Panelben nagyon elviselhetetlen a meleg?
"ha már ott hagy 20-40 milliót rá, akkor van pénze klímára is"
Azért ez nem így működik...
Aki "jómódú" az most sem panelt vesz.
Átlag ember vesz panelt annak meg a gatyája megy rá hitelekkel együtt is. Így nem feltétlenül az lesz az első, hogy beruházzon klímára.
Azt is tegyük hozzá, már rég nem 150-200 egy klíma, sokkal inkább 250-300 + szerelési díj. Ha kicsit igényesebbet akarsz, esetleg azt, hogy igényesen vissza is legyen javítva a fal akkor az még felár.
Azt is számoljuk bele, hogy frissen költözőknek be is kell bútorozni, gépesíteni a lakást, ami összességében milliós nagyságrend.
Na meg a 20-30 milliós panelokra alapból rá kell még locsolni 5-8 milliót ha kompletten fel akarod újítani.
14. A huszonéves, nettó 500-600 ezreket kereső ismerőseim hagy ne számítsanak már szegénynek. Na most ezek az emberek, akik fizetésre benne vannak a felső 10%-ban vagy albérletben tengődnek, vagy esetleg panel lakást tudtak venni közülük páran mostanában.
Mert hogy annyira elszálltak az árak. Ha valaki szerencsés és félre tud tenni havi 300 ezret, évente 3,6 milliót annak is hány év alatt gyűlik össze egy pesti most 40 milliós panel lakás ára? (Ami ki tudja mennyi lesz még később.) Na ugye.
Én most nem arról beszélek, hogy ki milyen lakást tud venni tíz évig gyűjtögetett 20% önerőből, aminek aztán még a 80% hitel részét 20-30 évig nyögi, hanem hogy ki milyen lakást tud venni nagyobbrészt vagy teljesen önerőre, készpénzre. Ha már valakinek ott van egy 20-30 milliója, azt az embert nem mondanám szegénynek, de még így is fel kell neki venni 10-20 millió hitelt egy pesti panellakáshoz is. Erre mondtam, hogy még a nagyon jól keresők is panelbe mennek rengetegen. Nekem sok ilyen ismerősöm van.
Nem kell ferdíteni, 5-600 nyilván nem a "szegény" kategória, de azért nem is jómódú meg felső 10%. És hozzátenném nem csak ilyen keresetűek vesznek panelt.
"hány év alatt gyűlik össze egy pesti most 40 milliós panel lakás ára?"
Szintén ferdítés, mert aki ennyit keres az felvesz hitelt ami kisebb mint az albérlet díja. Ha párja is van és közösen vásárolnak akkor meg főleg sokkal jobb helyzetből indulnak.
Senki nem készpénzre vásárol 40 milliós panelokat, aki meg megteheti az nem panelt fog venni.
És akárhogy nézzük, továbbra is ott van a tény, hogy a lakásvásárlás még a "nem szegény" embert is lenullázza hónapokra és továbbra is ott vannak a költözéssel, felújítással járó milliós, sokmilliós költsége.
16. A felső 10% miért ne lenne a nettó 500-600 ezret kereső? Szerinted Magyarországon van 1 millió ember, aki még 500-600 ezernél is jobban keres? Alkalmazottak között nettó 400 ezres fizuval be lehet kerülni a legjobban kereső 15%-ba.
"Szintén ferdítés, mert aki ennyit keres az felvesz hitelt ami kisebb mint az albérlet díja"
Ezt nem értem. Aki 600 ezret keres, az is általában 150 ezres albérletben lakik. Nyilván ő sem akarja kidobni a fele fizetését albérletre. Viszont 150 ezer forintos törlesztőre (20 éves hitel mellett) ma már csak kb. 20 millió forint hitelt kapsz. 20 millióból meg nem veszel semmit. Tehát ez nagyon nem igaz, hogy valaki majd felvesz hitelt, aztán a törlesztő ugyanannyi lesz, mint előtte az albérleti díj volt. Hiszen abból nem tud lakást venni, csak megint ha van egy bazi erős (50-80%-os) önereje is.
"Ha párja is van és közösen vásárolnak akkor meg főleg sokkal jobb helyzetből indulnak."
Sokaknak nincs párja, akár saját döntésből, akár mert nem olyan szerencsések. A fiatalok fele nem párkapcsolatban él, ezt a statisztikák is mutatják, de személyesen az én ismerőseim között is több az egyedülálló, mint a kapcsolatban élő.
"Senki nem készpénzre vásárol 40 milliós panelokat, aki meg megteheti az nem panelt fog venni."
Nekem vidéki nagyvárosban 17 millió önerőm volt. De inkább 25 milliós panelt vettem kevés hitelre, minthogy a 60 milliós házakat nézegessem. Miért nyújtózkodnék olyan iszonyatosan túl? Azt se értem, aki 40 milliós önerőre 100-150 milliós házat vesz Pesten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!