Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Családi ház kettéválasztása...

Családi ház kettéválasztása két önálló lakássá?

Figyelt kérdés

Nyilván vannak dolgok, amikbe még nem gondoltam bele egészen pl.: - városunk építési szabályzata, statikus véleménye, a kert kérdése(osztatlan közös vagy egyikünké) vagy hogy kell-e rá építési engedély, de pont ezért vagyok itt, hogy mielőtt beleélem magam, szeretnék tájékozódni.

A családi házunkat szeretnénk két lakássá, egy földszintivé és egy emeleti+padlástéri lakássá alakítani. A földszinti a szüleimé lenne, míg az emeleti az enyém és a páromé. A ház összesen ~240+ m².

Hatalmas szerencse, hogy a fürdőszoba, konyha és wc felett mindenhol szobák vannak, amikből egyszerűen ki lehet alakítani ugyanazokat a fontos helyiségeket az eredetiek felett.

Itt merül fel a legnagyobb kérdés;

A közműveket egyszerűen csak vitessük fel csövekkel a helyiség feletti új helyiségre és itt szereltessünk be mérőt VAGY be kell őket kötni kívülről a telekről újra?

Tehát tegyük fel, hogy van egy földszinti fürdőszoba, ami felett van egy ugyanakkora hálószoba, amiből mi az emeleti lakásunkban fürdőszobát szeretnénk kiépíteni. Helyzetünkben semmi különös, összeszerelhető fürdőkabin és csaptelep a terv. Elég lehet csak a csöveket tovább vinni az alsó fürdőszobából a felsőbe és valamilyen mérőrendszerrel mérni, hogy mennyit használtunk?

Ugyanez lenne a terv a konyhával és a wc-vel. Ha a gázt nem tudjuk felvinni, akkor az sem gáz, kollégiumban évekig indukcióssal sütöttem/főztem, a víz lenne nélkülözhetetlen.

A wc-ben pedig ugye a csatornacsövet kellene felvinni.

Azt sem tudom, hogy vajon ebbe belemennek-e a közművek.

A villany meg a fűtést viszont nem tudom, akkor az egészet külön kéne kábelezni újra.

Van itt olyan, aki a családi házából csinált földszinti és emeleti lakást? A közművek elválasztása hogyan történt? Felvezették a csöveket vagy újból be kellett kötni a telekről?

2021. ápr. 12. 20:55
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
91%

Szia!

Nem olvastam végig a válaszodat, de én pontosan egy ilyen lakást vettem (tetőtéri). Ők már elkezdték a teljes szétválasztást (fizikailag már így volt, tehát a felső lakásba külső betonlépcső vezet fel), viszont voltak még dolgok, amik nem voltak elintézve.

Mivel én lakáshitelt is vettem fel, ezért nagyon szigorú szabályoknak kellett megfelelni, így az önálló mérőórák is szükségesek voltak.

Éppen ezért az eddigi mérőórát ún. ikermérőre cserélték, és egy teljesen új elágazás jön fel az én lakásomba, értelemszerűen a csövek is cserélve lettek a falban.

Emellett 1 gázóra helyett mostmár 2 van, az áram pedig eleve külön volt.

Maga a ház kétlakásos társasházzá van nyilvánítva, a lakások külön helyrajzi számon vannak, a telek pedig osztatlan közös tulajdon (pince és padlástér szintén).

Ha teljesen piacképes, önálló, hitelezhető lakások kialakítása a cél, akkor ezeket mindenképp meg kell csináltatni.

Amúgy a felső lakásban 60 amper van, nem is értem miért :D

Anyagilag ez csak pár100ezer forint volt, inkább időben volt sok. 3-4 hónapot vett igénybe, gázterv, vízterv, stb. Én lefoglalóztam a 10% összeggel, majd abból ezeket megcsinálták, és végül 3-4 hónappal később lett belőle valami.

