Akiknek nincs semmi fele szuloi segitseguk ti hogy vettetek lakast ?
11 eve sporolok de igyis
5 milliom gyult csak ossze.
Annyira kilatastalan minden.
Gyerekre alairni hogy hitelt kapjak.... :(
Otleteket adnátok?
Dolgoztunk. Tudom uncsi, de ez van.
Párom 6 évet, én 4 évet dolgoztam mire összejött a kezdőtőkénk. Addig társbérletben nyomtuk, alacsony kiadásokkal, mini esküvővel. Odafigyeltünk a költésekre és folyamatosan fejlődtünk/munkát váltottunk, hogy egyre több legyen a bevétel.
Tavaly novemberre összejött a pénz, vettünk mellé hitelt és most a sajátunkat fizetjük.
Covid alatt kezdtünk el gyűjteni a férjemmel célirányosan, most akarunk venni egy 45-50 négyzetméter körüli panelt, a keretünk kb 32 millió forint.
2 év alatt összegyűlt 5 millió forint megtakarításunk, nekem ezen felül van még 2 millió forint vésztartalékom, amihez ha hozzányúlunk, akkor lesz kb 6 milliónk. Felvesszük egy vállalt gyermekre a 600 ezer forintos CSOK támogatást, hogy ne kelljen a lakás után illetéket fizetni, valamint a 10 millió babavárót. Ha még tolódik kicsit a vásárlás és a fizunkból hozzáteszünk, akkor így 17 millió önerővel tudunk lakást nézni, tehát ehhez még felveszünk max. 15 millió forint fix kamatozású piaci hitelt, 20 évre (amit próbálunk előtörleszteni).
Az így kiszámolt 10+15-ös hitel törlesztőnk kb. egy hónapban 160 ezer lesz, jelenleg az albérletért fizetünk 150-et, plusz 40 ezer a garázsbérlés, mert utcán nem tudunk ingyenesen parkolni. És még ennyi hitellel is közel ugyanannyira fogunk kijönni, mint az albinkkal.
Egyébként tök átlagosan keresünk, a kettőnk össz nettó bevétele kb. 750 ezer forint.
Anyukámtól kaptam egy telket, vagyis a meglévő családi ház 2 utca frontos. Így ezt megoszttattam külön hrsz számúvá. Cserébe csak ki kellett fizetnem a fennmaradó lakáshitelt ~650000 Ft (enélkül nem lehetett megosztani).
31 évesen 2018 nyáron határoztam el magamat, hogy kell egy ház, ekkor kb 0 ft-om volt tartalékba. 2021 őszre meglett a 30% önerő, és leszerződtem egy kivitelezővel. A telek teljes költségei közművekkel együtt ~ 2,2 millió körül volt összesen, ez a 30% feletti összeg természetesen.
Hamarosan készülnek a falak, a zöld hitelt megkaptam. Más támogatást nem veszek igénybe egyedül állóként.
De ez alatt a fél év alatt, olyan szinten elborultak az árak, hogy egyszerűen nem tudom befejezni... :(
Kész lesz a ház a kiszemelt dolgokkal, de csak a konyhabútorra és háztartási gépekre lesz pénzem. Sajnos elvitte az áremelés a kerítést, teraszt, térkövezést, bútorok árát :(
Szóval még 2-3 év lesz mire ezt pótolni tudom, de ha folytatódik a
áremelkedési tendencia... akkor nem tudom, sose lesz kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!