tudom olcsobb-e egyaltalan manapsag egy konnyuszerkezetes. A tetot ugyanugy be lehet epiteni, csak ellenorizni kell, hogy megfeleloen lett-e kialakitva a fodem asszem. Engem ez a hang dolog zavart regen, nem ereztem ugy h lenne igazan privat szferam..
2022. júl. 1. 12:58
 14/20 anonim ***** válasza:
72%
#10 Ács is el tudja rontani a faszerkezetet, sőt abból is lehet kispórolni anyagokat, felületkezelést, bármit, amit akarsz. Ha már szaki ellenőrrel példázódol, akkor pont ő volt az, aki nemrégiben egy botrányosan összetákolt tetőszerkezetet mutatott meg, ami ugye ácsmunka. Aztán nemrégiben volt hír arról, hogy leomlott Romániában egy tető. Nyilván egyiket sem igazi ács csinálta meg, ez lehetett a baj. De ez pontosan ugyanaz, mint ami a téglaházak területén is megy. Megbízható kivitelezőt kell találni, ez a dolog nyitja.
2022. júl. 1. 14:43
 15/20 anonim ***** válasza:
46%

Erre külön válaszolnék:

"Több ismerősöm Ausztria közepe körül dolgozik, és azt mondják arra felé is nagyon sok fa házat építenek."

Ez tényleg így van, főleg hegyvidékeken. Nem tudom az okát, de szerintem ott is az áron és az újjépíthetőségen van a hangsúly. Plusz ott sok esetben a házak nagy részét albérletként adják ki. A nővérem egy síparadicsomban dolgozik egy kis faluban és ott három éven belül 2 faházat sodort el a sárlavina, hegyoldal leomlása, 1 pedig kigyulladt és szénné égett.

2022. júl. 1. 14:50
 16/20 anonim ***** válasza:
77%
#15: a hegyekben a fa van kéznél nagy mennyiségben, van egy csomó fűrésztelep, teljesen logikus, hogy fából építkeznek
2022. júl. 1. 17:48
 17/20 anonim ***** válasza:
44%
A könnyűszerkezetest megeszik a termeszek és nem lesz házad.
2022. júl. 1. 18:05
 18/20 anonim ***** válasza:
38%
17 logikáját tovább véve: mivel szinte minden háznak fa tetőszerkezete van, így szinte minden ház tetőszerkezetét megeszik a termeszek. Így akinek fából van, annak össze fog dőlni.
2022. júl. 1. 19:17
 19/20 anonim ***** válasza:
43%
14# te szerintem félreértetted amit írtam, Ács Budapest egy youtube csatorna
2022. júl. 1. 19:20
 20/20 anonim ***** válasza:
43%
Meglehet őket jól csinálni. Ha erdekel a téma ajánlom én is az Ács Budapest csatorna könnyűszerkezetes házas videóit.
2022. júl. 2. 07:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!