Tanácsot szeretnék! Egyedülálló 30as férfi vagyok és lakásvásárlás előtt állok. Van egy nagyobb önerőm, de kelleni fog mellé hitel mert amit kinéztem budapesti lakások csak így férnek bele.Az egyik lakás 2 nagy szobás a másik 3 nagy szobás.Melyiket?
A kérdésem: mit csináljak? Szeretnék majd családot de a törlesztőrészlet is fontos. Én úgy gondolom hogy 2 szobásban is elfér egy 3 tagú család ha jól vannak kialakítva a terek. Vagy rögtön vegyek fel több hitelt és 'ágyazzak' meg kvázi a jövőbeli családnak? Egyik esetben kb. 7-8 millió hitel kéne a másik esetben viszont inkább 15-16. Tehát nem mindegy.
Köszi a segítséget, tanácsot, meglátást!
30 körül lenne a 2 szobás és 37 körül a 3 szobás. Tehát 7 millióval több hitel kellene :). Nem tudom, hogy megéri e mert a kamatos kamat miatt jóval többet fizet vissza az ember.
Mindenesetre nyilván csábító 1 plusz szoba.
Ha nem leszel egyedül, ketten döntötök, az meg a jövő dolga, hogy addigra mit hoz a sors.
Talán a párodnak is lakása, a 2 ből meg jobb helyen jobbat tudtok venni. A sok plussz részlet pedig hátráltat.
Gondolom, bár nem írtad, de felújítani is kell most, víz, villany, festés, csempe stb. Ez meg még plussz egy csomó kiadás.
Hány év alatt szeretnéd visszafizetni a 8 vagy akár a 15 milliót? Ha bevállalsz egy hitelt egyedül teszem azt 20 évre, akkor én úgy látom nem érdemes 8 milliónál több hitelt bevállalni. Úgy nézd, hogy annyi legyen a törlesztőrészlet, amennyiért reálisan könnyedén kilehet adni azt a lakást, ha esetleg a majdani pároddal mégis máshol képzelnétek el az otthont. Abban az esetben kiadod és az albérleti díj árából törleszted a lakást.
Ha valóban nagy szobákról van szó, akkor akár az egyik szobából lehet csinálni két hálószobát, de én úgy gondolom, hogy ez a lényeg, hogy a hitel ne kössön évtizedekig ehhez a lakáshoz, azaz a törlesztő legyen annyi, ami bérbeadással kitermelhető.
Ez a bérbeadás tényleg jó ötlet, mert olyan az elrendezés, hogy messze van egymástól a két szoba. Akár az egyiket is ki lehet adni, de nyilván ha nem lakik ott az ember mindkettőt, akár két külön embernek is. Ez nem rossz gondolat!
Az szól még a 2 szobás mellett, hogy 10 év alatt akár vissza is lehet fizetni míg a 3 szobásnál ez teljesen kizárt. Viszont ott már lehet akár nyugdíjba vonulásig élni :).
A leválasztás nem rossz ötlet, nagyok a szobák, 17 és 17 m2-esek. A probléma csak, hogy mindkettőn csak 1-1 ablak van. A szoba meg csak ablakkal szoba :).
Ti hogyan oldottátok meg ?
Ez az arány mindig így volt, és lesz is.
Mivel család nincs, és az teljesen más új dolgokat vet fel, felesleges vele számolni. Most a pénzt nézd, a költségeket, törlesztést. 2 szobában 3 an bőven ellesztek. Innentől úgyysem tudod mi lesz. Dönteni, variálni pedig bőven idő, pár év.
De innentől kezdve a kölcsön hátráltat, gyűjteni kell.
Egyelőre 1 embernek az 1 szobás is elég lett volna és akkor az kicsivel még kevesebb hitel lett volna, de olyan picibe nem akartam menni mert vendég se jöhet, kiadni se lehet ha megszorulnék.
Viszont költözéstől borsódzik a hátam, ezért gondoltam minél nagyobb lakásra. De a környék nekem fontos volt, viszont a fizetésem fix, tehát nem tudom nem biztos hogy 1.5-2x annyi törlesztőrészlet jó ötlet-e, főleg a kamatos kamat miatt. Egyiknél 5 millió a másiknál 8 millióval többet fizetsz vissza...( kb. )
Látatlanban nem tudok megoldást az ablakra, max. azt, hogy nincs, mint ahogy nincs pl. az északi népeknél sem, ill. nem feltétlen van.
Értem én, hogy nem szeretnél úgy lakást venni, hogy már most a költözésre kell gondolni, de ez baromira távoli dolog, ha most ismerkednél meg valakivel, 1 éven belül, akkor is pár év együttélés szükséges ahhoz, hogy gyereket felelősséggel vállaljatok, azaz felméritek a másikat, hogy tényleg Ő az, akivel... aztán amíg 1 gyerek van, addig elég a 2 szobás is, a 2. gyereknél kell az a 3. szoba és az is csak akkor, ha már nagyobbak. Alsó hangon is 15 év múlva felmerülő problémáról beszélünk, de az sem biztos, hogy a majdani párod szeretne egynél több gyereket. Mire oda juttok, hogy nagyobba költözni, addigra ez a lakás ki lesz fizetve, azaz egy tisztán bevételforrás lehet a számotokra, ami hát nyilván baromira jól jön! Ezzel a gondolattal szerintem könnyebb megbékélni azzal, hogy költözöl! Ezért is gondolom úgy, hogy a 2 szobás mellett dönts és azért is, mert kétszer annyi törlesztőt bevállalni az fizetésedtől függetlenül rizikós.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!