Nem jó, hanem kell. Előttem leírták miért.
#9: Ezt a kérdést szoktam én is feltenni. Emiatt nem ér semmit a csok, babaváró stb. Mármint valójában ezért nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Arra volt csak jó, hogy megtolja az építőipart, pörögjön a GDP, meg a sok hülye jól eladósítsa magát, akiket majd jól ki lehet menteni azok pénzéből, akiknek több esze volt.
#9 nekem konkrétan levezették ezek az ismerősök, hogy esküvőre kapnak majd némi pénzt ajándékba a násznéptől, az lesz az önerő. A maradékra meg az általad írt dolgokat összekombózzák, és hipp-hopp ott a 35-40 misis ház. És ez nem csak egy ötlet volt a részükről, hanem már előrehaladott állapotban volt a dolog akkor, és azóta meg is valósult ténylegesen.
Csak így meg maga az önerő megkötése hiteltelenedik el maximálisan. Én kb. 2 év munkaviszonnyal összeszedtem hat misit, amire KICENTIZVE, minimál önerővel TALÁN már kapok valami piaci hitelt, amivel talán már valamit tudok BP-n kezdeni. Aki meg családot ígér ugye, az meg nyakra facra megkapja az összes ilyen boostot, holott életében nem tudott még összeszedni egy gagyi használt autóra valót sem. De ha én hitelt akarok felvenni, akkor elő van adva, hogy én a minimál önerőmmel baromi kockázatos vagyok, mellettem meg kiszórják a 40-50 misit Julcsi-Jancsi két szép szemére.
#12: Nem a két szép szemére, hanem Julcsi méhére, az nagyobb biztosíték a banknak és az államnak, mint a te havi 250k megtakarításod, ami innentől törlesztő is lehet.
Nonszensz... (irónia)
Egyetértek azokkal, akik azt írták, hogy kell az önerő, mert anélkül boldog boldogtalan felvenné a hitelt.
DE!!!
Nagyon sok a 20% egy egyedülállónak. Az én példám:
Jelenleg 7 év munkaviszonyom van, ugyan azon a helyen, de még nem látom, hogy mikor is tudnék lakást venni.
Spóroltam és spórolok jelenleg is, erről szól az életem. A 7 év első 2 évében havi 10-30 000Ft-ot tudtam félretenni, utána emeltek fizut és előre is léptem, a 3-5 évben már 40-60 000 Ft-ot tudtam havonta félretenni. Tudtam, hogy nem sok, de sok kicsi sokra megy alapon gyűjtöttem. 2020-ba és 2021 - ben már havi 100 000 Ft tettem félre. Persze kellettek is dolgok, pl autót is kellett vennem, de abban is kompromisszumot kötöttem, kellett uj laptop, vettem tv-t, kerékpárt és sorolahtám. Most ott tartok, hogy van 3 Millio forintom, de semmire nem megyek vele. Itt nálunk megyeszékhelyen 20 Millioért kapni normálisabb lakást. Ahhoz kell min. 4 M önnerő, 1 M az illeték, ügyvéd és egyéb díjak, és ugye még be kell rendezni a lakást és lehet újitani is kell (ha nem is mindent egyszerre, de van amit muszáj az elején).
Tehát talán 6 M önerővel bele mernék vágni. Mint irtam van 3 M jelenleg, évente kb 1 M -t tudok még eltenni hozzá (jelen állás szerint), tehát 3 év mulva meglesz. Akkor már 10 éve dolgozom....és épp kijönnék 0-ra. Csakhogy a 3 év alatt a lakás felmegy minimum 2-4 millioval, igy megint ott tartok hogy sehol.
30 elmúltam, még mindig szobát bérlek, elboldogulnék egyedül is, de akkor max 40-50-et tudnék félretenni. Ebben a korban sajnos elég kellemetlen már a szobabérlés, másokkal együttlakni.
Vagy csinálom még évekig, és bízom benne, hogy nem emelkednek annyival az árak, vagy ismét elmegyek albérletbe, és beletörödők, hogy életem végéig abban fogok élni.
Az önerő a hitelt felvevőt is védi biztonságossá teszi a hitelezést. Jól megválasztott, minél magasabb önerő esetén kezelhetővé válik a kölcsön törlesztési nehézségek esetén is. Én a min. 50%os önerő híve vagyok mert ha nagy a gond, akkor se tud a bank kisemmizni, más javakat is végrehajtani. Megfelelő fedezet lesz jó esetben amit vettél az önerővel együtt. Bank szakemberek ezzel vitatkoznának, de a józan ész szerint ez így biztonságos.
A deviza alapú hitelek idejében más volt a helyzet az volt a jó adós aki nem törlesztett (bár ez így kimondva nem volt) és mindenét el tudta venni a bank a nehézségekkel küzdő adósnak.
Ma már más a helyzet,de az önerő fontos, gátat szab a meggondolatlan hitelfelvételnek is.
#14-es vagyok.
Még annyi lemaradt, hogy jelenleg 60 000 ft-ért bérlek szobát (rezsivel együtt) és mint írtam, havi 100 000 ft-ot teszek félre.
Ez így 160 000 Ft. Ha meglenne az önerőm, akkor a hitelem kb 80-100 000 Ft között mozogna, még rezsivel együtt sem közelítené meg 160 000 Ft-ot, tehát szerintem tudnám fizetni. De nincs önerőm, így kár ezen agyalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!