Pont azért, amit a fenti írt.
Akkor minden jött-ment venne fel hitelt, bebuknák...
Az önerő a jelképe annak, hogy tudsz bánni a pénzzel, így a hitelt is tudod majd fizetni.
Persze egyedülállóként mai árak mellett, főleg albérletben nem könnyű dolog az önerő. Ettől függetlenül én egyetértek azzal, hogy szükséges, mert különben rengeteg becsődölt adós lenne.
"Mért jó hitelfelvétel előtt, ha van önerőd?"
Eleve enélkül nem is kapsz hitelt! Sváci frankos hitelbalhé elött nagyon minimális önerővel is adtak kölcsönt, aztán mikor elszállt a forint, akkor annyira leesett a fedezetként szált lakás, ház ára, hogy nem fedezte a hitelt, így volt akinek elárvezeték az otthonát,kocsiját és még tartozása is maradt.
Minnél több az önerőd, annál kevesebb hitelt kell felvenned, és kevesebb lesz a törlesztőd. Ezen felül kell, hogy legyen önerőd az illeték kifizetéséhez is, illetve a hitelt sem adják ingyen, van egy csomó költség, ügyvéd , közjegyző, banki dijak.
Teljesen megértem / egyetértek az előttem szólókkal, viszont ezen már én is elgondolkoztam.
Nyilván nem azt mondom, hogy adjanak boldog-boldogtalannak, de ha jól emlékszem a felvett hitel 20%-át bekérik (lehet tévedek/változott!)
Na most az egy 20 milliós hitelnél már 4 millió. Ha valakinek fel kell vennie a pénzt, nyilván azért teszi, mert nincs neki. Ilyenkor ezt a 4 milliót is baromi nehéz összeszedni.
Igen, utolsó, csak ez a 4 millió biztosítja a bankot, hogy rád lehet bízni 20 millió visszafizetését. Ebből a szemszögből teljesen logikus.
Nekünk 7 milliót kellett összespórolnia lakásunkhoz albérlet mellett. Nem mondom kemény volt... De legalább abban a 4 évben megtanultunk nagyon tudatosan bánnia pénzzel és priorizálni. Ha valaki csak nekünk vágta volna azt a 7 milliót, akkor szerintem most negyed ennyit nem tudnánk félrerakni, mert nem tanultuk volna meg.
#2es voltam. Azért hozzáteszem, hogy az első lakás vásárlást segítő programokat én is nagyon támogatnék, mert pályakezdőként albérlet mellett nem volt egyszerű.
Off: nyolcas, ettől én is mindig hanyatt esek. Benne vagyok egy ilyen hiteltanácsadós csoportban, és a két szememmel olvasom hogy 40-50 misit intéznek el pár forintnyi önerővel, vagy önerő nélkül babaváró plusz csok plusz csokhitel plusz piaci lakáshitel kombinációval. El sem tudom képzelni, hogy aki nem tudott félrerakni gyerek nélkül vagy egy gyerek mellett havonta, az mi a pecsából gazdálkodja majd ki a többszázezres törlesztőt majd három gyerek mellett.
On: egyrészt követelmény minimum 20-30%-ot lerakni, ez a biztosíték a banknak hogy képes vagy három percnél tovább előre gondolkodni, és ha bebukod a hitel, akkor is ki tud jönni nullára a bank (árverezni áron alul szoktak). Ami neked jó, hogy minél több az önerőd, annál jobbak a kondíciói a hitelnek, általában a kamat is kedvezőbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!