Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Foglaló kifizetése után, de a...

Foglaló kifizetése után, de a maradék összeg kifizetése előtt be lehet költözni az ingatlanba?

Figyelt kérdés

Elméletileg 04.01-én kapjuk a foglalót, a végső fizetési határidő 05.31.

Milyen előnye/hátránya van, ha a vevő a foglaló után beköltözik?

Az áram ill. Vízóra állását a beköltözéskor rögzítjük, tehát a rezsi a vevőt terhelné.

2022. febr. 14. 14:40
1 2 3 4
 21/33 xswerdy ***** válasza:
60%
természetesen ez a felek megállapodásán múlik. Nem egy szokásos engedmény, de nem is extrém. Olyan is van, hogy valaki évek alatt fizeti részletekben az ingatlan árát, ez mondjuk olyan környékeken jellemző, ahol nem pörög az ingatlanpiac.
2022. febr. 14. 18:15
 22/33 anonim ***** válasza:
84%
Ezt az ügyvédet, aki ezt szerződésbe foglalta, már ezzel ki lehet rúgatni a Kamarából.
2022. febr. 14. 23:14
 23/33 anonim ***** válasza:
84%
Foglaló nélkül nem ír szerződést ügyvéd. Mire írna? Már nincs előszerződés. Ez legfeljebb egy szóbeli megállapodás, ami még nem kötelez semmire. Ha a szerződést megkötik, a foglaló átadásával egyidőben, és beköltözik a vevő, ne felejtsetek el keresztet vetni a vételár fennmaradó részére. Ha már birtokon belül lesz, vasvillával sem tudjátok kiverni onnan. Csak halkan mondom!
2022. febr. 15. 00:33
 24/33 anonim ***** válasza:
100%

"Elméletileg 04.01-én kapjuk a foglalót"

Addig még 10 új vevőt van idő találni. Emelkedni is fognak addig az árak...

2022. febr. 15. 01:11
 25/33 anonim ***** válasza:
100%

Ha elég magas a foglaló, akkor szerintem nem vészes. Június 1-én készüljetek rá, hogy lecserélitek a zárakat.

Nincs szerződésük és jogosulatlan lakáshasználónak minősülnek majd. Ha elég magas a foglaló, akkor kibérelték 2 hónapra.

2022. febr. 15. 03:37
 26/33 xswerdy ***** válasza:
0%

23: "Foglaló nélkül nem ír szerződést ügyvéd." már hogyne írna? Az ügyvéd a felek akaratát rögzíti a szerződésben. A foglaló pedig csak egy opció, bár eléggé elterjedt, de én is vettem már foglaló nélkül lakást.

De itt amúgy egyáltalán nem arról van szó, hogy ne lenne foglaló, csak az nem a szerződés aláírásakor lenne átadva. A régi ptk-ban ez valóban nem volt lehetséges, de most már igen.

24: ""Elméletileg 04.01-én kapjuk a foglalót" Addig még 10 új vevőt van idő találni." Ha most aláírják a szerződést, akkor nem kereshetnek tovább vevőt, mert már eladták az ingatlant.

2022. febr. 15. 09:08
 27/33 anonim ***** válasza:
67%

26: A szerződés a foglaló kifiztésével válik érvényessé, ezért ugyanazon a napon szokták írni egyébként.

Nemrég még KP szokták adni az aláírással egyidőben még ott az ügyvédi irodában, de ma, a max. 4 órás átutalások idejében átutalással intézik aznap, és mikor a pénz megérkezett a számlára (aznap!), a felek jelzik az ügyvédnek, és akkor az ügyvéd jelzi a Földhivatalnak.

2022. febr. 15. 12:25
 28/33 xswerdy ***** válasza:

nem. A régi ptk-ban csak a szerződéskötéskor átadott pénz minősülhetett foglalónak, amit ezáltal gyakorlatilag csak kp lehetett adni, mivel nem volt azonnali utalás. Előfordul, hogy a felek foglalót adnak már a megtekintéskor, de régen ez nem minősült foglalónak.

Az új ptk szerint viszont az a pénz minősül foglalónak, amit a felek annak minősítenek a szerződésben. Lehet ez a megtekintéskor átadott összeg is, de egy későbbi első vételárrészlet is. Valóban nem szokás 1,5 hónap múlva fizetni a foglalót (az már majdnem olyan, mintha nem is lenne foglaló).

És foglalót kikötni nem kötelező, hogy ne lenne érvényes a szerződés a nélkül. Én vettem már foglaló nélkül is ingatlant, meg úgy is, hogy 2 napom volt a foglaló átutalására (esetleges banki műszaki probléma miatt javasolta így az ügyvéd, akkor egyébként még nem volt azonnali utalás, de a 4 órás már működött).

2022. febr. 15. 13:17
 29/33 xswerdy ***** válasza:

27: az ügyvéd meg nem jelezget minden pénzmozgást a földhivatal felé, meg nem is követi azokat. A szerződést jellemzően másnap viszi be az ügyvéd a földhivatalba (függetlenül attól, hogy megtörtént-e a foglaló átutalása). Ha nem történik meg azonnal a teljes vételár kifizetése, akkor jellemzően a bejegyzés függőben tartását kérik a felek. Tehát a földhivatal érkezteti, széljegyre veszi az adásvétel tényét, de azt nem véglegesíti (így az eladó nem adhatja el másnak).

Amit jelezni kell az ügyvédnek, az a teljes vételár kifizetése. Ha ezt az eladó visszaigazolja, akkor viszi be az ügyvéd azokat a dokumentumokat, amikkel a függőben tartás megszűnik, így véglegessé válik az adásvétel bejegyzése.

2022. febr. 15. 13:29
 30/33 anonim ***** válasza:

Kérdező, röviden a kérdésedre:

"Foglaló kifizetése után, de a maradék összeg kifizetése előtt be lehet költözni az ingatlanba?"

Be, mert nem tiltja a törvény!

A saját ingatlanával kapcsolatban olyan jó vagy rossz döntést hozhat bárki, amilyet akar.

"Milyen előnye/hátránya van, ha a vevő a foglaló után beköltözik?"

Előnyről nem tudok (talán ha közjegyzői szerződéssel kibérli) csak hátrányokról, ezért normális ember ilyet nem is engedélyez.

2022. febr. 15. 13:32
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!