Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Akiknek fiatalon lett saját...

Akiknek fiatalon lett saját lakása vagy háza, rátok voltak ismerősök vagy bárki akik irigykedtek emiatt? Ilyen létezhet?

Figyelt kérdés

Most lesz 28 évesen saját lakásom, kb. 50% családi támogatás, 25% saját pénz, 25% hitel mellett. A szomorú lakhatási helyzet ( = a fiatalok 95%-a nem tud magától lakást venni külső segítség nélkül) természetesen évek óta szóba kerül néha mindenféle baráti, ismerősi körben. Nekem is 100-ból talán ha 3-4 huszonéves ismerősömnek van saját ingatlana, ott is benne volt nyilván külső segítség. A legtöbb barátomnak, ismerősömnek nem látom hogy lesz saját lakása, nekem se lenne ha nem jött volna egy viszonylag váratlan családi segítség.

Szerintetek van, hogy valaki emiatt kezd el irigykedni, haragudni rám pl. a barátok vagy ismerősök között, mert nekem lehet most saját lakásom, neki pedig nem? Veled történt már ilyen?

2022. máj. 7. 13:13
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
32%
Hogy vannak-e irigy emberek? Áh! Csak legenda! Pláne fiatalok között??? Ott aztán meg végképp nem, nem egy irigy generáció a tiéd... dehogy! Akik körében politikát lehet csinálni pusztán abból, hogy egyesek gazdagodnak és széleskörben nem mérlegelve semmit sem, pusztán ez a döntő oka "hová áll"? Dehogy! Akik körében a felkapott zene szinte 100%-a a pénzről szól? Vagy arról, hogy nagyon van és nagyon megy az élet ("nagyon ég a villany", ahogy Lovasi mondta) vagy arról, hogy nagyon csóró vagyok de az érték nem abban van, hanem bennem és nézzük le együtt a gazdagokat???
2022. máj. 8. 06:44
 12/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

4. Sajnálom, igen látszik egy éles generációs határ, talán a mostani kb. 35 évesek és attól felfelé, akik rengetegen még olcsón tudtak lakást venni néhány éve is (a mostani árakhoz képest), vagy pláne 2010-2015 között. Mármint azért, mert picit idősebbek, úgymond jókor születtek. Picivel előbb kezdtek el dolgozni, előbb tudtak elkezdeni félretenni, amikor életkorban, igényekben, pénzben oda jutottak hogy lakást akartak venni 3-10 éve valamikor 25-35 éves koruk közt, akkor olcsóbbak voltak relatíve is a lakások. Ahogy írtad te is ha pár évvel korábban születsz, akkor a bátyádhoz hasonlóan tudtál volna lakáshoz jutni, de egyszerűen kicsúsztál a dologból. Egy most 35 éves kolléganőm is pl. 2015-ben 11 millióért tudott ugyanolyan lakást venni, mint amilyet én most 26 millióért családi segítséggel és rengeteg hasonló példa is van az ismerősi körömben idősebbeknél.

Érted mi is szívesen vettünk volna lakást 5 éve, vagy 2010-2015 közt, csak akkor még középiskolások, egyetemisták, pályakezdők voltunk, nem voltunk abban az életkorban, amikor tudtunk volna.

10. Hogy kell az orra alá vagy nem orra alá dörgölni valakinek? Ha megkérdezi valaki hogy vagyok, mi újság van velem és tegnap költöztem be az első saját lakásomba, akkor nem az időjárásról fogok elkezdeni beszélgetni. Nem ez mindenkivel a legelső téma, de bőven szóba kerülhet beszélgetéskor.

2022. máj. 8. 07:36
 13/29 anonim ***** válasza:
32%

Van akivel minden egyes beszélgetés oda vezet, hogy elkezdenek győzködni vegyek saját lakást.

Első pár évben csak legyintettem de már elég idegesítő.

Többször kértem őket, hogy hagyjuk a témát mert nincsen pénzem sajátot venni de csak mondják.

Fél-egy órás előadásaiknál, hogy lakásvásárlásnál egyszerűbb dolog nincs a világon már otthagyom őket mondják másnak.