2021. ápr. 13. 10:42
 12/34 anonim ***** válasza:
94%
Egyébként én is családtól vettem meg, tehát az alsó és a felső lakás testvéreké volt, de nagyon hosszú évek után úgy döntöttek, hogy külön válnak az útjaik. Nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő. Mi rendes lakók vagyunk, jól kijövünk velük, örülnek, hogy megszabadultak egymástól. Csúnya a történet vége, de mi jól jöttünk ki belőle. Ha pedig az alsó lakás is eladó lesz, elővásárlási jogom lesz rá, így már gyűjtöm is rá az önerőt, bármikor eladósorba kerülhet.
2021. ápr. 13. 10:43
 13/34 anonim ***** válasza:
22%

"Tanulj meg olvasni."

Teljesen hülye ötlettel jössz ide, azután még te oktatod ki a segítőket.

Menj az a...ba!

2021. ápr. 13. 11:10
 14/34 anonim ***** válasza:
85%

Könnyedén kivitelezhető, de a közműveket minden képpen ketté kell választani. Ebből későbbiekben viták lesznek.

Víznél iker orával kb 37000 ft, gáznál csopotos mérőhely kialakitással kb 150000 tervezéssel. Villany húzosabb téma mert biztosan kevés lesz a meglévő hálózat 2 lakásra, és ebben az esetben az oszloptól kell fizetni a kábel cserét 3x25 +1x32A sok tényezőtől függ, de 5-600000 között.

Mindenképpen különálló bejárat, ami lehetőleg úgy legy megoldva hogy a saját használatú udvarról lehessen megközelíteni. Az udvar HASZNÁLATI MEGOSZTÁSI SZERZŐDÉSSEL legyen megosztva, amit földmérő készít. Ez kb 200000Ft.

A tetőtér elrendezésének nem kell függenie az alsó szinttől. Terveztessetek egy olyant ami nektek megfelel! Nehogy már 2x5 méter csövön múljon egy normálissan kialakított lakás sorsa. A gépészetet, villanyt a szakik megoldják. Persze előfordulhat hogy kicsit meg kell bontani az alsó szintet itt-ott. De ha tervezitek a külső szigetelést akkor gyakorlatilag mindent fel lehet vinni a külső falba vésve. A szigetelés miatt nem fog elfagyni. Bár legjobb az lenne ha az alsó szintem kamrából, garázsból stb lenne felcsövezve.

Végül társasházzá kell nyilvánítani a házat!!!

A fentiek nélkül ti sok(néhány) év múlva nagy pofára esésekkel, és nagy veszteséggel tudtok majd kiszállni az ingatlanból.

Rengeteg pénzről van szó, ehhez képest a nyugodt életetek biztosítása szerintem meg éri azt az 1,5 milliót tervezéssel együtt.

Az ilyen szintű átalakítástvterveztetni kell, és bejelentési kötelezettsége van. E naplo már nem kötelező ha nem veszel fel építési hitelet.

2021. ápr. 13. 12:43
 15/34 anonim ***** válasza:
100%

Ez teljesen felesleges:

"Az udvar HASZNÁLATI MEGOSZTÁSI SZERZŐDÉSSEL legyen megosztva, amit földmérő készít. Ez kb 200000Ft."

Megbeszélik/leírják/ügyvéddel megíratják, hogy a jobboldali/baloldali kerítéstől számított X m2-es kertrészt ami ekkora és ekkora, Kissék, a maradék X m-t, ami ekkora és ekkora meg Nagyék használják és a megállapodás visszavonásig érvényes. Kész!

2021. ápr. 13. 12:51
 16/34 anonim ***** válasza:
100%

Telken belül(!) földmérő?

Minek???

Nehogy az egyik 10 cm-el többet használjon a közös tulajdonból?:D

Ehhez elég egy mérőszalag is!

2021. ápr. 13. 13:05
 17/34 anonim ***** válasza:
0%

15-16!

