Belpesti régi gangos bérházaknak mennyi az élettartamuk?
Figyelt kérdés
A belvárosban tervezünk lakást venni és belülről elég sok szép lakás van, de engem több helyen rossz érzés fogott el a lépcsőházban, látva az omló vakolatot, aládúcolt lépcsőket, összegraffitizett falakat. Utanaolvasva van, aki eszküszik, hogy még 200 évig állni fognak, mások szerint a szentlélek tartja őket össze. Olyanról nem nagyon hallani, hogy bármelyik összeomlott vagy lakhatatlanná vált volna. Mi az igazság?
Olyanról még nem hallottam, hogy emberéletet követelő összeomlás történt volna, de mintha az Ó utcában lett volna valami spontán belső omlás. A régi gangos házak között van 150 év körüli jócskán, de hát az elmúlt 70 évben ezekre többnyire alig költöttek és mivel a lakások/házak zöme már magántulajdonban van, a tulajdonosoknak aligha lesz rá pénzük, hogy a belső, közös tulajdonú részeket felújíttassák.
2022. febr. 5. 21:35
2/8 anonim válasza:
Szerintem szerkezetileg akár még rendben is lehetnek. De minden más felújítandó: gépészet, tető, nyílászárók, lépcsőház stb.
2022. febr. 5. 21:45
3/8 anonim válasza:
Megfelelő karbantartás és időszakos felújítások mellett a végtelenségig (nyilván nem szó szerint, de emberi léptékkel igen) jók lesznek még azok a házak. A kérdés, hogy mennyire voltak (lesznek ) ezek megcsinálva.
2022. febr. 5. 22:46
4/8 anonim válasza:
Ne menj olyan házba, ahol rossz érzés fog el.
Én is tudok vagy 5-6-ot, ami ijesztő ház.
Az otthonodat keresed...
2022. febr. 6. 08:47
5/8 anonim válasza:
2: Belpesti vagyok 5 generáció óta, és egyetlen 125 évesnél idősebb házat sem ismerek. A 100. évfordulójukat szokták ünnepelni jellemzően, az ún. nyitott ház kulturális program keretében.
Mondanál kérlek néhány címet, mik idősebbek 125 évesnél?
2022. febr. 6. 08:49
6/8 anonim válasza:
Ez teljesen attól függ, hogy karban vannak-e tartva. Vannak omladozó házak meg vannak nagyon szuper állapotúak is. Én is ilyenben lakom, most újítják fel a homlokzatot, a tető és a fő strangok tavaly lettek cserélve, a gázvezetékek pár éve. Persze mindig van valami, de ez szerintem más házaknál is így van, lakóközösségtől függ, mennyire van tisztaság és hogy hajlandóak-e rászánni pénzt időben a felújításra.
2022. febr. 6. 09:15
7/8 anonim válasza:
Ha nincs karbantartás (márpedig ahol már alá kell dúcolni a lépcsőt, meg a gangot, ott nincs), akkor nem sokáig, mert olyan költségekkel járna a felújítás, hogyha eddig apránként nem tett a lakóközösség ezért, akkor kb. már esélytelen behozni a lemaradást. Ilyen házba nem költöznék.
Némi vakolat hullás, vagy falfirka még azt mondom akár bele is férhet, bár utóbbi a teljes kultúra hiányára utal.
Szóval összességében: ahova rossz érzés bemenni, ott lehet akármilyen szép a lakás, én nem venném meg. Viszont vannak gyönyörűen felújított régi nagypolgári lakások is, ezekkel szerintem még nagyon hosszú ideig nem lesz gond.
2022. febr. 7. 10:13
8/8 anonim válasza:
Az sem mindegy, hogy az ostrom alatt mennyire sérült a ház, ha sértetlenül megúszta, az azért jobb.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!