Akiknek fiatalon lett saját lakása vagy háza, rátok voltak ismerősök vagy bárki akik irigykedtek emiatt? Ilyen létezhet?
Most lesz 28 évesen saját lakásom, kb. 50% családi támogatás, 25% saját pénz, 25% hitel mellett. A szomorú lakhatási helyzet ( = a fiatalok 95%-a nem tud magától lakást venni külső segítség nélkül) természetesen évek óta szóba kerül néha mindenféle baráti, ismerősi körben. Nekem is 100-ból talán ha 3-4 huszonéves ismerősömnek van saját ingatlana, ott is benne volt nyilván külső segítség. A legtöbb barátomnak, ismerősömnek nem látom hogy lesz saját lakása, nekem se lenne ha nem jött volna egy viszonylag váratlan családi segítség.
Szerintetek van, hogy valaki emiatt kezd el irigykedni, haragudni rám pl. a barátok vagy ismerősök között, mert nekem lehet most saját lakásom, neki pedig nem? Veled történt már ilyen?
“Persze mire a 20at visszafizeted lesz az nagyjából 25 vagy inkább több .“
15-re majdnem 23-at fizetnèk vissza, ès èn a 4%-os kamat időszakában vettem fel. (Fix kamatos szerencsére)
Most 10% kamattal meg sem merem nézni mennyit fizetnek vissza akik most felveszik…
(Más kérdés h rakom félre a lakástakarékot és 2 év múlva már belenyomok egy szemmel jól látható összeget, ezért nem lesz 20 év)
Amíg az új házak, lakások ára az egekben a használt sem lesz olcsóbb.
Mivel az építő anyag ára felfelé megy, ha szerencsénk van kicsit stagnálni fog.
A munkadíjak felfelé mennek, én nem ismerek olyan embert akik jövőre ne szeretnének többet keresni mint jelenleg.
Az utóbbi 2 évben minden gazdaságot érintő csapás (covid, alapanyag hiány, háború...) csak felfelé vitte az árakat.
Még mindig jobbnak tartom most hitelből ingatlant venni, mint várni, mert csak nagyobb lesz a kamat. Az NMB célja 350-360 középárfolyam közé beszorítani az eurót.
Az előző alapkamat emelés "hatástalan" volt, mert még ezután is csak romlott a forint, ma reggel 380! Még várhatóan lesz Májusban +1%, Júniusban +1% és Júliusban +1% emelés. Tehát elméletben 8,4% alapkamattal 360 alatt lehet a ft.
De! Lassan "elfogy" az idei tervezett államháztartási hiány 70% felett jártunk, és az sem segít, hogy az államadósság 2 év alatt "megduplázódott"
Úgy könnyű gazdasági növekedést elérni, ha az előző évben a covid miatt állt a gazdaság hónapokat...
Összefoglalva: 2-3 év szívás következik valószínűleg, minél jobban össze húzza a kormány a nadrágszíjat annál hamarabb stilizálódig a gazdaság.
Ha eltörölnék a rezsicsökkentést és fix árakat kb 400 Ft lenne 1 m2 gáz, 80 ft 1 KWh áram, 6-800 1 l üzemanyag.
Ha nem hosszabbítja a család támogatásokat, akkor utóbbitól bedől az építőipar. Eredmény több tízezer munkanélküli segédmunkás, kontár szakember. A jó mestereknek mindig van munkájuk!
Ezek nagyon nehéz kérdéseket, és megoldásokat generálnak.
15-ös
Pedig megcsinálták abban az időben egy budapesti 4 emeletes panel 13 millió volt ahol ők akartak venni. Fizu olyan 250 körül lehetett mikor felvették így ketten 500 körül kerestek. Egy 10 milliós lakáshitel havi 70 ezer forint körül mozoghatott. Ha 300 teszel havonta félre az olyan 3.5M per év így simán kijön a három év közben bér emelés is volt évente. Egy jól kereső szakmával vissza tudtad fizetni. Persze ez azt jelentette, hogy nem voltak utazások felesleges pénz költések.
22-es
Nem tartható az euro ilyen szinten szerintem el kell fogatni, hogy lesz 400 vagy több is. Szerintem a gazdaságot is kellene engedni árazza be magát. Ugyanakkor a szegény embereket támogatni valamilyen formában, hogy ne romoljon az élet körülményük. De az, hogy mindenkit támogatunk, nem vezet jóra.
A dollár is szárnyal jelenleg míg fél éve 305Ft körül váltották vásárlásnál most 350-355Ft körül volt ami nagyon durva.
Mivel a ft gyenge így a dollár ára is felment, ehhez is hasonlíthattam volna.
Ha nem tudják vissza szoritani 350re, és 400 lesz az euró csak ez az apróság 14% áremelkedéssel jár szinte mindenre ami euból jön.Ehhez ha még hozzá csapódik a 8,5 % infláció már is megvan a 22,5% áremelkedés.
24: saját véleményem, és nem is vagyok gazdasági szakertő, de jobb gazdasági helyzetben kellett volna kicsit erősebb árfolyamot tartani, és akkor ha beüt a gond lehet, hogy 310ről 350ig szalad az árfolyam de nem lesz 400
.
És egyébként ilyen téren elég sok kritikai érkezett, hogy ha hamarabb kezdenek monetáris szigorításba akkor nem ennyire rossz a helyzet. Amúgy sok országnak sikerült tartani az árfolyamát. Akik az EU-ba beléptek és eurót használnak azoknak az átmeneti időszakban tartaniuk kellett a penzuk értéket egy viszonylag szűkebb sávban
. Sikerült nekik . És voltak időszakok amikor a ŕegios devizák pl: lengyel zloty, cseh korona stb nem gyengültek de a forint esett akkor is. Sajnos nem tudom, hogy mi a gond , miért nem sikerül pont nekünk tartani az árfolyamot, de remélem azért osszejon egy 350 legalább újra
Az utolsó nagy rúgás a ft árfolyamába, az a választások miatt generált extra visszafizetések pl: családosok adó vissza térítés ?? Mrd, ZOP hitel keret 200+100 Mrd. Rezicsökkentés 1300 biztos, de 1500 Mrd is lehet őszig, az alapkamatot is valószínűleg a építő ipar védelmében kezdték későn emelni.
Na ezeket nem kellett volna megtenni, de akkor meg lehet nem szavaznak rájuk annyian.
Másik szemszögből, nagyon örülök a ZOP hitelemnek :) ,a rezsi csökkentésnek és a befagyasztott diesel árnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!