2022. máj. 8. 08:01
 14/29 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is van családban akivel mindig előjön akár csak 10-15 percre. Hogy ők is nehezen vették épphogy meglett a pénzük a hitelhez, de utána 3 év alatt sikerült visszafizetni. Ők is kb 5 éve vettek lakást más világba és nem értik, hogy nem ugyan az van. Mind a ketten IT jól keresnek.

Hiába számolom, hogy felveszek 20-25 milliót egy lakásra azt én nem fogom tudni vissza fizetni csak 10 év alatt. Az én fizetésen nem úgy fog nőni valószínűleg barátnőm meg egyáltalán nem lesz magas fizetése. És akkor jönnek azok, hogy házasodjuk vegyünk fel támogatásokat és akkor tudunk úgy venni.

Múltkor mutogattam neki mennyi is a panel lakások a környéken ő nem is tudta, hogy már ennyibe kerülnek aztán nézelődőt ő is majd elküldött egy 35nm lakást.

Hogy az jó lehet kezdő lakásnak. Persze csak ne egyszerre kellejen otthonról dolgozni vagy addig nem lehet gyerek se mert úgy se megy a munka, hogy mögötted sír a gyere mert az egész lakás 1 szoba.

Most már anyósomnál is előjött ez a lakás vásárlás, így már két oldalról kapom.

2022. máj. 8. 12:01
 15/29 anonim ***** válasza:
100%
Hogy lakás/ház törlesztőt visszafizetsz 3 év alatt, olyan világ még a büdös életben nem volt! Azt én nem vitatom, hogy baromira nehéz a helyzetetek, szó se róla, de azé' ne legyünk már ennyire eltévedve, ez 5 évvel ezelőtt sem volt általános! 20-40 évvel ezelőtt sem volt általános, amikor szüleitek építkeztek, és most sem az! A jelentős többség (hogy más országban mi van, azt nem tudom), Magyarországon hitelből épít/vásárol és épített/vásárolt ingatlant, amit 10-20 évig törleszt(ett)! Ami másképp van az az, hogy nem nyűglödtek ennyit azon hogy most tényleg összekötjük az életünket vagy sem és nem házasságra vagy gyerekre gondolok, hanem arra, hogy közös ingatlan, közös tartozás az kénytelen kelletlen összeköt! Persze okkal nyűglödtök ennyit, van épp elég felelőtlen szülő, aki a saját példájával megtanította a gyermekének azt, hogy ezen van mit nyűglődni, csak hogy az a helyzet, hogy így meg nem mész semmire, nem haladsz semerre!
2022. máj. 8. 12:16
 16/29 A kérdező kommentje:

15. Az utóbbi 5-7 évben ez kicsit máshogy volt a fizetések és az ingatlanárak gyors emelkedései miatt. Vettél 5 éve egy házat/lakást a mai ár feléért, közben pedig a fizetésed szinte a duplájára emelkedett azóta. A hitelösszeged pedig nem változott. Pl. vettél egy lakást akkor 15 millióért, abból 10 millió hitel volt, arra fizettél és fizetsz azóta is 70 ezer törlesztőt. Ma a lakás már 30 milliót ér, a fizetésed felment 150 ezerről 300 ezerre, de ugyanúgy a 70 ezer törlesztőt kell fizetned. Ilyenkor dönthetsz úgy, hogy előbb visszafizeted a hitelt az extra bevételeidből.

Nekem is van olyan huszonéves mérnök ismerősöm, aki 10 millió hitelt vett fel 15 évre néhány éve, de mindjárt visszafizeti az egész hitelt egy-két éven belül. Hiszen a fizetése is gyorsan emelkedett és amit el tud tenni havi 200-300 ezret, abból inkább előbb visszafizeti a hitelt. Most már ezt nem lehet megcsinálni az újonnan beszállóknak.

2022. máj. 8. 12:36
 17/29 anonim ***** válasza:
10%

Milyen extrából? Mindennek az ára emelkedett az energiaárakat leszámítva!!! Az élet is "drágább", mint 5-7 évvel ezelőtt!

