Ha folyamatosan fogy a népesség, akkor miért nincs elég lakás?
19: Google: Budapest építményadó
Google: Budapest kommunális adó
Fizetik a tulajok!
Azt a büdös leborult szivarvégit, a kommunális adó 80 négyzetméter alatt 9 ezer forint, a MAXIMUM értéke egy akármekkora házra pedig 25 ezer.
Az építményadó meg négyzetméterenként maximum valami 1100 forint lehet.
Ez a kettő adó nem a kiugró ingatlanvagyont birtoklókat sújtja, szóval kár őket idekeverni. Ezeket mindenki fizeti, ugyanolyan mértékben.
20-21. Jójó, értem már ti mit mondtok. De úgy tudom ezek helyi jellegű adók, tehát az önkormányzat dönti el hogy kiveti-e vagy sem és ha igen mennyit. Amire én gondolok "ingatlanadó", aminek a neve is ingatlanadó lenne, az országos jellegű lenne és ugyanúgy kellene fizetni mint az SZJA-t vagy a kamatadót a befektetéseid után.
23. Vagy egyre több ember mondaná azt, hogy tovább nem csinál bohócot magából, hogy a fele fizetését lakhatásra fizeti ki, hanem inkább hazaköltözik a családjához vagy összeköltözik több emberrel és úgy bérel tovább. Vicces, hogy szerinted a végtelenségig lehetne emelni a bérleti díjakat és arra a bérlők nem reagálnának sehogy, csak birka módon fizetnének, akár a fizetésük 100%-át is lakhatásra költenék.
2 éve az akkor 450 ezret, ma már 700 felett kereső huszonéves informatikus ismerősöm is azt mondta Pesten albizva, hogy ő nem csinál tovább bohócot magából és inkább hazaköltözik vidékre a családjához és onnan dolgozik home officeból, mert még neki is kilátástalannak tűnt(/tűnik) a saját lakás, miközben fizetésre pedig a top 10%-ban van.
24:
"2 éve az akkor 450 ezret, ma már 700 felett kereső huszonéves informatikus ismerősöm is azt mondta Pesten albizva, hogy ő nem csinál tovább bohócot magából és inkább hazaköltözik vidékre a családjához"
Az én mérnök ismerőseim simán vettek saját lakást vagy agglomerációs házat ebből a fizetésből.
Én harmadennyi fizetésből is Bp. belvárosban.
Aki nem tud félretenni 450-ből 300-at, az így járt kérem szépen. Aki félretett, annak már rég hitelmentes lakásai vagy törökbálinti háza van. Mindig volt állami támogatás is lakásvásárlásra, ha kevés is, de volt. CSOK előtt a Lakáskassza volt például, volt, aki 6-7 Lakáskasszát is fizetett, az évi fél millió Ft támogatás, és 10 áév volt a leghosszabb lehetőség, az 5 millió Ft. Amikor még 20 M alatt volt egy közepes méretű lakás.
"24. Igen, ez helyi adó, és ezen felül van vagyonosodási illeték és ÁFA, ezeket ingatlanvásárláskor fizeted. Ez a 4 van Magyarországon."
Nem fizetsz ÁFA-t használt lakás vásárlásakor, sőt lehet hogy még újépítésűekre sem a teljeset. Tudom hogy itt volt a határidővel valami tologatás.
"Az én mérnök ismerőseim simán vettek saját lakást vagy agglomerációs házat ebből a fizetésből.
Én harmadennyi fizetésből is Bp. belvárosban."
Igen, és mikor? Véletlenül nem legalább 7-10 éve?
Én nem is a belvárosban, de nem is a világvégén nézegettem most panellakásokat, a négyzetméterár 1 millió körül van. Egy panelra.
Egy üres TELEK Budapest környékén 40-50-60 millió. Nem egy ház, egy telek.
"Aki nem tud félretenni 450-ből 300-at, az így járt kérem szépen. "
Ez remek. Egy tisztes garzon panelhez, ha szeretnél 50% önerőt, akkor kell kb. 20 millió forint. Ha 450-ből 300-at félre tudsz tenni és közben semmilyen váratlan kiadásra nem kell költened, akkor... na várjunk. 450-ből, ha csak egy sz..ros szobát bérelsz, sem tudsz 300-at félretenni. Tudod mit, kegyes leszek, és 250-et el tudsz tenni. Tehát, ha semmire sem kell költened (sosem romlik el a laptopod, a telefonod, sosem kell szerelőt hívni, sosem kell fogorvoshoz menni, sosem szakad el a cipőd stb.) ÉS a félretett pénzedet legalább a lakásárak emelkedésének ütemével megegyező hozzammal be tudod fektetni ÉS a fizetésed az a része, amit félre tudsz tenni szintén a lakásárak emelkedését tudja követni, akkor 6,6 év egy garzon panel önerejét összeszedni. 6,6 évig kuporgattál, eközben pedig kismillió buktató van, tehát ez 100%, hogy nem fog összejönni. Szóval akkor ezt a 6,6 évet kerekítsük jófejként 8-ra. Ha ketten vagytok és minden összejön, akkor csak 4 év. Tehát ott áll majd a közel 30 éves pár, hogy sikerült összeszedni egy panelgarzon önerejét és akkor most alapítsanak családot. Váó :D
27. De a te mérnök ismerőseid hány évesek? Mert az enyém most 28, két éve volt 26. Tehát még csak pár éve dolgozott(/dolgozik) és hiába volt már akkor is 10 milliót közelítő megtakarítása, nem tudott lakást venni annyiból. 35-40 évesen megint más lenne persze. Meg ő egyedül van, nincs egyelőre párja, szóval se nem ketten vannak, se nem tud igénybe venni támogatásokat.
Az a baj hogy néhány év korkülönbség is totál mást eredményez az ingatlanárak őrületes emelkedése miatt. Az én 35-40 éves kollégáim legtöbbjének is van saját lakása, mert 2010-2015 (esetleg -2018) között tudtak olcsón lakást venni 25-harmincpár évesen, amikor a legtöbb ember odajut venne. Ma már ők sem tudnának venni, vagy csak ezerszer nehezebben, ha most akarnának. Csak jókor születtek, picit idősebbek már mint a most legrosszabb helyzetben lévő generáció. Azt értsd meg, hogy azok akik akkoriban még középiskolások, egyetemisták vagy pályakezdők voltak, azok kimaradtak abból, hogy olcsó(bba)n tudjanak lakást venni, erre egyszer sem volt lehetőségük.
26. Kivéve az idősebbeknek. Akik 5-10-20-40 éve vettek saját ingatlant, azok már talán nem is emlékeznek milyen rossz egyrészt albérletben élni, vagy egyszerűen azt sem fogják fel, hogy most a jelenlegi árak mellett ők sem tudnának már ingatlant venni (vagy legalábbis ugyanolyat, amiben most laknak) ha most kellene arra előteremteniük a pénzt.
Rengetegen élnek saját sok-sok tíz milliót érő tehermentes ingatlanban havi 150-300 ezres fizetés/nyugdíj mellett is. Hogy? Miért? Mert akkoriban jutottak régen ingatlanhoz, amikor sokkal olcsóbb volt (arányaiban nézve is). Ma már nyilván nem tudnának ingatlant venni. De én ezt nem sajnálom tőlük, csak azt akarom értsék már meg a mai helyzetet, a mai fiatalok helyzetét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!