Családi ház kettéválasztása két önálló lakássá?
Nyilván vannak dolgok, amikbe még nem gondoltam bele egészen pl.: - városunk építési szabályzata, statikus véleménye, a kert kérdése(osztatlan közös vagy egyikünké) vagy hogy kell-e rá építési engedély, de pont ezért vagyok itt, hogy mielőtt beleélem magam, szeretnék tájékozódni.
A családi házunkat szeretnénk két lakássá, egy földszintivé és egy emeleti+padlástéri lakássá alakítani. A földszinti a szüleimé lenne, míg az emeleti az enyém és a páromé. A ház összesen ~240+ m².
Hatalmas szerencse, hogy a fürdőszoba, konyha és wc felett mindenhol szobák vannak, amikből egyszerűen ki lehet alakítani ugyanazokat a fontos helyiségeket az eredetiek felett.
Itt merül fel a legnagyobb kérdés;
A közműveket egyszerűen csak vitessük fel csövekkel a helyiség feletti új helyiségre és itt szereltessünk be mérőt VAGY be kell őket kötni kívülről a telekről újra?
Tehát tegyük fel, hogy van egy földszinti fürdőszoba, ami felett van egy ugyanakkora hálószoba, amiből mi az emeleti lakásunkban fürdőszobát szeretnénk kiépíteni. Helyzetünkben semmi különös, összeszerelhető fürdőkabin és csaptelep a terv. Elég lehet csak a csöveket tovább vinni az alsó fürdőszobából a felsőbe és valamilyen mérőrendszerrel mérni, hogy mennyit használtunk?
Ugyanez lenne a terv a konyhával és a wc-vel. Ha a gázt nem tudjuk felvinni, akkor az sem gáz, kollégiumban évekig indukcióssal sütöttem/főztem, a víz lenne nélkülözhetetlen.
A wc-ben pedig ugye a csatornacsövet kellene felvinni.
Azt sem tudom, hogy vajon ebbe belemennek-e a közművek.
A villany meg a fűtést viszont nem tudom, akkor az egészet külön kéne kábelezni újra.
Van itt olyan, aki a családi házából csinált földszinti és emeleti lakást? A közművek elválasztása hogyan történt? Felvezették a csöveket vagy újból be kellett kötni a telekről?
Akik ilyen sokmillióval dobálóznak, az gondolkodjon már kicsit. Én írtam, hogy ugyanilyen, átalakított lakást vettem meg úgy, hogy novemberen csinálták a vizet. A bontás annyiból állt, hogy a falat a vízvezeték mentén kibontották, majd a kőműves olyan gyönyörűen visszacsempézte, hogy meg nem mondanám, hogy itt volt bontás. A vízterv, kivitelezés és a kőműves munkája 4-500e ft volt összesen, a legmodernebb fűtőszálas vízvezetékkel.
A gáz megint nem volt milliós tétel, pedig terveztetni kellett, stb..
Az teljesen mindegy, hogy te, aki tapasztalatból beszélsz, vagy a Kérdező mit ír:
"Csak hozzátenném, hogy a ház nem szorul felújításra, mert az évekkel ezelőtt megtörtént(szigetelés is).
Tehát abszolút csak a villany/gáz/víz/csatorna újra bekötése kellene, illetve a belső lépcsőház lezárása és egy külső megépítése, amit fábol szeretnénk."
...a lényeg az észosztás, ha hülyeség, ha nem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!