Ahhoz, hogy te megmond hol legyen az elválasztás tudni kellene hol van a telekhatár. És ahogy tapasztaltam régen gyakran elmérték a dolgokat. Manapság GPS-el mérnek, nekem konkrétan 2 méterrel lett vékonyabb a telkem mikor megoszttattam, mert két utca frontos. Nagyon nem mindegy, hogy ha esetleg több százezerért építesz kerítést, egy új tulajdonos simán lebontathatja veled, ha nincs még 10 éves. A nyilvános Mepar pedig butított verzió, a földhivatal kb full HD felbontású képeket nézeget, míg egy átlag ember meg látja a körvonalakat.

De konkrét esetben pl a szomszédom a 2 méteres csúszás miatt 1,5 év alatt vették meg a házat, mert a ház a szomszéd telkére lógott kb 1 métert... A "jóvan az úgy" meg nem működött mert a bank nem adott hitelt, a földhivatal meg írta be őket tulajdonosnak amíg nem rendezik a telkeket.

Csak az ismeretségi körömben még 4 ehhez hasonló esetről tudok, és mindig eladás közben jöttek a dolgok. A legdurvább az volt, mikor a családi barátunk elakarta adni a 20 éves házát, aztán kiderült hogy többszörös földhivatali hanyagság miatt nem létezett a háza, csak egy gáztervrajz volt meg a hivatalban. több mint 2 évig tartott bebizonyítania, hogy minden legálisan terveztetve készült. Csak annyi szerencséje volt hogy mindent hivatalos papírokkal tudott bizonyítani. Ez a művelt neki alig 1 milliójába került. és 2 komoly vevőt bukott el miatta, mert nem bírták kivárni a dolgokat.

De ha valaki keresgél sok ehhez hasonló történetbe belefuthat.

2021. ápr. 13. 13:59
 18/34 anonim ***** válasza:
100%

Kérlek ne keverd a közös tulajdonú telek egymás közötti használati megosztását a különböző tulajdonlású ingatlanhatárok kijelölésével!

2021. ápr. 13. 14:17
 19/34 anonim ***** válasza:
0%

Nem keverem. A lénye az lett volna az irománynak, ha te nem tudod biztosan hol van a telekhatár akkor hogy akarod a 4 sarokhoz képest kijelölni a saját részt?

Nincs baj az ilyen félhivatalos megoldásokkal gond amíg, az egyik új lakó nem kezd kötekedni. És ahogy már írtam, ha kiméreti a telket a szerződés szerint és nem ott vannak a határok, akkor ő a telekrészére átlógó valamit pl egy filagória, azt elbonttathatja, ha nincs ott min 10 éve.

2021. ápr. 13. 14:55
 20/34 anonim ***** válasza:

"Több ilyen részlet is volt az utóbbi válaszokban. Álljunk meg egy pillanatra.

Ilyenről még nem hallottatok?

Itt egy hirdetés példának:

[link]

Itt is a földszint ketté lett választva az emelettől és úgy árulja."

De képzeld el hallottunk, nem is tudom miből szűrted el hogy nem. Azt írtam, hogy anyagilag nem éri meg. Megcsinálni gond nélkül meg lehet, csak indokolatlan. Van a ház, ér 20 milliót (példa). Csinálsz belőle két lakást, érni fog 11-11-et. Csak az átalakításhoz 5 milliót rá kell költeni. Nem éri meg.

Egyébként a kérdésre is válaszolva: ha mindenhez külön mérőórát akarsz, akkor mindent külön kell bevezetni a felső szintre. Szerencsésebb eset, ha pl. két fázis csak az alsó szintre, egy meg csak a felsőre megy a kapcsolószekrénytől, mert akkor belül nem kell annyira bolygatni a dolgokat. Ennek a díja (csak a villanyról beszélek most) hivatalosan, szakszerelő által végezve (mert úgy kell) simán leht félmillió. Durva becslés csak, mert rengeteg mindnetől függ. Ha ne mvagy szerencsés, belül is ki kell bontani vezetékeket, új kábelcsatornákat bevésni, akkor (főleg, ha pl. csempe vagy lambéria alatt kell futniuk) a helyreállítással együtt 2-3 milliót is számolhatsz.

2021. ápr. 13. 15:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!