Szerintetek hogy illene elosztani a családi ház vásárlása után a részeket?
Azt tudni kell, hogy a párommal felvettük a babavárót. Ezáltal a jelenlegi lakásának fennmaradt 1 millió ft hitelét ki tudta plusszolni, így már a saját lakása.
Fontolgatjuk, hogy veszünk egy családi házat.
Viszont a családi házba szerintetek hogy kellene felosztani az arányokat? Kinek mennyi jár?
Párom jómódú családból származik én viszont kicsit szegényesebb családból, így sajnos én nem tudok annyit bele adni a költségbe, ráadásul a fizetésem is negyed annyi, mint neki.
Párom szerint, mindenkinek annyi jár amennyit belead. Viszont (nem szeretnénk válni, sőt életünk vegéig együtt szeretnénk maradni, de gondolni kell arra is, hogy milesz HA...) válás estén, akkor Ő nagyon jól járna, én viszont alig kapnék valamit.
Szerintetek is így kell lennie? Vagy Ti hogy gondoljátok?
Szép a fele-fele történet, de az azért kérdéses, hogy a házastárs mikor és miből vette a saját lakását. Simán mondhatja és vélhetően bizonyítani is tudja, hogy házasság előtt szerzett vagyonról, vagy akár örökségről van szó, aminek az árát beleforgatta a közös házvásárlásba. Ennek az összegnek a fele azért automatikusan nem jár válás esetén. Illetve eltekinthet tőle, de ilyen hozzáállással nem fog és ha esetleg pereskedés lesz belőle, akkor hosszú hosszú ideig elhúzódik majd az ügymenet. Mindig az ingatlanból a legnehezebb kiszállni, ha a két fél nem képes együttműködni.
Jogilag jelen pillanat tehát teljesen mindegy kinek milyen arányban kerül a nevére, fele-fele lenne válásnál, vagyonmegosztásnál. Ugyanakkor nem mindegy, hogy ki honnan és mit tesz bele, mert azt később esetleg érvényesíteni lehet.
Ilyen szempontból én nem tudnék erre válaszolni addig, amíg ki nem derül, hogy mióta vagytok együtt, ő mikor vette a lakását, mennyi plusz pénzt tesz bele, abból mennyit szerzett már a házasságotok alatt és igaz ez rád is. Mennyit teszel bele, ebből mennyit szereztél már a házasságotok alatt és mennyit előtte, stb. Egyáltalán mekkora részt akar neked adni? Miért nem köttök házassági vagyon szerződést, ha már ennyire köti az ebet?
Ugyan már fordítsuk meg a kérdést Kérdező!
Ha NEKED lenne egy több tízmilliós lakásod, annak a felét gond nélkül ráíratnád a férjedre?
Aztán, ha válni kell, mert mondjuk csal fűvel-fával, vagy ver mint a répát, akkor mosolyogva válnál el a behozott ingatlanod felétől?
Hát, aki ezt meglépi az hülye!
Hát igazából előttem vette a lakását és van egy garázsa is.
Mostani árakhoz igazítva ha a kettőt eladja akkor a családi házba be tudna forgatni kb 26 milliót. És erre jön rá a babaváró.
Sajnos nekem nincs nagy anyagi hátterem..a lakásba veszek dolgokat ha úgy összejön a pénz rá (bútorok, háztartási eszközök stb.)
Na éppen ezért kérdeztem. Házasság előtt szerzett vagyon kerül bele. A babaváró közös.
Innentől kezdve tényleg totál mindegy kire mennyit írattok, ő arra a 26 millióra jogosan tart majd igényt egy esetleges válás esetén. Az ingóságok értékének felére és a fennmaradó összeg felére viszont te is jogosan tarthatsz igényt majd. Célszerű ehhez igazítani a tulajdonjogot is. Nem muszáj persze, de ha pereskedés lesz és nem enged, akkor úgy is ez lesz a vége papír ide vagy oda.
Sosem értettem az ilyen kérdéseket!
A pasinak van 26M-ja, meg a babaváróból 4M.
Neked van a babaváróból 6M, az összesen 36M.
Ebből a tiéd 1/6 rész, a pasié 5/6 rész.
Ha semmi gond nem lesz köztetek, akkor szépen éldegéltek a házban halálotokig, ha valamiért válni kell, milyen alapon vinnéd a felét?
Én speciel a pasi helyében esnék gondolkodóba, hogy szabad e valakinek - aki előreláthatólag meg akar szopatni - legyártani egy rakat kölköt!
Lehet matekolni,de ha az ilyen férfi (ő a férfi, ugye?) már most ennyire önző, milyen lesz később?
Mikor a házunk vettünk, nekem volt több pénzem, mint a férjemnek, de eszembe se jutott részarányosítani, hisz az élet, amit élünk, közös. Közös a lányunk, házunk, bankszámlánk. Egy ember társközösséget vállal a házastársával.
Ez valami "Esti mese" 19-es?
Vagy te írásbeli garanciát kaptál az Atyaúristentől, hogy örökké együtt maradtok?
Ne válaszolj erre, még nem haltál meg, mennek szét emberek 25 év után is!
Egyébként akkor is ezt hadoválnád, ha a csajé lenne a 30 millió és a pasi akarná elfelezni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!