Mindenesetre, amikor Ő felvette 15 évre a 10M hitelt, akkor nem tudta, hogy előbb vissza fogja tudni fizetni, Te most mitől tudod annyira biztosan, hogy ez nem fog menni? Szóval ha kérdés elméleti, mert csak az bír lenni, jós nem létezik, akkor elméletben mitől ne emelkedhetne egy "újonnan beszállónak" a fizetése oly mértékben az elkövetkezendő pár évben, hogy hamarabb tudja le a törlesztőt? Semmi előjele nem volt akkor ennek és hát most sincs, úgyhogy ne csapj fel gazdasági elemzésbe, mert fingja nem volt senkinek erről, hogy ez várható! 5-7 évvel ezelőtt is csak a sz-rt a bajt jósolta az összes picsogó, károgó, akiből előbújt Nostradamus!

2022. máj. 8. 12:52
 18/29 anonim ***** válasza:
12%

Most építkezek, támogatások és szülői segítség nélkül.

Volt kb 9 év mikor alacsony volta jegybanki alapkamat.

1990-2001 között 22%ról csökkent 10% ig. Majd 2001-2005 között 9-12% között mozgott. 2005-2008 között 6-8% körül. 2008ban 10-11%, 2009-2013 között 5-7% között ingadozott. Most ismét 5% felett.

Forrás: mnb.

Erre jött rá 1-3% thm

Szóval régen lehet kevesebbe került egy ingatlan, de a hitelkamatok nagyon durvák voltak.

Tény az utóbbi 5 évben meglódultak az árak, de az unios átlag is 150-160% ebben az időszakban, a magyar meg 190%.

Időnként jönnek jó időszakok ingatlan vételhez, mint a 2008as válság utánni ingatlan ár csökkenés 2010-12 körül (akinek árverezték a házat az annyira nem volt boldog), vagy mint kb 5 éve a csok kezdetén.

Idén megvolt valószínűleg az utolsó támogatas a zöld hitel formályába, a fix kamatával.

Szinte az összes gazdasági elemző szerint romokban a magyar gazdaság, majd ősszel kiderül feladja e a kormány a rezsicsökkentést, vagy majd az iparra terheli a hiányt, mint az üzemanyag és élelmiszer esetében. Azt meg úgy is mi fizetjük meg. És ott van még az eu energia szakciója... EU szinten nagy kakiban vagyunk, csak egy erős gazdaság kevésbé érzi ezt meg.

Valószínűleg a következő 2-3 évben nem az ingatlan vásárlás lesz a legfőbb problémánk, hanem az, hogy tudjuk megvenni az alapelelmiszereket, vagy éppen a villanyt, gázt...

A gyüjtögetést nem szabad feladni 4-5 év múlva lehet megint ideális lesz a helyzet

2022. máj. 8. 13:49
 19/29 A kérdező kommentje:

17. Én nem vagyok kormánypárti, de a kb. 2013-14-től kezdve mostanáig Magyarországon óriási gazdasági növekedés volt, béremelkedés, onnantól kb. mostanáig rengeteg ember sokkal jobb módú lett egyszerűen a világgazdasági folyamatok miatt (=ez volt az egész világon.)Onnan lehet sejteni mi volt akkor vagy mi lesz most, hogy foglalkozom közgazdasággal (ez a végzettségem), politikával (pártfüggetlenül), közélettel és lehet látni milyen folyamatok vannak és merre mennek a dolgok. Ahogy az előző mondjuk 7 év egy könnyebb időszak volt, úgy a következő legalább pár év nehezebb lesz.

Illetve konkrétan a hitel visszafizetéses dolgot azért sem lehet megcsinálni, mert az utóbbi néhány évben extrém alacsony kamattal lehetett lakáshitelt felvenni, aminek most jó időre (ha nem évtizedekre) vége a kamatemelések miatt. Alacsony hitelkamat, nagyon magas reálbér emelkedés. Ezek voltak eddig és ezeknek lesz most vége legalább pár évre.

2022. máj. 8. 16:03
 20/29 anonim ***** válasza:
100%
Egy panel 30 millió. Az alsó hangon 10 millió önrész meg 20 hitel. Persze mire a 20at visszafizeted lesz az nagyjából 25 vagy inkább több .Miről is beszélünk. Egy élet munkája, egy panel. Nevetseges
2022. máj. 9. 05:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!