Mit szóltok ahhoz, hogy 1981 óta folyamatosan csökken Magyarország népessége?
Azt szólom, hogy mondtam én, hogy a 60-as, 70-es évek voltak Magyarország aranykora. Azóta lejtmenetben vagyunk.
Történelmileg vannak problémák abban az országban, ahová Rákosinak, meg az oroszoknak kell elhozniuk az aranykort.
Egyre kevesebb gyerek született. Az én generációm most a legnépesebb, mi vagyunk most 45-55 között, vagyis 1965-1975 között születtünk. Onnantól minden évben egyre kevesebb gyerek született. Köszönhetően a modern fogamzásgátlók elterjedésének, a társadalmi szokások változásának (nem elvárt hogy korán házasodjanak), annak, hogy egyre többen tanultak már és nem kezdtek el 14 évesen dolgozni. A népességfogyást lassítani lehetett volna ha megmarad a 3 gyerekes családmodell ideálisnak, de az anyagi nehézségek miatt a családok általában kevesebb gyereket vállaltak, mint szerettek volna. A rendszerváltáskor rengeteg munkahely megszűnt, nagy lett a létbizonytalanság és a gyerekvállalás azonnali elszegényedést jelentett a problémák mellet, mint hogy a nők munkahelyét veszélyeztette ha kisgyerekük volt vagy gyereket akartak még.
Az én generációm tudott volna javulást hozni, de az 1994-1998 közötti ballib kormány elvett minden meglevő támogatást a családosoktól, így a gyerekvállalás tolódott. Az első Orbán kormány intézkedései kis javulást hoztak, azonban Medgyessy 2002-ben azonnal el is törölt mindent, így a szükséges stabilitás eltűnt. A gyurcsány kormány alatt elindult az újabb romlás, az esély, hogy a generációmban megszülethessenek a vágyott, tervezett babák, az elmaradt.
A 2010-ben meghozott családtámogatási intézkedések nekünk már nem tudtak segíteni abban, hogy gyerek szülessen, 40-45 évesen már nem nagyon kezd ebbe bele nő, bár van ismerősöm ahol a harmadik gyerek megszületése a családi adókedvezmény miatt volt lehetséges, mert azzal már tudták vállalni a jövedelmükkel.
Maradt tehát a csökkenő születésszám és maradni is fog még sokáig, mert minden évben kevesebb olyan nő van aki képes gyereket szülni.
A gyermekvállalási kedv javult, a korábbi 1,23 helyett 1,5-nél vagyunk, de ez még kevés. Most ha majd beindul a CSOk meg a babaváró miatt a vállalt gyerekek születése, darabra akkor is kevesebb baba születhet majd évente, még ha a termékenységi ráta emelkedik is tovább 1,6-1,7-re. Amíg a most megszülető korosztályban, ahol már sok lesz a 3-4 gyerekes család és sokkal kevesebb az egyke, az saját családot nem alapít és nekik is 3-4 gyerekük nem lesz.
5:
Állami pénzért gyereket csinálni, eddig csak a történelmileg hátrányos helyzetű népcsoportnál tapasztalható.
Szomorú, de az egész fejlett világ ebben a cipőben jár.
Igazából sok ok van a háttérben, a legtöbb szakértő úgy tartja mindenhol a világon két dolog csökkentette erőteljes mértékben a termékenységet. Az egyik a nők munkavállása a másik meg, hogy kiépült egy társadalombiztosítási rendszer és már nem attól függ az emberek időskori túlélése, hogy a gyerekei tartják majd el, hanem jobb esetben (kinek tőbbet, kinek kevesebbet) a postás bácsi hozza majd a megélhetéshez szükséges forrást. Szóval az emberek már nem érzik létszükségletnek az utódnemzést és nyilván a fogyasztói társadalommal is összefüggésben egyéb élmények meg élvezetek viszont felértékelődtek.
Végezetül meg ami szintén egy fontos ok szerintem az, hogy a párkapcsolatok sem annyira stabilak, mint régen és sok esetben már nem is ez a cél, amiért létrejőnnek.
Szóval az okok a társadalmi változásokban keresendők, mint mindenhol máshol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!